Virski čebelarji so se poklonili svetemu Ambrožu, zavetniku čebelarjev in voskarjev

7. decembra goduje sveti Ambrož, cerkveni učitelj ter zavetnik čebelarjev in voskarjev. Ob koncu čebelarske sezone se zato čebelarji s sveto mašo, želijo zahvaliti za dobrine, ki so jih prejeli od marljivih čebel. Še posebej pa je maša posvečena vsem rajnim čebelarjem.

Tudi Čebelarska Družina Vir pri Domžalah je ob godu svetega Ambroža povabila čebelarje in ljubitelje narave k sveti maši v počastitev zavetnika čebelarjev ter za pokojne in žive čebelarje. Sveta maša, ki jo je daroval župnik Aleksander Urek, je je potekala cerkvi sv. Jožefa na Viru pri Domžalah. Za to priložnost so člani virske čebelarske družine s panjem in satniki ter s čebeljimi pridelki in izdelki okrasili oltar, praporščaki čebelarskih društev pa so ob straneh postavili svoje prapore.

Svečo iz pravega voska je za pokojne in žive čebelarje prižgal virski  čebelar Viktor Svetlin, ki je tudi nagovoril vse zbrane čebelarje ter ostale farane. Berilo pa je prebrala Nada Svetlin. V pridigi je župnik Aleksander Urek, ob pogledu na čebelarje in ostale vernike, v prispodobi primerjal svečo iz voska s svečo iz cerkve, saj brez sveče ne bi bila prave maše, čebelarska sveča pa je res že na izgled lepe zlato rjave barve, saj je napram ostalim svečam iz naravnega voska. V nadaljevanju je spregovoril tudi o svetem Ambrožu kot zavetniku čebelarjev, pridigo pa končal z besedami: »Naj vam čebelarjem zaželim, da boste z Božjo in Ambroževo pomočjo imeli uspehe pri čebelarjenju«. Župnik je tudi blagoslovil dobrote iz čebeljih pridelkov, med farane pa je razdelil medeni kruh.

Ambroževe maše so priredila številna društva širom Slovenije. Slovesnost počastitve spomina na sv. Ambroža je lepa priložnost za ovrednotenje domačega čebelarstva in obenem tudi zaključek čebelarskih opravil in čebelarskega leta. Ob koncu svete maše je Mihaela Trček prebrala nekaj besed, ki jih je napisal Viktor Svetlin o čebelarjenju in zdravilnosti čebeljih pridelkov. Po blagoslovu so praporščaki, župnik in ministranti ter farani odšli še na ploščad  pred cerkvijo sv. Jožefa, kjer so vse čakale medene dobrote v trdi in tekoči obliki, skupaj so zapeli Zdravljico ter se še poveselili ob dobrotah, ki jih je pripravila Čebelarska družina Vir.

V zimskem času čebele počivajo in utrip dela v čebelnjaku se za nekaj časa ustavi. Čas po godu sv. Ambroža je zato najprimernejši za prebiranje strokovne literature o čebelarstvu in za udeležitev kakšnega predavanja o zdravstvenem varstvu čebel. Zima je tudi primeren čas za pripravo in izdelavo opreme, satnikov in panjev. Izdelkov iz čebeljih pridelkov, ki so čudovito darilo narave oz. čebel, ne bi bilo brez čebelarja.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Jožef Pavlič; Video: Viktor Svetlin

Komentarji uporabnikov
Tagi