Srečanja pod slamniki: Pavel Medvešček – Iz nevidne strani neba (staroverstvo in staroverci)

V Slamnikarskem muzeju v Domžalah je v ponedeljek, 13. februarja 2017, potekalo Srečanje pod slamniki, katerega gost je bil Pavel Medvešček, največji strokovnjak za staroverce in z vsem kar je s tem povezano. Na srečanju, ki ga je vodila Cveta Zalokar so predstavili njegovo obsežno knjigo Iz nevidne strani sveta, v kateri je zbrano ogromno pričevanj o staroverstvu in starovercih, ki odstirajo nova spoznanja in vedenja o naših prednikih. Pogovoru pa se je pridružila tudi mag. Darja Skrt, ki je povedala nekaj o razstavi v Vili Bartolomej v Solkanu ter o dopolnjenem in razširjenem katalogu Staroverstvo in staroverci 2.

Pavel Medvešček, slikar, grafik in pedagog ter raziskovalec in zapisovalec starosvetne pripovedi, se v lanski sezoni v Slamnikarskem muzeju žal ni uspel udeležiti pogovora o staroverstvu in starovercih, ki je bil deležen velikega zanimanja. Medvešček že od leta 1950 neumorno raziskuje in zapisuje starosvetne pripovedi, med terenskim delom od Zgornjega Posočja do Istre pa je zbiral dragoceno mitološko gradivo o starožitnem izročilu. Po razstavi v okviru Goriškega muzeja, kjer so v sodelovanju z njim pripravili zanimivo razstavo Staroverstvo in staroverci ter ob tem izdali tudi katalog, je lani izšla pri SAZU še obsežna knjiga Iz nevidne strani neba, razkrite skrivnosti staroverstva.

Ravno v času izida knjige Iz nevidne strani neba je Pavel Medvešček decembra 2015 našel mapo z zapiski, ki jo je do takrat iskal, da bi z njo lahko predstavil več kot 170 novih predmetov, ki jih ni želel uvrstiti na prvo razstavo na Gradu Kromberk, saj se je zavedal, da predmet brez vsebine, zgodbe oziroma nesnovnega dela ne pomeni nič. Le tako lahko predmet, iztrgan iz nekega časa in okolja, zares živi. Zbirka se je tako dokončno dopolnila in sedaj obsega skupaj 430 predmetov.

»Drugo razširjeno in dopolnjeno postavitev razstave smo pokazali v Vili Bartolomei v Solkanu. Želeli smo, da bi jo tudi logistično prenesli bližje centru ter jo tako naredili še bolj dostopno za obiskovalce. Nastal je nov katalog Staroverstvo in staroverci 2, ki prinaša obilo novega gradiva. Popis predmetov je narejen na enak način kot v prvem katalogu, le da je tokrat prvič objavljenih še veliko novih zgodb, ki odstirajo nova spoznanja in vedenja«, je v nadaljevanju pogovora povedala mag. Darja Skrt, ki je predstavila tudi omenjeni, dopolnjeni katalog in fotografije predmetov iz njega.

Pavel Medvešček, slikar, grafik in pedagog ter raziskovalec in zapisovalec starosvetne pripovedi.

Iz nevidne strani neba
Knjiga govori o stari veri, starovercih in staroverstvu kot načinu življenja, ki so ga živeli naši predniki, preden so jih pokristjanili. Vendar ne opisuje nečesa, kar je živelo samo pred več kot tisoč leti, ampak izpričuje življenje v 19. in 20. st. tu, med nami. Pavlu Medveščku se je pred pol stoletja posrečilo pridobiti zaupanje skupine posoških starovercev, da so ga sprejeli za svojega »spovednika« in pričevalca. Pri tem jih je vodila zavest, da so zadnji svoje vrste in imajo enkratno priložnost povedati svetu, kdo so in kako živijo na način, ki izumira. V srednjeveških in zgodnjenovoveških spisih obstajajo opisi stare vere v Evropi, vendar so njihovi avtorji kristjani, večinoma celo krščanski duhovniki. Njihova obveščenost je nujno pomanjkljiva, podajanje snovi pristransko, slabšalno, posmehljivo, podoba stare vere neizogibno povsem izkrivljena. Skozi Medveščka kot zapisovalca nam v knjigi staroverci sami govorijo o sebi. To se jim nikjer drugje in nikoli prej ni posrečilo, tudi zato, ker so se morali nenehno prikrivati in pretvarjati. Prav ta »notranji glas« daje knjigi neprimerljivo, enkratno vrednost izjemnega pomena, še posebno v vedno bolj podivjanem globalnem svetu.

Zanimiv pogovor s Pavlom Medveščkom in mag. Darjo Skrt o staroverstvu in starovercih, si lahko pogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar; Video: Simona Pivar
Komentarji uporabnikov