Srečanje dveh svetov – dan odprtih vrat Centra ASPI Domžale

Center ASPI, ki se nahaja na Stobovski 8 v Domžalah, je prvi center v Sloveniji, kjer je program posvečen izključno mladostnikom in odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra (SAM). Program v zametkih poteka že od januarja letos, uradno odprtje pa je potekalo aprila. Za osebe s SAM ter njihove starše in strokovne delavce je bilo odprtje centra izjemen dosežek, ki je pomembno vplival na zagotavljanje boljše prihodnosti oseb s SAM ter njihovega vključevanja v družbo.

Osebe z motnjo avtističnega spektra imajo težave pri vključevanju v družbo in sodelovanju z ljudmi ter prilagajanju spremembam v okolici. S pomočjo Slovenske Karitas, župnije Domžale in donacij je Društvo ASP dobilo v brezplačen najem hišo na Stobovski 8 v Domžalah. V soboto, 10. novembra 2018, so svoja vrata odprli na široko, saj so pripravili »Srečanje dveh svetov: dan odprtih vrat«, ki se ga je udeležilo lepo število staršev in mladostnikov z Aspergerjevim sindromom. Prišlo je tudi nekaj novi družin, katerim so Nevenka, Teja in Tina ter prostovoljke z veseljem razkazale zgradbo, povedale kaj in kako delajo ter jim dale marsikateri dober napotek in tudi povabilo, da jih obiščejo čez teden v času uradnih ur. Ni pa manjkalo golaža, ki so ga skuhali ter ostalih sladkih dobrot. Za dobro voljo pa sta poskrbela z petjem člana skupine Šansonet brata Nejc in Nace Pogačar.

Društvo ASPI združuje mladostnike in odrasle osebe z Aspergerjevim sindromom, njihove starše in prijatelje. Ustanovljeno je bilo v začetku leta 2010 in prvo, ki se je začelo ukvarjati s problemi odraslih na področju avtizma. V zadnjem letu v programe poleg odraslih vključujejo tudi mladostnike, saj ugotavljajo, da po izstopu iz šolskega sistema ostanejo prepuščeni sami sebi. Obnovitvena dela na Stobovski 8 so potekala od leta 2016. Hišo so uredili s pomočjo donacij in prostovoljnim delom, urejali pa v sklopu družabno-delovnih akcij, ki zagotavljajo povezanost med družinami in osebami s SAM. V Društvo za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra – Aspergerjev sindrom se jim je pisana jesen z vsemi dobrotami, ki jim jih ponuja, zdel primeren čas, da so povabili na »Srečanje dveh svetov: dan odprtih vrat«.

Program, ki se že odvija v Centru ASPI sofinancira Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Center povezuje že več kot 50 staršev in čez 30 odraslih ter mladostnikov s SAM. Skupino za odrasle vodi strokovna vodja Centra ASPI, psihologinja Nevenka Nakrst iz Združenja Aleana, pomagata pa ji še Teja Oblak kot namestnica predsednice ter Tina Janežič kot strokovna delavka. Pomaga pa jim tudi kar precej prostovoljk. Tako so čez leto imeli tudi »Skupnostni vrtiček«, ki so ga uredili skupaj z prostovoljci iz Evrope, ki jih je gostil Centra za mlade Domžale v okviru projekta »Vrnimo se k naravi«. Vrt jim je nato vse leto bogato rodil zemeljske sadove.

Društvo za pomoč odraslim osebam z motnjo avtističnega spektra – aspergerjev sindrom, Društvo ASPI temelji na prostovoljstvu za: reševanje in lajšanje socialnih in drugih stisk in težav najstnikov in odraslih oseb z AS, za zagovorništvo te skupine oseb v družbi, nudenje pomoči njim in njihovim bližnjim, izboljševanje njihovega položaja v družbi in preprečevanje poslabšanja njihove zdravstvene in socialne situacije.

In kakšni so njihovi načrti za prihodnost? V primeru zadostne finančne podpore, bodo v Centru ASPI poleg obstoječega programa, zagotovili tudi bivanje dvema ali trem osebam s SAM ter pridobitev še sosednjega objekta, ki bi jim to možnost tudi ponudil še za več oseb.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi