KulturaUstvarjalci

Srečanja z ustvarjalci: Vladimir Habjan – Živeti z gorami

V ponedeljek, 17. februarja 2014, je bil v Knjižnici Domžale ponovno veseli večer. Čeprav so ravno takrat naši orli skakali na ekipni tekmi na olimpijskih igrah v Sočiju, se je v dvorani knjižnice zbralo kar precej planinskih prijateljev in znancev avtorja nove knjige, izkušenega publicista, urednika Planinskega vestnika in vse bolj tudi pisatelja Vladimirja Habjana.

V novi knjigi Živeti z gorami je precej zgodb in slik gornika, ki je na poti do varne hoje po gorah, prehodil dolgo pot, saj je začel že v zgodnji otroški dobi. Počasi je pridobival izkušnje, tudi s strani očeta, ki je bil pravi planinec in gorski stražar. Vse bolj smelo se je loteval najzahtevnejših gora, zimskih in ledeniških vzponov ter odkrival kraljestva brezpotij. Pogovor srečanja s ustvarjalci je vodila Cveta Zalokar – Oražem. Med zanimivim pogovorom, ki je tekel v sproščenem vzdušju, so popestrile številne avtorjeve fotografije s pohodov in plezanja, ki so se prikazovale na velikem platnu v ozadju.

Vladimir Habjan, slovenski planinski pisec, urednik, novinar in fotograf, se je rodil 18. maja 1957, Ljubljana. Po izobrazbi je sociolog, dejaven pa je na vseh področjih. kot planinski vodnik, alpinist, gorski reševalec, publicist in fotograf. Že v Osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani je urejal šolsko glasilo Solzice. Od leta 1994 je v časnikih in revijah Slovenec, Turist, Delo Reportaže, Delo Dom, Nedelo, Fit, Naš Stik, Gea, Planinski vestnik, Grif, Sokol objavil več kot 400 člankov s planinsko tematiko. Za prilogo revije Gea je 1999 pripravil priročnik Gorništvo. V obdobju 1995-96 je bil urednik planinsko-alpinistične rubrike v reviji Turist. Od leta 2001 je odgovorni urednik Planinskega vestnika. Zaposlen je bil v Elesu kot informatik, od leta 2007 pa kot novinar revije elektrogospodarstva in spletnega portala.

Živeti z gorami izpod izkušenega publicističnega in uredniškega peresa Vladimirja Habjana je predvsem knjiga doživetij. Knjiga raznolikih zgodb gornika, ki je do stanja, ko se v gorah tudi na zahtevni turi počuti varno, prehodil dolgo pot. Pri tem je imel pogosto več sreče kot pameti in znanja, kot je dejal med pogovorom, a je počasi le pridobival izkušnje, potrebne za vzpone na najzahtevnejše gore, za vstop v zimski in ledeniški svet. Predvsem pa za varno gibanje po kraljestvu brezpotij. Vseh 34 zgodb se začne z (večinoma) avtorjevimi fotografijami, ki nas popeljejo v avtorjev svet skrivnosti hoje po gorah, lepote gorskega kraljestva in zahtevnosti brezpotij, skozi katere vstopimo v vsakokratno gorniško doživetje avtorja in njegovih občutkov.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov
Pokaži več