Pojte z nami – v vrtcu Krtek prepevali s Šolo zdravja

Pevska skupina Šole zdravja šteje trinajst pevk in vse so članice Šole zdravja. Polovica članic sodeluje pri plesni skupini ČEŠMINKE, ki je nastala v okviru Društva Lipa Domžale. Pevska skupina Šole zdravja nastopa na občinskih srečanjih, ob kulturnih in kulinaričnih dogodkih na domžalski tržnici. Zdaj že četrto leto nastopajo v domovih in po šolah in vrtcih pod naslovom ŠOLA ZDRAVJA SE PREDSTAVI. Leta 2017 so izdali pesmarico otroški ljudskih pesmi »Pojte z nami«, ki jo je sofinancirala občina Domžale.

Marca so jih povabili v Vrtec Krtek iz Ihana, da otrokom zapojejo nekaj ljudskih pesmi. Kot pravi Marika Haler, ki pripravlja njihov program, zelo radi nastopajo pred otroki. Tokrat jim je prisluhnilo kar 150 otrok, ki so skupaj z vzgojiteljicami prepevali ljudske pesmi, nekaj bolj znanih in tudi drugih, manj znanih. Marika je še posebej poudarila, da je na področju Ihana nastalo veliko ljudskih pesmi, ki so tudi del njihovega repertoarja. Za tokratni nastop so odpele ljudsko pesem Nad vasjo je čredo pasla iz katere je nastala partizanska pesem Za vasjo, potem Dremala, dremala pa nič ni delala in Vandravček moj. Da bi pesmimi prisluhnili bolj pozorno, jim je Marika pred petjem zastavila po tri vprašanja iz vsebine pesmi. Kot smo ugotovili, so zelo pridno sodelovali in uganjali, seveda z nekaj otroške domišljije, saj se v ljudskih pesmih skrivajo tudi njim neznane besede, kot je recimo jed prata. Tako so se ob vsaki pesmici naučili kaj novega.

Potem je Ema iz Šole zdravja vodila mini vadbo za otroke in odrasle, ki so jim pomagale tudi članice zbora. Vzdušje je bilo prijetno in sproščeno, otroci so se zabavali in prepevali njim znane viže. Potem so se predstavili tudi otroci po skupinah, s svojimi himnami. Tako jih je pesem vse povezala in zbližala. Ob koncu nastopa so se objeli in zapeli pesmico Mi se imamo radi. Pevke so, v svojih oranžnih barvah, počasi zaključile nastop, ko jih je čakalo prijetno presenečenje –  v ličnih jagodnih šatuljah so jih čakale oranžno črne koralde, ki jih bodo gotovo z veseljem nosile.

Avtor: Mimi Šegina; Foto: Mimi Šegina

Komentarji uporabnikov
Tagi