Ponedeljkov klicaj – Grafitarji pozor! Se želite pod svoja dela podpisati?

Na naš facebook profil je pred dnevi naš bralec prilepil fotografijo grafitov, ki se nahajajo v podhodu pri stanovanjski soseski Bistra v Domžalah. Ob tem se je tudi malo razburil, saj je med grafiti kar nekaj nacionalističnih znakov iz nam bližnjih južnih dežel. Tudi sam se velikokrat sprehodim tam mimo in mi tamkajšnji grafiti vedno padejo v oči. Poleg raznih nacionalističnih znakov, se tam znajde tudi ljubezenski zapis kakšnega zaljubljenega žrebca in podobno, ni pa videti kakšne umetnine, kot jo običajno vidimo na kakšnem vlaku ali kakšni steni hiše.

Pri teh tako imenovanih grafitarjev je potrebno upoštevati, da obstajata dve vrsti. Pri prvi vrsti gre za razne neumetnike, ki svoja stališča, želje in še marsikaj želijo prestaviti širši množici. Druga vrsta, ki bi jo lahko poimenovali umetniki, pa naredijo s sprejem marsikaj zanimivega za oko. Vendar obe vrsti grafitarjev s svojim početjem delata škodo, saj svoja prepričanja in umetnost izražata na tuji lastnini. Vse ta »umetniška ali neumetniška« izražanja je potrebno namreč očistiti. To pa seveda stane.

Za vse grafitarje imam zelo dober predlog, kje bi lahko z vso močjo ustvarjali, ob tem pa še ne bi povzročali škode drugim. V domžalski in okoliških občinah obstaja kar nekaj ljubiteljskih likovnih društev, kot so Likovno društvo Senožeti Radomlje, Likovno društvo Petra Lobode Domžale, Likovno društvo Mengeš … V njihovih vrstah je ogromno število članov, ki ustvarjajo. Vsem pa je enako, da so amaterji, ki so začeli iz nič. Mnogi med njimi na jesen življenja. Pod strokovnim vodstvom akademskih slikarjev ustvarjajo in rastejo iz leta v leto, kar vidim na razstavah, ki se jih udeležujem.

Če bi se jim pridružili tudi grafitarji, bi lahko ustvarjali na legalen način, pod strokovnim vodstvom, njihova dela pa bi bila razstavljena na razstavah. Pa še podpisali bi se lahko pod svojimi deli. Z imenom in priimkom. In marsikatera mama bi bila vesela na svojega sinčka ali hči in na njegova legalna dela …

Avtor: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov