Pustiva se vneti – v Domžale prispela Luč miru iz Betlehema

Plamen Luči miru iz Betlehema so člani Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov (ZSKSS) prvič ponesli po Sloveniji leta 1991, s sporočilom »Mir je čas brez vojne.« Z raznašanjem plamena so nepretrgoma nadaljevali v naslednjih letih. »Mir smo sprejeli in ga širili, ker so naša dejanja storjena iz ljubezni,« pravijo skavti. V Slovenijo Luč miru iz Betlehema prinašajo neprekinjeno že 27 let.

Luč miru iz Betlehema smo prejeli v nedeljo, 17. decembra 2017, tudi v domžalski župniji. V cerkev Marije vnebovzete v Domžalah je bil prinesen ta plamen, ki predstavlja mnogo več kot le svetlobo in toploto, saj s seboj prinaša pomembno sporočilo. Sveta maša, ki jo je daroval domžalski župnik mag. Klemen Svetelj, je bila slavnostna, saj so skavti prinesli Luč miru iz Betlehema, istočasno pa je kip Marije začel svoj obisk pri domžalskih družinah. 

Slovenski skavti adventni čas že vrsto let bogatimo s sporočilom Luči miru iz Betlehema. Letošnja poslanica povzema pot Luči miru od Betlehema do vsakega posameznika, zato so skavti Luč miru iz Betlehema prinesli pred oltar, da ko po maši razdelijo ta plamen miru in ljubezni, zasveti pri vsakem posamezniku. Poslanica se začne z omembo betlehemske votline, kjer se je rodil Jezus, ki ga simbolizira Luč miru iz Betlehema. Luč gori in prižiga druge. Na tej poti pride pred nas in nas povabi, da se tudi mi pustimo prižgati in prižigamo druge. Pred nami pa je odločitev ali se bomo pustili vneti ali bomo nadaljevali kot ugasnjena sveča.

Po sveti maši so skavti razdelili Luč miru iz Betlehema med vernike, ki so ta plamen z veseljem ponesli domov, kjer ga bodo razdajali tudi sorodnikom in prijateljem. Sicer pa Luč miru iz Betlehema gori tudi v domžalski cerkvi, kjer si jo lahko vsak prižge. In v naših srcih je odločitev ali se bomo pustili vneti ali bomo nadaljevali kot ugasnjena sveča.

Poslanica letošnje Luči miru iz Betlehema

»Začelo se je v votlini, daleč stran od mene in tebe, ko se je zgodil čudež. Prišel je za vse, da bi vžgal naša srca. Bil je kot prižgana sveča, ki sveti le tako, da se daruje. Mnogi so se bali, da bi se jih plamen dotaknil, tiste pa, ki so ga sprejeli, je povabil, da svetijo skupaj in vnemajo druge. Prepotoval je dolgo pot, da je danes lahko pred menoj in pred teboj. Kaj bova naredila z njim? Lahko se obrneva stran in sva še naprej pusti sveči, ki se bojita, da bi se ju plamen dotaknil. Ali pustiva, da iz mene in tebe naredi naju, da ga širiva naprej. Kaj bova vzela danes? Je spet dovolj samo sveča ali bova tokrat sprejela plamen?«

Začetek projekta Luč miru iz Betlehema sega v leto 1986. Na avstrijski televiziji ORF so organizatorji v zahvalo sodelujočim v oddaji, namenjeni invalidnim otrokom, namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Ker je bila oddaja namenjena otrokom, so se odločili, da bo tudi Luč miru iz Betlehema v votlini Jezusovega rojstva prižgal otrok, ki se je v tistem letu še posebej izkazal. Danes je to izjemno odmevna in velika dobrodelna akcija, ki povezuje številne organizacije in posameznike. Pobudniki akcije si takrat verjetno niso zamišljali, da bo v nekaj letih akcija razširjena po celotni zahodni in srednji ter delu vzhodne Evrope. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov