Parkiraj izgovore drugam! Ne na mesta, rezervirana za invalide.

V družbi živimo ljudje z enakimi pravicami. Fraza, prepogosto zapisana le na papir. Ljudje z oviranostmi se iz dneva v dan srečujejo s situacijami, v katerih so njihove osnovne pravice tako ali drugače kršene ali onemogočene. Eden od takšnih primerov je tudi pravica do parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide. »Samo 5 minut«. »Samo na banko skočim«. »Saj imam prižgane vse štiri smerokaze«. »Invalidsko kartico sem danes posodil/-a babici«. Izgovorov za neupravičeno parkiranje na mestih, rezerviranih za invalide, je še mnogo več.

Študija, ki je bila izvedena na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru, je pokazala na veliko pomanjkanje družbene zavesti in solidarnosti v odnosu do invalidov in parkiranja na mestih, rezerviranih za invalide: »Pomembno pa je, da tega ne gledamo in razumemo samo v ozkosti pojava, temveč v takšnem vedenju prepoznamo znak širšega pomanjkanja moralne odgovornosti. Število kršitev, zaznanih tekom raziskave, je bilo tako visoko, da ne moremo govoriti o slučaju.» V ta namen so partnerji (Fakulteta za varnostne vede, Univerza v Mariboru, Mestna občina Ljubljana, Javna agencija RS za varnost prometa, Agencija Taktik) pripravili projekt ozaveščanja in promocije kulture odgovornosti ter vrednot na področju parkiranja na mestih za invalide, ki pod sloganom PARKIRAJ IZGOVORE DRUGAM (ne na mesta, rezervirana za invalide) ponuja rešitve za sistematično obravnavo problematike na več ravneh, ki so med seboj neločljivo povezane.

S projektom želijo:

  • Ozaveščati o problematiki parkiranja invalidov in krepiti solidarnost do sočloveka v prometu in širši družbi.
  • Izpostaviti zaskrbljujoče rezultate raziskave, ki nakazujejo na nizko raven kulture v družbi in posluha do invalidov.
  • Vplivati na izboljšanje razmer, vezanih na parkiranje na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide.
  • Spodbuditi širšo javno debato o kulturi v prometu in vključenosti.

Projekt so podprli: Zveza paraplegikov Slovenije, Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije, Zveza sonček – Zveza društev za cerebralno paralizo Slovenije, Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut republike slovenije – Soča.

Partnerji kampanje »PARKIRAJ IZGOVORE DRUGAM. Ne na mesta, rezervirana za invalide« so na podlagi resničnih izgovorov tistih, ki neupravičeno parkirajo na parkirnih mestih, rezerviranih za invalide, pripravili ozaveščevalni videospot, s katerim na hudomušen, a obenem poučen način pokažejo, da izgovori za to dejanje ne zdržijo racionalne presoje in preprosto niso opravičljivi. Glavno vlogo v videu so zaupali znanemu TV voditelju Jožetu Robežniku.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Parkiraj izgovore (Agencija Taktik)
Komentarji uporabnikov