V župnijski cerkvi sv. Mihaela v Mengšu so zazvenele božične pesmi

V teh čarobnih božično-novoletnih dneh, ko nekateri hitijo še po zadnjih nakupih, se vrstijo številni božični koncerti godb, simfoničnih orkestrov in pevskih zborov. Nekateri izmed njih si za program repertoarja božičnih koncertov izberejo slovenske skladatelje s slovenskimi božičnimi pesmimi, nekateri pa med domače božične pesmi dodajo tudi nekaj tujih. In seveda, zbori se radi tudi družijo, zato na marsikaterem koncertu odmevajo božične pesmi dveh ali več zborov.

V župnijski cerkvi sv. Mihaela v Mengšu so v sredo, 27. decembra 2017, zazvenele božične pesmi Mešanega pevskega zbora Svoboda Mengeš, pod vodstvom zborovodje Iztoka Kocena, ter Ženskega pevskega zbora Večernice iz župnije Ljubljana Podutik, pod vodstvom zborovodje Marka Čižmana. Oba zbora sta imela v svojem repertoarju božične pesmi domačih in tujih skladateljev, ki so navdušile do zadnjega kotička napolnjeno mengeško cerkev. Na koncu pa sta zbora združeno zapela še tradicionalno "Sveto noč", ter skupno zaželela vsem polne in mirne prihajajoče praznike. Med koncertom je zgodbo na božično tematiko prebirala avtorica veznega besedila in povezovalka programa Olga Pavlin.

Ob zaključku so se predstavniki Mešanega pevskega zbora Svoboda Mengeš zahvalili gostujočemu Ženskemu pevskemu zboru Večernice, domačemu župniku Marku Koširju ter seveda zborovodjema za dirigiranje ter odlično pripravljen repertoar pesmi, ki so jih izvajali na koncertu.

MePZ Svoboda Mengeš deluje v okviru Kulturnega društva Svoboda Mengeš. Njihove člane druži veselje do petja, nastopanja ter ohranjanja zborovske tradicije v Mengšu. V 45-tih letih neprekinjenega delovanja se je zamenjalo kar nekaj pevcev iz Mengša in okolice ter osem zborovodij. Doslej je zbor posnel tri zgoščenke. Že četrto pevsko sezono pa odkrivajo čarobnost zborovske glasbe pod vodstvom Iztoka Kocena.

Ženski pevski zbor Večernice je bil ustanovljen pred desetimi leti v okviru župnije Ljubljana Podutik. Zbor vodi župnik Marko Čižman. Zbor, v katerem prepeva deset pevk, ki jih druži ljubiteljsko petje, prijateljstvo in molitev, si je ime nadel ime po večerni molitvi. Vadijo enkrat tedensko, sodelujejo pa pri svetih mašah ter pojejo ob posebnih priložnostih. Da pa svojo ljubiteljsko petje podelijo z drugimi, so v letu 2014 v župnijski cerkvi sv. Rešnjega telesa in krvi v Podutiku posnele zgoščenko "Večer z Večernicami".

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov