Dobre noviceNovice

Punčke iz cunj so rešile že marsikatero otroško življenje

Ta teden v Centru za mlade Domžale (v Domžalskem domu) poteka dobrodelni bolšjak, katerega izkupiček je v celoti namenjen v dobrodelne namene. Na dobrodelnem bolšjaku lahko kupite različne okraske in uporabne predmete ter knjige in učbenike po simbolični ceni 1 €. Zadnja dva dneva dobrodelnega boljšaka, pa so se jim pridružile tudi članice Društva Lipa Domžale, ki izdelujejo punčke iz cunj poimenovane Lipine Špelce.

V Centru za mlade Domžale bo še jutri potekal dobrodelni bolšjak, kjer lahko marsikaj kupite za 1 €. Izkupiček pa bo v celoti namenjen v dobrodelne namene. Tudi letos bodo izkupiček namenili učiteljici matematike na OŠ Venclja Perka Domžale – Marini Cencelj. Zadnje dva dneva dobrodelnega bolšjaka, so jim pridružile tudi prostovoljke iz Društva Lipa Domžale, ki izdelujejo punčke iz cunj. Gre za projekt UNICEF-a, s katerim pomagajo otrokom iz držav v razvoju. Punčko iz cunj namreč lahko vsak posvoji za 20 €, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim.

Na dobrodelnem bolšjaku se je danes dopoldan prostovoljkam iz Društva Lipe Domžale pridružil tudi Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a. Po njegovih besedah, so prostovoljke iz Lipe Domžale, ki izdelujejo punčke iz cunj, zelo predane gospe. Njihove punčke pa so prava umetniška dela. Do sedaj so prostovoljke iz Domžal naredile 2.000 punčk iz cunj. Skupaj v Sloveniji pa je bilo na ravni prostovoljstva narejenih že preko 17.00 punčk iz cunj. »S projektom Punčka iz cunj, so posvojitelji doslej pomagali rešiti približno 17.000 otrok«, doda Bergoč.

Mira Kavčič iz Društva Lipa Domžale pove, da so prostovoljke, ki izdelujejo punčke iz cunj izjemno hvaležne Centru za Mlade Domžale in njihovi direktorici Tinkari Koleša, ki jim ob določenih priložnostih prepustijo prostor, da lahko razstavijo svoje punčke.

Če imate jutri čas, se le oglasite v Centru za mlade Domžale, kjer boste lahko posvojili svojo Špelco iz cunj in s tem pomagali otrokom iz držav v razvoju, da bodo dobili cepivo ali pa si izbrali kakšen predmet na bolšjaku, ki ga boste dobili po simbolični ceni ter darovali v dobrodelne namene.

Punčka iz cunj
Punčka iz cunj je UNICEF-ov projekt, ki je nastal po italijanskem vzoru, danes pa se uspešno izvaja v številnih evropskih državah (Finska, Francija, Češka, Romunija itd.). UNICEF Slovenija ga izvaja od leta 2003.

Temeljni namen projekta je zbiranje sredstev za UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus).

Punčka iz cunj je igrača, ki je poznana v vseh kulturah sveta. V preteklosti je marsikomu v otroštvu delala družbo, danes pa predstavlja otroka iz države v razvoju, ki ga je potrebno cepiti in potrebuje našo pomoč. Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 20 evrov, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Posameznik punčki tako zagotovi nov dom, otroku v državah v razvoju pa priložnost za zdravo življenje. Prav zato je nosilni slogan projekta Posvoji punčko in reši otroka.

Z veliko truda in ustvarjalnosti izpod rok prostovoljk in prostovoljcev po vsej Sloveniji prihajajo unikatne, ročno izdelane punčke. V projekt se vključujejo vse generacije – od otrok, ki punčke ustvarjajo v vrtcih in šolah, do starejših. Zato ima projekt pomembno vlogo tudi pri povezovanju različnih generacij. Predvsem starejšim izdelovanje punčk predstavlja zanimiv in koristen način preživljanja prostega časa.

S projektom Punčka iz cunj spodbujajo tudi spletanje prijateljskih vezi med izdelovalci in posvojitelji punčk. Vsaka punčka ima osebno izkaznico in dopisnico s podatki izdelovalca. Posvojitelj s slednjo izdelovalcu punčke sporoči, kje je ta našla novi dom.

UNICEF Slovenija projekt uspešno širi po vsej Sloveniji, organizira vrsto dogodkov in javnost na različne načine seznanja s projektom ter njegovim namenom. Vsako pomlad v Ljubljani pripravljajo osrednjo letno razstavo Punčk iz cunj, večkrat pa je bila organizirana tudi dražba punčk, ki so jih izdelali priznani slovenski modni oblikovalci, kostumografi in lutkarji. Na dražbah punčke dosegajo vrednost več tisoč evrov.

S projektom Punčka iz cunj so do konca leta 2013 omogočili cepljenje več kot 17.000 otrok v državah v razvoju.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov
Pokaži več