V ringu že 14 let: Klub borilnih veščin Domžale

Klub borilnih veščin Domžale je bil ustanovljen leta 2003 v Domžalah, nato pa smo z letom 2010 postali tudi član Boksarske zveze Slovenije, ter s tem pridobili ustrezna kvalificirana znanja boksa. Pri nas je možno treniranje boksa in sicer rekreativno ter tekmovalno, športni kickboxing in boks. Smo pa tudi člani Kickboxing zveze Slovenije, WAKO kickboxing zveze, prav tako pa člani Olimpijskega komiteja Slovenije, zato vsi diplomirani trenerji kluba v sklopu le teh zvez stalno nadgrajujejo svoje kvalitetno znanje, ki ga nato prenesejo na člane kluba.

Kratka predstavitev kickboxing disciplin v Klubu
V klubu treniramo veliko različnih disciplin, ki se razlikujejo v »kontaktni tehniki« in sicer ali pride do udarca/dotika ter v tem, katere tehnike se uporabljajo pri določeni disciplini. Hkrati pa je pri katerikoli disciplini obvezna zaščitna oprema (rokavice, zaščitna čelada (s pomožnim vezirjem), zaščita za goleni, zaščita za noge, zaščita za genitalije,…), s katero trenerji za posamezno disciplino seznanijo vse pred začetkom treningov, saj se oprema tudi glede na disciplino rahlo razlikuje.

Semi kontakt je disciplina, pri kateri se izvaja borba z lahkimi udarci, ter se jo prekine pri dosojenih točkah pridobljenih s prvim dotikom enega izmed tekmovalcev. To zvrst priporočamo za vse začetnike, saj tako spoznajo kaj pomeni tekmovalen del športa, hkrati pa pri tej desciplini ne pride do močnih udarcev.

Light kontakt je disciplina, pri kateri se borba odvija kontinuirano, saj se jo ustavi po preteku določenega časa, zato vmesnih prekinitev, ko pride do udarcov, ni.

Full kontakt je disciplina, pri kateri se tehnike izvajajo s polno močjo, tukaj se z izjemo tekmuje v boksarskem ringu . Hkrati obstaja še zelo podobna smer, in sicer Low kick, pri kateri pa poleg vseh pravil za Full kontakt, velja še le tokrat dovoljen udarec z nogo ter golenico.

Kick light je na videz enaka kot Low kick, le da borba ne poteka v boksarskem ringu, hkrati pa tudi ne spada med trde discipline (kot naprimer Full kontakt, K1 rules).

K1 rules pa je najtrša disciplina, dovoljene so polne tehnike Full kontakta, dovoljeni so tudi udarci s kolenom v noge, trup in glavo, tudi iz skoka, hkrati pa so dovoljeni tudi nekateri meti.

Na kratko malo o zgodovini kickboxinga v svetu
Začetki kickboxinga so nastali v zgodnjih sedemdesetih leti v ZDA. Najprej so se tekmovalci poskusili v disciplini full contact. Kmalu zatem se je razvil še semi kontakt in glasbene kate. Kickboxing je kmalu zatem prišel v Evropo in na območje nekdanje Jugoslavije. Kasneje so se razvile še druge discipline kot so light kontakt, low kick in thai boxing. Kickboxing je borilni šport . Deli se v športne discipline semi kontakt, light kontakt, full kontakt, low kick, thai boxing ,glasbene kate in aerokickboxing.

Malo zgodovine klasičnega boksa:
Boks je ena najstarejših športnih zvrsti, kajti ko je bil človek na najnižji stopnji razvoja, mu je pest služila za obrambo. To torej še ni bil šport, ampak zgolj sredstvo vsakdanjega boja za obstanek. Kasneje je postal sredstvo za fizični razvoj in se je razvil v spretnost. Nastali so prva pravila in način borbe, kar je vplivalo na razvoj tehnike in taktike. Borbe so bile grobe in nevarne, sumerci naj bi jih gojili že pred 7000 leti. Boks so v klasični Grčiji gojili zlasti v Šparti, ki je bila izrazito vojaška država, borba s pestmi pa je bila sestavni del vzgoje mladih. S prenehanjem prevlade klasične Grčije in z nastankom Rimskega imperija so se pojavili gladiatorski boji. Jermene za povijanje pesti so dodatno krepili s kovinskimi kroglicami, ostmi, ipd. Boji so bili izredno surovi, običajno je šlo za življenje in smrt. Toda z razpadom rimskega imperija in z pojavom krščanstva so prenehali tudi gladiatorski boji. Amaterski boks je bil prvič na programu Olimpijskih iger leta 1904 v St.Louisu. Tudi Olimpijske igre so potrdile, da se boks razvija zelo hitro

Boks na Slovenskem
Da so boj s pestmi gojili tudi na naših tleh že v sivi davnini, je vsekakor dokaz bronasta situla z Vač iz obdobja od leta 800 do 350 pr.n.š.

Kako treniramo?
Pri začetnikih je poudarek na pravilni borilni tehniki, saj se napake, ki jih ne odpravimo v tej fazi, kasneje zelo težko popravi. Seveda tudi začetniki delajo vaje za moč, eksplozivnost, koordinacijo in vadijo na rekvizitih, vendar je najpomembnejše učenje tehnike (udarci, obramba, gibanje po borišču, kombinatorika). Pri nadaljevalcih treniramo v višji prestavi, poudarek je na stvareh, ki delujejo v praksi (taktika, kombinatorika, sparing) in v doseganju celostnega borilnega znanja na ravni, ki omogoča uspešno borbo. Treningi so zasnovani strokovno, uporabljamo različne metode treninga – starejše in novejše – s ciljem, da v nekem optimalnem, čim krajšem času – vzgojimo borko/borca, ki se bo sposoben boriti v ringu in tudi v življenju.

