Šarec, ki je prepričljivo zmagal na kamniško-domžalskem območju, še naprej ostaja v kamniški občinski palači

Za nami je drugi krog predsedniških volitev, na katerih smo dobili smo novega starega predsednika. Delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah (99,98%) kažejo, da je aktualni predsednik Pahor s 52,94 odstotka glasov volivcev premagal kamniškega župana Marjana Šarca, za katerega je glasovalo 47,06 odstotka volivcev. Lahko bi rekli, da je to bolj Pahorjeva pirova zmaga, saj je šlo za las, glede na to, da je aktualni predsednik svojo kampanjo gradil vseh minulih pet let. Druga zgodba je pa sama udeležba (41,74), ki je bila še nižja kot v prvem krogu (44,24). Zagotovo je to resen signal državljanov aktualni politiki in politikom, da se malo zamislijo nad sabo.

Najvišja udeležba je bila tudi tokrat v volilnih enotah Kranj in Ljubljana Bežigrad, kamor spadajo občine Kamnik, Komenda, Domžale, Mengeš, Trzin, Lukovica in Moravče. V volilnih okrajih, kamor spadajo omenjene občine, je Šarec povsod tudi slavil pred Pahorjem. V volilnem okraju Kamnik, kjer je bila udeležba 58,22%, je Šarec prejel 73,49%, Pahor pa 26,51%. V volilnem okraju Domžale I., je bila udeležba 52,62%, Šarec je prejel 62,26%, Pahor pa 37,74%. V volilnem okraju Domžale II., kjer je bila volilna udeležba 50,02%, je Šarec prejel 57,69%, Pahor pa 42,31%. Takšne rezultate, zmaga Šarca v teh volilnih okrajih, je bilo vsekakor za pričakovati, saj gre za kamniško-domžalski bazen, Šarec pa je kamniški župan.

Kljub porazu Šarca je to zanj zagotovo odskočna deska za prihajajoče državnozborske volitve prihodnjo pomlad, kjer zna, če bo seveda nastopil s svojo stranko, zelo premešati karte, kar pa so se nekateri prvaki aktualnih političnih strank že dobro zavedali pred drugim krogom volitev in bi raje videli Šarca na mestu predsednika republike. Volivci so odločili in Pahorju zaupali še en mandat, Šarcu pa je predvolilna kampanja na široko odprla pot v državno politiko. Kar se pa tiče udeležbe na volitvah, pa nima smisla izgubljati preveč besed. Volivci so pokazali, da aktualno slovensko politiko in politike ne jemljejo preveč resno.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: www.sarec.si
Komentarji uporabnikov