V občini Kamnik se razmere umirjajo

V občini Kamnik so včeraj preklicali Razglas za izredne razmere. Pristojne službe so bile ves dan na terenu in odpravljale posledice, ki jih je pustil žled. Prioriteta občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik je bila reševanje vzpostavitve prevoznosti državne ceste Kamniška Bistrica ter odstranitev podrtega drevja v strugi v kraju Soteska ob državni cesti Kamnik – Ločica.

Kot so sporočili iz Občine Kamnik je bila odstranitev podrtega drevja v Soteski uspešna, zato so po tej akciji enote preusmerili v Kamniško Bistrico kjer so razmere najslabše. Na pomoč so jim priskočili tudi prostovoljci (sekači) s strani Planinske zveze Slovenije, ki bodo delovali na območju Kamniške Bistrice. Ker so enote Slovenske vojske razporejene na kritičnih mestih po državi, na njihovo pomoč v občini Kamnik ne morejo pričakovati.

Oskrba z električno energijo
Po oceni Elektro Kamnik ni več poškodovanih trafo postaj, brez elektrike je še približno 15 gospodinjstev (50 ljudi), zato je to prioritetna naloga Občinskega štaba Civilne zaščite Kamnik in Elektra Kamnik.

Dejstvo pa je, da bo najbolj prizadeto območje, torej območje Kamniške Bistrice, brez električne napeljave vsaj do meseca junija 2014, kar pomeni izredno velike stroške glede najema zagotovljenih agregatov, oskrbe, logistike in goriva.

Zaradi tatvin goriva in agregatov na območju Slovenije, so takoj organizirali dvojni nadzor s strani gasilcev in policije. Hkrati tečejo vsi postopki za ustrezno zavarovanje vseh agregatov. Iz Občine Kamnik tudi sporočajo, da njihovi občani niso ogroženi glede zagotavljanja električne energije, v kolikor se zadeve ne bodo poslabšale. Javni prevoz po občini Kamnik poteka nemoteno, razen v smeri Kamniške Bistrice.

Pripravljenost gasilskih enot
Včeraj so bile v pripravljenosti in na intervencijah vse ekipe gasilskih enot, ki so spremljale razmere na svojem operativnem območju. Od danes naprej pa bodo vse enote izvajale pripravljenost na domu, zato jih v primeru kakršnekoli informacij lahko pokličete na telefonsko številko informacijskega centra 01 8311 223.

Se pa iz Občine Kamnik zahvaljujejo vsem, ki so v teh izrednih razmerah kakorkoli pomagali po svojih najboljših močeh!

Ocena in pregled stanja števila dogodkov in intervencij v petek, 7. februarja 2014, do 18. ure

 • Število intervencij: 104
 • Št. aktiviranih gasilcev: 352
 • Št. aktiviranih GE: 13
 • Št. aktiviranih pogodbenih organizacij za zaščito in reševanje: 8
 • Aktivirane druge enote (gozdarji, Elektro Kamnik): 53

Ostale informacije glede žleda

 • INFORMACIJSKI CENTER OBČINE KAMNIK, mail: dezurni.pgdkamnik@gmail.com, telefon: 01 8311 223.
 • PRIJAVA INTERVENCIJ – STALNA 24-URNA DEŽURNA SLUŽBA PGD KAMNIK NA TELEFON 8311-223 ALI NA 112
 • Občinski štab Civilne Zaščite Občine Kamnik še posebej opozarja, da je sekanje dreves izredno nevarno, zato gozdarji svetujejo, da se lahko odstranjujejo le podrta drevesa.
 • PRIJAVA DOGODKOV V ZVEZI Z POŠKODOVANIMI VOZILI (kontakt: Policijska postaja Kamnik, tel: 01/830 31 80 ali 113)
 • OBČINSKI ŠTAB CIVLNE ZAŠČITE OBČINE KAMNIK lahko kadarkoli kontaktirate na telefon: 01/8318-194 ali preko elektronske pošte: cz.kamnik@kks-kamnik.si
 • VLOGE ZA IZREDNO DENARNO SOCIALNO POMOČ (SAMSKE OSEBE ALI DRUŽINE), KI SO SE ZNAŠLE V POLOŽAJU MATERIALNE OGROŽENOSTI. Vloge lahko vložite na Center za socialno delo Kamnik (Ljubljanska cesta 1), in sicer v ponedeljek, torek, četrtek od 8. do 12. ure ter od 13. do 15. ure, v petek od 8. do 12. ure in v sredo od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure. Kontaktna oseba je Jasna Šavs (telefon: 01/830-32-98).
Avtor: Miha Ulčar; Foto: Občina Kamnik
Komentarji uporabnikov