Pitniki, ki nudijo osvežitev s svežo in zdravo pitno vodo že delujejo

Ni hujšega v življenju, kot hoditi po svetu in obenem trpeti žejo. V občini Domžale se s takšnimi težavami ne soočamo, saj nam med opravki po mestu, med preživljanjem prostega časa v naravi in med športnimi aktivnostmi osvežitev s svežo in zdravo pitno vodo nudijo pitniki in to na kar dvajsetih različnih lokacijah. Ker so bili pitniki v zimskem obdobju zaradi nizkih temperatur oziroma zmrzali zaprti, so jih sedaj, ko se je pojavilo lepo vreme ponovno odprli.

V spomladanskih dneh nas vse lepši in daljši dnevi vabijo na preživljanje prostega časa v naravi. V občini Domžale je priljubljen prostor za oddih v naravi pot ob Kamniški Bistrici in po Šumberku, kjer je poskrbljeno tudi za osvežitev obiskovalcev s svežo pitno vodo iz pitnikov. V zimskem obdobju v Javnem komunalnem podjetju pitnike zaradi nizkih temperatur oziroma zmrzali zaprejo, da ne pride do pokanja in poškodb cevi. V teh dneh pa so jih ponovno odprli in do pozne jeseni si lahko privoščite požirek čiste pitne vode na pitnikih, ki se nahajajo na različnih lokacijah v občini Domžale.

V občini Domžale na voljo 20 pitnikov, ki nudijo svežo in čisto pitno vodo
Javno komunalno podjetje Prodnik je v sodelovanju z Občino Domžale v zadnjih letih postavilo 20 pitnikov, ki nudijo svežo in čisto pitno vodo na mestih, ki jih dnevno obišče največ obiskovalcev in kjer je možnost koriščenja čiste pitne vode najbolj dobrodošla: ob nekaterih osnovnih šolah, v središču mesta, v nekaterih parkih, ob rekreacijski osi Kamniške Bistrice in ob vznožju Šumberka. Voda, ki priteče iz pitnika je voda iz javnega vodovoda in je ravno tako varna kot voda, ki priteče iz pipe v vašem domu. Pitniki, ki se nahajajo na javnih mestih, mimoidočim omogočajo zdravo potešitev žeje v vsakem trenutku. Več o lokacijah si lahko preberete tukaj.

Pitniki morajo biti postavljeni čim bližje javnega vodovodnega sistema
»Čeprav bi pitnike želeli postaviti še marsikje, pa to ni vedno izvedljivo. Zelo je namreč pomembno, da je pitnik postavljen čim bližje javnega vodovodnega omrežja in da je zadrževalni čas vode od javnega vodovodnega sistema do pipe čim krajši«, pravijo v Javnem komunalnem podjetju Prodnik. Poleg tega mora biti zagotovljena določena pogostost uporabe pitnika, da se voda redno toči in se ne zadržuje predolgo v ceveh. Le tako je lahko zagotovljena neoporečnost vode, ki priteka iz pipe pitnika.

»Voda, ki doteka v javne pitnike, je enaka kot voda, ki doteka v vsa gospodinjstva in druge objekte na območju občine Domžale, saj so vsi pitniki priključeni na javni vodovodni sistem. Zaradi zagotavljanja varne oskrbe s pitno vodo se redno izvaja nadzor nad zdravstveno ustreznostjo in skladnostjo vode z zakonodajnimi zahtevami, rezultati nadzora pa kažejo, da je pitna voda na območju občine Domžale neoporečna in zdrava«, nam pojasnijo v Javnem komunalnem podjetju Prodnik. Skratka, voda iz pitnikov je prav tako čista in varna kot voda, ki priteče iz pipe v vašem domu.

Čista pitna voda je naš privilegij, saj prebivalci občine Domžale pijemo dobro in zdravo pitno vodo
Pitniki nam torej tudi med opravki po mestu in preživljanjem prostega časa v naravi omogočajo dostop do pitne vode na skoraj vsakem koraku, poleg tega pa nas tudi ves čas opominjajo na to, da prebivalci občine Domžale pijemo dobro in zdravo vodo. Čista pitna voda je dragocena naravna dobrina, ki pa ni neomejena, zato jo moramo še posebej spoštovati in z njo varčevati. Morda se premalo zavedamo, da življenja brez pitne vode ni in da je okolje, ki nam nudi čisto pitno vodo iz pipe, privilegij. Izkoristite to danost in si tudi med vsakodnevnimi obveznostmi in aktivnostmi na prostem privoščite požirek zdrave domžalske pitne vode.

Tudi pitniki so včasih tarče objestnežev
Pitniki žal včasih postanejo tarča objestnežev, poleg tega pa so izpostavljeni različnim vremenskim razmeram, zato se kljub rednemu vzdrževanju in čiščenju lahko zgodi, da bo pitnik poškodovan ali umazan. V takšnem primeru obvestite Javno komunalno podjetje Prodnik, kjer bodo poskrbeli, da bo pitnik ponovno tehnično brezhiben in urejen.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Javno komunalno podjetje Prodnik
Komentarji uporabnikov