“Predstava, ki gre narobe” – igralci si tega sigurno ne želijo – kaj pa gledalci?

V petek 16. novembra 2018, se je v Kulturnem domu na Viru pri Domžalah, odvijala pred-predpremiera »Predstava, ki gre narobe«  z izvirnim naslovom »The Play That Goes Wrong«. Predstava, ki ponuja dve uri čistega smeha, zabave in sproščenega uživanja. 

V dramskem društvu Fakultete za strojništvo so se Robert Korošec, Matej Zemljič, Klara Kastelec, Mario Dragojevič, Vid Klemenc, Oskar Kranjc, Dominik Vodopivec, Luka Cimprič in Sara Gorše lotili njihove največje in najzahtevnejše gledališke produkcije dosedaj: kriminalke v slogu znamenite kraljice kriminalk Agathe Christie, z naslovom Umor v dvorcu Haversham. A stvari se nepredvidljivo zapletejo. Publika se zabava ob dogajanju na odru in stopnjevanje pridevnika slabo se glasi: slabo, slabše, katastrofalno. Glavna igralka se pred očmi publike onesvesti, scenarij se izgubi, veliko napora je potrebnega, da se vsaj kak scenski element obdrži na zidu, igralcem pa se zatika besedilo. Pa vendar je skrivnostni umor potrebno razrešiti. Imamo truplo in inšpektorja, ki raziskuje umor v podeželskem dvorcu.

Ciljna publika predstave je zelo široko opredeljena in sicer od 7 do 75 let. Tu in tam pa so lahko tudi odstopanja navzdol oziroma navzgor – seveda po lastni presoji.  Avtorji predstave: Henry Lewis, Jonathan Sayer & Henry Shields. Režija: Jure Ivanušič.

Predstava, ki “zažge” v vsakem jeziku

Na začetku je avtorje skrbelo, kako bo njihova predstava videti v drugem okolju, z drugimi igralci in v drugem jeziku oz. kako se bo nanjo odzvalo tuje občinstvo. Vendar so našli skupno točko ljudi po vsem svetu – zadrego. V ta občutek se lahko vživi prav vsak, ne glede na to, iz katere države prihaja. Zato se ljudje predstavi vedno smejijo – ker se je tudi njim že kdaj zgodilo kaj podobno mučnega. Nekateri liki v predstavi morajo odigrati tudi nevarne prizore kaskaderskih razsežnosti, tako da gledalcem včasih zastane dih. Seveda vse brez »dublerja«. Zaradi tega se je pripetila tudi kakšna poškodba na vajah, vendar na srečo nič hujšega.

Mogoče se vidimo spomladi v KD Vir in skupaj razrešimo skrivnostni umor?

Avtor: Tanja Tekavc, predsednica Kulturnega društva Vir pri Domžalah

Komentarji uporabnikov
Tagi