Neverjetno: Pod Domžalami našli izgubljeni zaklad

V preteklem tednu so zaradi del – gradnje novega mostu v Zgornjih Jaršah ter obnove škarpe na Rodici zaprli Mlinščico, ki svoje vode zajema iz matične struge Kamniške Bistrice na jezu pod Homškim hribom. Teče kot vzporedni desni krak Kamniške Bistrice skozi Domžale, pa do vasi Mala Loka, kjer se kot predzadnji desni pritok izliva nazaj v Kamniško Bistrico. V tem času je zagotovo tudi prava priložnost, da se samo strugo pregleda in uredi, kjer je potrebno. Je pa pristojne službe, ki so pregledovale strugo močno presenetilo, kaj vse se je nahajalo pod Domžalami. Skozi večji del Domžal je Mlinščica namreč speljana skozi kanal, ki je visok približno meter.

Ob pregledu kanala je bilo namreč ugotovljeno, da ta v sebi skriva številne predmete, ki vanjo ne sodijo in so plod neodgovornega ravnanja ljudi s predmeti, ki so služili svojemu namenu. Zato je Občina Domžale za pomoč zaprosila člane Jamarske reševalne enote Domžale, ki so v petek, 22. maja 2015, najprej naredili celovit ogled kanala za meteorno vodo, ki gre skozi Domžale, od novega naselja Bistre mimo Univezala in se nato odpre v dnevni kanal. Ugotovljeno je bilo, da je iz kanala potrebno odstraniti gradbeni in drug odpadni material. Odpadni kosi v kanalu so bili tako veliki, da ni možnosti, da bi v kanal prišli naključno. Po pregledu terena je jamarska reševalna enota v torek, 26. maja 2015 izvedla dvig materiala iz cevi meteornega kanala.

»Pretok vode je ovirala večja količina odpadkov: avtomobilski deli, akumulatorji, avtomobilski izpušni lonci, keramične ploščice, razni kovinski predmeti, gradbeni material, iverne plošče in podobno. Vse skupaj pa je začinjeno z značilnim vojem. Na vonj se človek s časom privadi, navadili smo se tudi na prebivalce kanala, razne pijavke, črve in podobne domače živali. Odstranjevanje odpadkov je iz ure v uro postajalo težje in zahtevnejše. Ko odstranimo prvi kup nesnage je naslednji še kakih 30 m dlje po kanalu in tako naprej. Ko si dve uri skolonjen spoštuješ jašek v katerem se lahko vsaj za trenutek zravnaš. Delo nam je močno oteževala ujeta voda, ki je bistveno poslabšala delovno okolje. Ob koncu delonega dne smo bili mokri, umazani in utrujeni,« je povedal Aleš Stražar, predsednik Jamarskega društva za raziskovanje jam Simon Robič Domžale.

Delo jamarjev smo si ogledali tudi mi in se iz prve roke prepričali, kaj vse nevestni ljudje mečejo v vodo, namesto, da bi takšne odpadke odpeljali tja kjer jim je mesto – v Center za ravnanje z odpadki Dob. Tudi kramp so našli, ki ga je nekdo očitno odvrgel, ker se je naveličal delati. Poleg tega smo bili priča, da je bilo takšno delo vse prej kot lahko. Kanal je namreč visok samo meter. To pomeni, da so morali jamarji opravljati delo zelo sklonjeni oziroma na kolenih.

Na Občini Domžale pravijo, da Občina vsako leto organizira občinsko čistilno akcijo in manjše akcije s katerimi prispeva k čistejši in lepši občini Domžale: »Odpadki so postali ključni okoljski problem, ki ga lahko kot posamezniki rešujemo že na vsakodnevni ravni, zato vse občanke in občane naprošamo, da se ne poslužujejo ravnanj z odpadki, ki so okoljsko in moralno sporna. Pokažimo, da nam ni vseeno za okolje v katerem živimo.«

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Maks Merela
Komentarji uporabnikov