Vaščan – božično-novoletna številka krajevnega glasila Homca in Nožic

 Pred božičnimi prazniki so krajani Homca in Nožic v svoje poštne nabiralnike prejeli drugo letošnjo številko krajevnega glasila Vaščan, ki izhaja dvakrat letno, vsa gospodinjstva v omenjenih dveh krajih pa glasilo prejmejo brezplačno. Novi Vaščan, ki letos praznuje jubilejnih 25 let izhajanja, na oseminšestdesetih straneh prinaša sveže informacije iz življenja in dela v Krajevni skupnosti Homec – Nožice.

V novi številki krajevnega glasila Vaščan, si lahko preberete prispevke o najpomembnejših dogodkih, ki so se v Homcu in Nožicah odvili v drugi polovici letošnjega leta. Svoje delovanje predstavljajo krajevna društva in organizacije, ne manjka pa drugih zanimivih aktualnih informacij ter vpogleda v zgodovino kraja in ljudi. Ker letos mineva 80 let od slovesnega odprtja in blagoslovitve nove ljudske šole – petrazrednice na Homcu, ki je potekala 8. septembra 1938, smo seveda pogledali v tisti čas. Objavljamo originalen članek o odprtju in blagoslovu nove šole, ki je bil objavljen v takratnem Novem listu, dodatno pa smo prispevek obogatili s fotografijami Petra Nagliča, ki jih v svojem arhivu hrani Matjaž Šporar. Fotografije prikazujejo šolo med gradnjo in po njej ter seveda ob samem odprtju in blagoslovu.

Osrednji gost tokratnega Vaščana je duhovnik Gašper Mauko, ki je s prvim avgustom nastopil službo župnijskega upravitelja župnije Homec. Z njim smo se sprehodili skozi njegovo življenjsko pot, ki ga je pred štirimi meseci pripeljala na Homec. Je zelo zanimiv in prijeten sogovornik, ki se dobro zaveda svojega poslanstva in svoje odločitve, da se je odzval na božji klic ter postal duhovnik. Svoje duhovniško poslanstvo opravlja z velikim veselje, ponosno in z energijo, ki se dotakne ljudi.

Posebno pozornost smo v tej številki Vaščana namenili tudi volitvam, vendar ne tem, ki so pravkar za nami, temveč smo se posvetili pravolitvam v občini Homcu leta 1861 (poleg Homca so vanjo sodile še Preserje in Nožice). Prispevek, ki ga je pripravil Jan Bernot govori o deželnozborskih volitvah v kmečki kuriji. Bile pa so to prve volitve po obnovi ustavnega življenja v monarhiji.

Želimo vam prijetno branje ter vesele božične praznike in vse dobro v prihajajočem letu!

Miha Ulčar, urednik Vaščana

Vaščana si lahko ogledate na povezavi tukaj.

 

Komentarji uporabnikov
Tagi