Naj pričakujem podplutbe? Zlomljen nos? Bo moj obraz z leti začel spominjati na obraz Jakea LaMotte?
NE!!!!

Udeležba na sparingu je odločitev vsakega posameznika. Na sparingu je prisoten trener; začne se s sparingom brez dotika, potem pa se moč udarcev stopnjuje, so pa vedno kontrolirani, tako da ni ne podplutb, še manj pa zlomljenih nosov. Sparing je oblika preizkušanja vsega, kar smo se naučili in je, ko ga enkrat spoznamo in obvladamo, za mnoge najljubši del treninga.

Oprema za trening
Čim prej (beri takoj, ko se odločiš za trening) si kupiš boksarske rokavice, teže 10 ali 12 unč in po možnosti usnjene. Vse ostalo – ščitnike za noge, zobe , čelado… – lahko kupuješ postopoma in kasneje.

Še nekaj besed o Klubu
Treningi so kvalitetno zasnovani tako za rekreativce kot za tekmovalce, kar pa dokazujejo zelo visoka mesta na tekmovanjih naših članov ter članic. Hkrati pa učimo člane, da je borba kot sama, nadzorovan del športa borilnih veščin, pri kateri je smisel pridobiti kontrolo nad svojim telesom ter izpopolniti hitrost ter tehniko udarcev.

Rezultati od zgodovine nastanka Kluba borilnih veščin Domžale
Tekmovalno imamo nosilke in nosilce medalj iz državnih prvenstev, evropskih prvenstev, svetovnih pokalih, mednarodnih tekmovanjih … Imamo več kot 50 državnih prvakov v boxingu in kickboxingu.

Kickboxing šport prvaki Slovenije: Tamara Švajger, Nika Nemec, Teja Mihelčič, Gaja Šalamun, Gaja Hribar, Jan Gajšek, Matej Balantič, Aljoša Šlebir, Nika Močnik, Miha Močnik, Marjan B0lhar, Žiga Štiftar, Andrej Repnik, Hana Mihelčič, Monika Brovč …

Boxing prvaki Slovenije: Dejan Merič Krnc, Mojmir Velepič, Anže Merič Krnc, Matic Zalaznik, Matija Lipovšek, Matej Opara, Marjan Bolhar, Žiga Štiftar …

Prva mesta na svetovnih kickboxing pokalih: Tamara Švajger(Italija), Marjan Bolhar(Italija, Srbija, Kanada).

Prva mesta na evropskih kickboxing pokalih: Žiga Štiftar (Ticino/Italija), Aljoša Šlebir (Karlovac/Croatia), Andrej Repnik (Karlovac/Croatia), Marjan Bolhar (Ticino /Italija).

Prva mesta na mednarodnih kickboxing openih: Blaž Leben(Slovenija open), Žiga Štiftar (Sevnica open), Hana Mihelčič (Istra open, Slovenija open), Teja Mihelčič (Istra open, Slovenija open), Tamara Švajger ( Slovenija open), Marjan Bolhar (Slovenija open, Srbija open), Gaja Hribar (Izlake open), Nika Močnik (Izlake open).

Prva mesta lige prvakov v boksu: Matija Lipovšek (Slovenska Bistrica), Matej Opara (Slovenska Bistrica).

Trofeja Zlati pas boks prvakov Slovenije: Marjan Bolhar.

Prvo mesto na Balkanskem članskem kickboxing prvenstvu: Marjan Bolhar (Beograd/Srbija).

Dve medalji na svetovnem mladinskem kickboxing prvenstvu: Matej Balantič (Pula /Croatia), Andrej Repnik (Rimini /Italija).

Dve medalji na Svetovnem članskem kickboxing prvenstvu: Marjan Bolhar (Antalyja/Turčija, Beograd / Srbija).

Ena medalja iz evropskega kickboxing prvenstva članic: Tamara Švajger (Beograd /Srbija).

Golden belt, Zlati pas v kickboxingu: Vesna Česen (Mareno di piave /Italija).

Trofeja jeklena pest Slovenije v boksu: Marjan Bolhar.

Pokali v boksu za ligo prvakov, pokali v boksu: Tilen Javoršek, Vindišar Primož, Zavasnik Matej, Zalaznik Matic, Nik Jesenovec, Matjaž Filipašič, Miha Močnik.

Kickboxing šport in boxing za rekreativce lahko vadita oba spola saj:

  • izboljša osnovno kondicijo,
  • izboljša samozavest,
  • izboljša moč, hitrost, eksplozivnost,
  • in še veliko več.

Poleg boksa in kickboxinga treniramo tudi samoobrambo.

S tem šport tudi omogoča stalno nadgrajevanje, pri čimer vsem članom razlagamo miselnost, da je pot do dosegov ciljov še kako mogoča, vse kar je potrebno je veliko truda, kar pa ne pomeni nič nemogočega.

Z mislijo stalnega izpopolnjevanja in nadgrajevanja klub vsa ta leta deluje s članicami in člani, katerih je pozitiven pristop nekaj vsakdanjega, zato vas vse vabimo, da postanete del našega naraščujočega tima. 

Za več informacij smo VEDNO na voljo na telefonski številki 031 220 489, po e- naslovu mladiboksardob@gmail.com ali pa nas poiščite na facebooku.

 

Avtor: Nika Močnik; Foto, video: Klub borilnih veščin Domžale
Komentarji uporabnikov