Na Viru s spuščanjem gregorčkov po Kamniški Bistrici pozdravili pomlad

Pri vrtcu Palček na Viru pri Domžalah je bilo v nedeljo, 12. marca 2017, nadvse veselo. Velika množica otrok, staršev, dedkov in babic, ki so s seboj prinesli raznovrstne, doma domiselno izdelane ladjice iz razgradljivega materiala, se je udeležila spuščanja gregorčkov po reki Kamniški Bistrici.

V organizaciji PGD Vir so se v prekrasnem sončnem poznem popoldnevu zbrali na parkirišču vrtca Palček na Viru, kjer so gasilci pripravili razne igre na temo gasilstva, obiskovalcem so pokazali vozila in opremo, katero uporabljajo pri svojem delu ter postregli s pecivom in toplimi napitki. Nato pa so se gasilci podali v vodo ter s podajanjem gregorčkov iz rok v roke spuščali ladjice s prižganimi svečkami v tok vode, ki je ladjice počasi ponesel proti Domžalam. Ker je bilo nekaj obiskovalcev neučakanih, so sami spustili ladjice v reko. Le-te pa so hitro zaključile svojo prvo plovbo, saj jih je v sredini deroči tok potisnil med veje grmovja pri bregu.

Gregorčki, raznih oblik in materialov, so lepo pluli do prve umetno narejene prepreke, kjer pa se je kar nekaj lesenih gregorčkov prebilo skozi skale in brzice do drugega dela mirne vode. Več kot polovica pa jih prepreke ni zmogla in so žalostno zaključili svojo prvo plovbo. Gregorčki, ki so na svoji krstni vožnji prebili brzice, pa so zapluli proti večji, še bolj deroči pregradi, ki je končno zadržala tudi najbolj vztrajne gregorčke, da niso pripluli do tretje mirne vode.

Mrak je že legal na zemljo, obiskovalci pa so z brega še kar spodbujali svoje, pri obrežju plavajoče gregorčke, ki so razsvetljevali s plamenčki sveč vodno gladino. Tudi ti gregorčki so zatem zaključili svojo plovbo v vodnih ovirah. Prireditev je privabila veliko obiskovalcev, ki pa jih je v teh dneh na rekreacijski osi ob Kamniški Bistrici, ko je lepo in toplo vreme, veliko na teku, kolesarjenju ali pa samo na sprehodu.  

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov