Slovenologija: Finančna pismenost Slovencev

V organizaciji dr. Noah Charneya in Knjižnice Domžale je v torek, 9. januarja 2018, potekala Slovenologija, v okviru katere je potekal zanimiv pogovorni večer na temo osebnih financ.

Gosta pogovornega večera sta bila Jure Ugovšek in dr. Aleš Berk Skok, ekonomista in svetovalca za osebne finance. Jure je finančni novinar in urednik časopisa Finance z 10-letnimi izkušnjami, Aleš pa izredni profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer predava o upravljanju in investicijah premoženja. Teme tokratnega pogovora so se vrtele okoli osebnih financ, upravljanje premoženja ter investicije v Sloveniji.

V pogovoru, ki je privabil lepo število obiskovalcev, smo iz prve roke izvedeli, da je na dolgi rok najbolje vlagati višek denarja v delnice, ki pa jih je potrebno razpršiti, saj nekje dobite večje donose, nekje manjše ali pa celo minus, ko se pa vse skupaj sešteje, pa je dobička dosti več, kot če ga imate na banki. Vezava na banki je z nizkimi obrestmi in ob normalni inflaciji na daljši rok, na primer na deset let, slaba izbira, saj ti v desetih letih inflacija požre več denarja, kot ga dobiš z obrestmi. V pogovoru so se dotaknili tudi kripto valut, ki pa so res veliko donosna, ob poku balona pa hitro ostaneš brez vsega. In kot je dejal prijatelj pred kratkim, ko so vdrli v sistem in ukradli lepe milijone:. »Jaz se s tem ne bi pečal, saj danes je lepo »bitkonj«, jutri je pa težko »bitosel«, ko ostaneš brez vsega.« Tudi gosta sta imela nekaj pomislekov na kripto valute.

Zanimiv pogovor, ki je obiskovalcem razsvetlil ves svet financ in vlaganja ter upravljanja z njimi.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

 

Komentarji uporabnikov
Tagi