Obiskovalce domžalskega tržnega prostora dražili z dobrotami Slovenije

Pa so se ponovno začele prireditve Dobrodošli v Domžalah. Danes v soboto, 18. marca 2017, so brbončice obiskovalcem domžalskega tržnega prostora dražile dobrote, ki so jih ponujali ponudniki iz različnih koncev Slovenije. Vonj dobrot iz savinjskega, primorskega in dolenjskega konca je na tržni prostor privabil množico obiskovalcev. Če je bilo na začetku vreme bolj kislo in hladno, pa se je zaradi dobre volje ponudnikov in godcev, ki so iz svojih harmonik izvabljali glasbo, prikazalo tudi sonce.

Obiskovalci so lahko med drugim degustirali dobra vina Kmetije Kobal, kar devet vrst ga imajo in to za vsako jed in priložnost. Turistična kmetija pri Filetu je imela v ponudbi rožičevo žganje, brinovec in slivovico. Na stojnici Kmetije Hočevar je “strašila” prava glava divjega prašiča, iz košar pa so obiskovalce gledale mesne dobrote iz divjačine ter kar vabile, da jih kupijo. Vonj po ribah je napolnil tržni prostor s prostora Gostilne Ribič iz Izole, gostilničar Edi pa je ob zvokih frajtonarice z veseljem zavrtel svojo drago ženko in požel aplavz. Ivankini krofi in flancati ter potice so šli za med, s tem pa se je poplačal ves trud, vložen v trdo delo, ki je trajalo že od ene ure zjutraj. Munda Stanko je ponujal čisto bučno olje, bučna semena, ki so baje dobra za moškost, iz krožnika pa so si obiskovalci lahko privoščili koščke kruha, namočenega v bučno olje. Vam povem, prava specialiteta. Posušene in dimljene postrvi ter drugi ribji izdelki so vabili s stojnice Danice Ferlič, kjer so si lahko obiskovalci nabavili še odlične marmelade, ki jo v savinjskem koncu izdelujejo pridne roke te družine.

Med prireditvijo sta Andrej in Matej Repanšek veselo raztegovala svoja mehova in iz njih izvabljala veselo glasbo. Vmes pa sta vskočila še Tone Malenšek s svojo frajtonarico in lajnar Jože Strajnar, ki je z belimi rokavicami, frakom in cilindrom na glavi uprizaril pravega nekdanjega lajnarja, ki je godel sprehajalcem v večjih mestih.

Čebelji izdelki ter zelišča so vabile s stojnice Margite Vehar, ki s svojimi rokami pridela in predela vse, kar zrase na njeni zemlji. Na Kmetiji Strniša iz Nazarij se ukvarjajo s kmetijstvom, zato na njihovi stojnici ni manjkalo mesnih pridelanih dobrot od šunke (bliža se Velika noč), masti, klobas ocvirkov … S stojnice kmetije Kaja so se bohotile različne potice, piškoti in breskvice, domači rezanci, mlinci … Vinska klet Hreščak-Prode, kjer s svojimi rokami obdelujejo velik vinograd, so imeli v ponudbi raznorazna vina … Kmetijstvo in sirarstvo Videc je ponujalo kozje sire in sicer od mladih pa do trdih, sirotko, jogurte. Vse zelo okusno.

Za popestritev in vodenje prireditve Dobrodošli v Domžalah, katere idejni oče je Vido Repanšek iz Občine Domžale, je poskrbela Tanja Vidic Goršak, za ozvočenje pa Jaka Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi