Na OŠ Venclja Perka s športom, ki združuje, razbijali tabuje o invalidih

V vsakodnevnem življenju na nas prežijo številne nevarnosti. Ker smo pogosto premalo previdni ali pa nekaterim stvarem posvečamo premalo pozornosti, se lahko kaj hitro zgodi, da nam en nesrečen trenutek za vedno spremeni življenje. Osebne življenjske zgodbe Domžalčana Roka Bratovža in še nekaterih posameznikov iz Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine, ki so jim nesrečni trenutki za vedno spremenili življenje, nevarnosti, ki prežijo na mlade ter vzroke, ki lahko pripeljejo do invalidnosti, so v okviru športnega dneva, ki so ga poimenovali »Šport združuje«, spoznavali učenci Osnovne šole Venclja Perka Domžale.

Predstavniki Društvo paraplegikov ljubljanske pokrajine so v petek, 28. in soboto, 29. septembra 2018, na OŠ Venclja Perka v Domžalah učencem predstavili projekt »Različnost je zakon!«, s katerim so mlade opozarjali na nevarnosti, ki prežijo nanje v cestnem prometu in prostočasnih dejavnostih, ter razbijali tabuje o invalidih. Za njih so pripravili predavanje o tem, kaj so poškodbe hrbtenjače ter jim predstavili najpogostejše vzroke za nastanek in posledice. Prav tako so otroke opozorili, na kaj so lahko pozorni sami, da se jim kaj takšnega ne bi zgodilo. Ker pa se življenje po poškodbi nadaljuje, so jim predstavili tudi programe društva, ter s projekcijo fotografij pokazali s čim vse se paraplegiki in tetraplegiki ukvarjajo. Projekt »Različnost je zakon!« sofinancira Javna agencija RS za varnost prometa.

Učenci so spoznavali tudi slikanje z usti.

Nekatere aktivnosti s katerimi se ukvarjajo invalidi so učenci lahko spoznali tudi v praksi, saj so za njih pripravili nekaj delavnic s športnimi panogami, ki so specifične za njihovo obliko invalidnosti. Tako so se učenke in učenci lahko preizkusili v košarki na vozičkih, namiznem tenisu ter na plesu na vozičkih. Zadnji dan pa so učenci namesto plesa na vozičkih spoznavali slikanje z usti. Na posebnem poligonu so učenci v praksi spoznavali izzive in ovire, s katerimi se invalidi srečujejo vsakodnevno.

Svojo zgodbo je učencem predstavil Domžalčan Rok Bratovž, nekdanji učenec te šole.

Delavnice smo obiskali tudi mi in se na lastne oči prepričali, da so učenke in učenci resno in odgovorno prisluhnili ter sodelovali pri projektu, kar nam je potrdil tudi učitelj športne vzgoje Bojan Bokalič, ki je prvič omenjen projekt na šolo pripeljal pred osmimi leti. Po njegovih besedah se je vse skupaj začelo, ko je srečal svojega nekdanjega učenca Roka Bratovža, ki je imel pred tem prometno nesrečo, zaradi nje pa je postal invalid. Rok je takrat izrazil prošnjo, če bi lahko na šoli na to temo naredili kakšno delavnico. Pa so jo in se je dobro obnesla, navdušeni pa so bili tudi starši. Na šoli jih je sicer najprej malo skrbelo, kako se bodo odzvali otroci, vendar je bil odziv zelo pozitiven: »Ko je Rok pripovedoval svojo zgodbo, je bila popolna tišina v razredu, saj so vsi pozorno prisluhnili njegovi zgodbi. Ker se je po tolikih letih generacija osnovnošolcev že zamenjala, smo se odločili, da jo ponovimo še za novo generacijo.«

Bojan Bokalič pravi, da je projekt v preventivnem in ozaveščevalnem smislu na mestu.

Projekt so izvedli v dveh dnevih in sicer prvi dan za predmetno, drugi pa za razredno stopnjo. Otroci so med drugim pobližje spoznali tudi nekaj športov, s katerimi se ukvarjajo invalidi, na posebnem poligonu pa so lahko učenci tudi sami občutili, s kakšnimi preprekami se vsakodnevno srečujejo invalidi, kot so recimo pločniki, preozki prostori … »Prepričan sem, da je omenjen projekt v preventivnem in ozaveščevalnem smislu na mestu in če z njim rešimo enega, smo naredili že zelo veliko. Druga plat projekta pa je tudi ta, da če se ti zgodi kaj takšnega v življenju, še ni konec. Lahko se ukvarjaš s številnimi dejavnostmi, od športa, kulture … Kot so lahko videli učenci, so invalidi, ki so sodelovali na projektu, polni energije in življenjskega optimizma. Prepričan sem, da sta bila ta dneva res prava in da so otroci zadovoljni, ter spoštujejo te ljudi. Šport združuje,« še pove Bokalič.

Že v četrtek so predstavniki Društva paraplegikov ljubljanske pokrajine v sklopu projekta “Različnost je zakon!” obiskali šeste razrede na OŠ Rodica, danes pa so prisostvovali tudi na dnevu dejavnosti na OŠ Dob. Tako so se v dobrih treh dnevih predstavili okrog 800 otrokom, kar je po beseda Roka Bratovža za njih rekordna številka.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar

Komentarji uporabnikov
Tagi