Premisli. Alkohol ubija! Kako v veselem decembru domov varno in brez morebitnih posledic?

Pred božično-novoletnimi prazniki želijo v Policiji ponovno opozoriti na tragične posledice vožnje pod vplivom alkohola. Da bi bile slovenske ceste varne za vse prometne udeležence, policisti med 11. in 24. decembrom 2017 po vsej Sloveniji preverjajo, ali vozniki vozijo pod vplivom alkohola. Več pozornosti pa v tem obdobju namenjajo tudi tudi preverjanju prisotnosti drog pri voznikih. Vožnja pod vplivom drog je namreč čedalje bolj razširjena tudi v Sloveniji.

Policisti izvajajo tudi poostren nadzor nad spoštovanjem določb Zakona o omejevanju porabe alkohola (15. člen), in sicer preverjajo, kje oz. v katerih gostinskih lokalih so vozniki, kontrolirani v poostrenem nadzoru, in udeleženci hujših prometnih nesreč z višjo koncentracijo alkohola v izdihanem zraku uživali alkoholne pijače.

Po podatkih Agencije RS za varnost prometa se je vsaka tretja smrtna prometna nesreča zgodila zaradi vožnje pod vplivom alkohola. Na tem področju smo v Sloveniji v zadnjem desetletju naredili sicer pomemben napredek, vendar pa zadnji dve leti na agenciji opažajo poslabšanje. Ponovno se je povečal delež umrlih v prometnih nesrečah zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, prav tako pa se povečuje delež uporabe drog v prometu.

  • V letu 2016 je tako na naših cestah zaradi vpliva alkohola umrlo kar 41 udeležencev, 175 udeležencev se je hudo telesno poškodovalo, 834 udeležencev pa je bilo lažje telesno poškodovanih. Več podatkov na spletni strani agencije za varnost prometa: Alkohol
  • V prometnih nesrečah, kjer je bil povzročitelj pod vplivom psihoaktivnih snovi in prepovedanih drog, pa je lani umrlo 11 udeležencev, 44 je bilo hudo telesno poškodovanih in 68 lažje telesno poškodovanih. Več podatkov na spletni strani agencije za varnost prometa: Droge

Spomnimo na nekatera dejstva. Kazni za prisotnost alkohola v izdihanem zraku so:

  • globa za vožnjo pod vplivom alkohola od 150 do 950 evrov
  • vozniku se poleg globe izreče od 3 do 18 kazenskih točk (višina globe in število kazenskih točk sta odvisna od stopnje alkoholiziranosti)
  • prepoved vožnje motornega vozila
  • obvezno pridržanje voznika od 6 do 12 ur, če prekorači določeno koncentracijo alkohola v organizmu, predpisano z zakonom o varnosti cestnega prometa.

Premisli. Alkohol ubija. (zloženka)

V času veselega decembra se odvijajo številne prednovoletne službene zabave, druženja in podobno, ki prinašajo tudi vprašanja kako domov varno in brez morebitnih posledic. Zato v izogib, da kasneje ne bi obžalovali, nikoli ne vozite, kadar pijete. Raje si izberite druge načine prevoza domov. Če se odpravite na zabavo, se že vnaprej odločite in pustite vozilo doma, za domov pa si izberite raje taxi.

Taxi Kamnik – varna in poceni rešitev za vaš brezskrbni december

Ena izmed varnih in poceni rešitev za vaš brezskrbni veseli december je Taxi Kamnik, prvo ustanovljeno taxi podjetje v Kamniku, ki pokrivajo vse občine do Ljubljane (Kamnik, Domžale, Lukovica, Moravče …).

Če se boste odločili, da boste za varen in poceni prevoz izbrali Taxi Kamnik, boste ugotovili, da gre za prijazne, zanesljive in urejene voznike, s hitrim odzivnim časom, ki bodo za zmerno ceno poskrbeli, da boste domov prišli varno. V času med 15. decembrom 2017 in 2. januarjem 2018, bodo vozniki Taxi Kamnika na voljo štiriindvajset ur.

Za vse informacije v zvezi s taxi prevozi jih lahko pokličete na tel. št. 031 713 421 ali pišete po elektronski pošti info@taxikamnik.si. V kolikor v času vašega klica ne bodo dosegljivi, vas bodo v najkrajšem možnem času poklicali nazaj.

Če pa želite peljati s Taxi Kamnikom še ceneje, pa kliknite na spodnji letak in si natisnite kupon.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Javna agencija RS za varnost prometa
Komentarji uporabnikov