OPOZORILO: Pojavili so se prevaranti, ki pod pretvezo izvajajo drzne tatvine!

V zadnjem obdobju prihaja do pojava drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa običajno zavedejo na način, da se jim predstavijo kot delavci elektro, telekomunikacijskega ali komunalnega podjetja in da si ogledujejo teren oziroma vodovodne ali komunalne napeljave. Na ta način občane zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da jih nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora oziroma ogleda vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in izvedejo tatvino.

Takšen primer se je pripetil pred kratkim v Radomljah, kjer sta starejšo občanko obiskala mlajša moška in se ji predstavila kot delavca Javnega komunalnega podjetja Prodnik, ki naj bi pregledala vodovodni priključek. Eden izmed njih je pristopil do občanke, drugi pa ostal v osebnem vozilu znamke Ford, ljubljanske registracije, s katerim sta se pripeljala na dvorišče občanke. V nadaljevanju je eden izmed moških občanki po dvorišču kazal potek napeljave, drugi moški pa je medtem odšel v hišo in jo preiskal. Občanka seveda ni vedela, da je drugi moški v hiši, saj jo je prvi moški odpeljal izven vidnega polja vhoda v hišo. Vmes naj bi po pripovedovanju občanke še klical na podjetje, za katerega se je izdajal.

Moški je deloval zelo nervozno, tresle so se mu roke in brada

Na srečo občanki nepridiprava nista odnesla nič, saj naj bi jima po pripovedovanju njene hčerke, s katero smo govorili, zmanjkalo časa. Ji je pa moški, ki je vstopil v stanovanje, razmetal dve sobi. Seveda je pri občanki, ki v hiši živi sama, ostal grenak priokus, ko ugotovila, kaj se ji je pripetilo. Po drugi strani pa je imela tudi srečo, da ni v času, ko je drugi moški stikal po njenem stanovanju, vstopila vanj in ga presenetila pri dejanju. Njena hči nam je še povedala, da si je mama zelo dobro zapomnila oba prevaranta, ki naj bi bila stara okrog 30 let, oblečena v temnejša lepša oblačila, na glavi pa sta imela oba kapi s šiltom. Po njenem pripovedovanju je bil moški s katerim je govorila, izredno nervozen, tresle pa naj bi se mu roke in brada. Njena hči nam je še povedala, da sta nepridiprava zagotovo že prej opazovala ulico in njeno mamo izbrala načrtno, saj je že starejša, obenem pa živi še sama.

V primeru vsakega dvoma ob obisku, preverite verodostojnost njihovega obiska

Na Javnem komunalnem podjetju Prodnik so nam povedali, da so bili o omenjenem primeru seznanjeni s strani občanke oziroma njene hčerke, zadevo pa so prijavili policiji. Delavci podjetja Prodnik uporabljajo službena vozila, polepljena z logotipom podjetja in nosijo delovna oblačila, na katerih je prav tako logotip podjetja. Zunanji izvajalci podjetja pa morajo ob obisku stranke predložiti ustrezno izkaznico: »Uporabnikom svetujemo, da v primeru vsakega dvoma ob obisku delavcev podjetja Prodnik, preverijo verodostojnost njihovega obiska na telefonski števili 01 729 54 30.«

Policisti v zadnjem obdobju opažajo pojav drznih tatvin s pretvezami

Na Policijski upravi Ljubljana so povedali, da v zadnjem obdobju zopet opažajo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš, ki jih storilci izvršujejo na zelo prefinjen in pretkan način, oškodovance pa zavedejo do te mere, da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo, da so bili okradeni. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom (bodisi da so serviserji, bodisi da so prišli odkupit staro železo, da prihajajo iz elektro službe ali komunalne službe in si ogledujejo teren, kje bi postavili nove daljnovode, da bodo opravljali sanacijo  odtokov itd.) in jih tako zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo odsotnost takrat izkoristijo drugi storilci in v času pogovora vstopijo v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa se vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Policisti se ob omenjenih prijavah srečujejo s težavo, da oškodovanci šele čez čas (več ur) ugotovijo, da so bili okradeni. Prav tako niso niti tako pozorni na opis oseb, saj z žrtvijo vzpostavijo nek prijazen odnos, vzpostavijo zaupanje. Oškodovanci pa v večini primerov že “pospravijo” prostor, kjer so delovali storilci in s tem spremenijo kraj dejanja in uničijo morebitne sledi.

Osebe, ki so prišle do vas nenapovedano, imejte ves čas pod nadzorom

»Občanom svetujemo, da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas pod nadzorom in jih brez potrebe ne vabijo v prostore. Vedno naj zaklenejo hišo, ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo samo za vogal«. V kolikor se osebe izdajajo za serviserje, izvajalce del ipd., svetujemo da vedno zahtevajo na vpogled identifikacijsko izkaznico ali delovni nalog ipd. Ob tem pa  naj bodo tudi pozorni na videz oseb (oblačila, govor, posebnosti) ter vozilo, s katerim so se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila). V  kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja policisti priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo,« pravijo na PU Ljubljana.

Občane tudi naprošajo, da v kolikor zaznajo pojav oseb in vozil, ki jim niso poznana, njihovo vedenje/zadrževanje se jim zdi sumljivo (dajejo videz da opazujejo objekt), da tudi o tem takoj obvestijo policijo. Če želijo ostati anonimni pa lahko pokličejo na anonimno številko 080 1200.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: arhiv domžalca

 

Komentarji uporabnikov
Tagi