Pod streho je 22. Skirca – največje mednarodno strelsko tekmovanje z zračnim orožjem v Sloveniji

Strelsko društvo Trzin je minuli vikend v dvorani Šport in wellness center Harmonija v Mengšu gostilo največje mednarodno strelsko tekmovanje z zračnim orožjem v Sloveniji, 22. Skirco Borisa Paternosta, v sklopu katerega so izvedli tudi peti Pokal Trzina 2018. Letos je bilo tekmovanje po številu nastopov rekordno, saj se je tridnevnega tekmovanja udeležilo kar 396 tekmovalcev iz 61 društev in 6 držav, skupaj pa so na tekmovanju zabeležili kar 620 nastopov.

“Skirca” je prepoznavno mednarodno tekmovanje in je uvrščeno v koledar Evropske strelske zveze (ESC) in Mednarodne strelske federacije (ISSF). Tekmovanje se je pričelo v petek, 5. januarja 2018, z novostjo na programu – tekmovanjem mešanih parov. Prizorišče je bilo opremljeno z elektronskimi tarčami (60 strelskih mest + 10 finalnih strelskih mest). Z njimi je bilo omogočeno natančno ocenjevanje zadetih strelov, do desetinke kroga natančno. Računalniško vodenje vseh elektronskih tarč pa je omogočal realno-časovno spremljanje rezultatov tudi za gledalce.

Andreja Gorjup, predsednica in trenerka Strelskega kluba Trzin je za naš portal povedala, da je 22. Skirca Borisa Paternosta po številu nastopov tudi letos rekordna, saj so v treh dneh zabeležili 620 nastopov, oziroma se je tekmovanja udeležilo kar 396 tekmovalcev iz 61 društev in 6 držav. »Letošnja novost je bila tudi ta, da so se dekleta sedaj izenačile s fanti, saj so tudi one letos streljale po 60 strelov (prej 40) v 75. minutah. Med dekleti imamo prvo in tretje uvrščeno slovensko predstavnico, pri fantih pa žal med prvimi tremi ni slovenskih strelcev. To pomeni, da so punce boljše strelke,« pravi Andreja Gorjup.

Marko Živkovič, predsednik organizacijskega odbora 22. skirce Borisa Paternosta nam je dejal, da so ponosni na nove medalje, ki jih je oblikovala Barbara Bečan, ki so po finalnih bojih prvič pristale okoli vratu prvo treh uvrščenih, za kar so se ji zahvalili s priznanjem.

Pokale in medalje za ženske posamezno in ženske ekipno je podelil Janez Slapar, predsednik Strelske zveze Slovenije, za moški del posamezno in ekipno pa je medalje in pokale podelil Peter Ložar, župan Občine Trzin.

FINALE ŽENSKE POSAMEZNO
1. Živa Dvoršak – SLO, 2. Snježana Pejčić – CRO, 3. Sonja Benčina – SLO

FINALE ŽENSKE EKIPNO
1. SD Olimpija – SLO (Živa Dvoršak, Sonja Benčina in Nina Juvan)
2. SD Kovinar Ormož – SLO (Urška Kuharič, Nuša Žnidarič in Petra Vernik)
3. SD 1. Pohorski bataljon Ruše – SLO (Urška Hrašovec, Nikita Lenarčič in Klara Osrajnik)

FINALE MOŠKI POSAMEZNO
1. Petar Gorša – CRO, 2. Borna Petanjek – CRO, 3. Miran Maričić – CRO

FINALE MOŠKI EKIPNO
1. SD Dalmacija cement Solin – CRO (Borna Petanjek, Petar Gorša in Josip Sikavica)
2. SD Olimpija – SLO (Gregor Gotovina, Rajmond Debevec in Maj Pirih)
3. SD Kamnik – SLO (Franc Pinter, Boštjan Fabjan in Jure Ugovšek)

Čestitke vsem dobitnikom kakor tudi ostalim z nižjimi rezultati.

Bilten tekmovanja

Na organizacijsko vodstvo so prihajale same lepe besede za vodenje in izvajanje strelskih tekmovanj in odlično organizacijo. Res požrtvovalno in uspešno izvedeno tridnevno tekmovanje, ki je prineslo kar devet novih državnih rekordov in kot je dejala predsednica SD Trzin Andreja Gorjup, sedaj pa veselo v nove izzive.

Več fotoutrinkov s tretjega dne 22. Skirce si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi