Na oder Kulturnega doma Radomlje prihaja čarobni muzikal Pepelka – zgodba, ki vas bo očarala

Po uspehu uprizoritve muzikalov »Moje pesmi, moje sanje« in »Annie« se je taista kreativna ekipa ponovno zbrala, da v svojem značilnem slogu na odrske deske pripelje brezčasno zgodbo o preobrazbi preprostega dekleta v prineso. Ekipa pripravlja čarobni muzikal Pepelka, ki bo svojo preobrazbo iz preprostega dekleta v princeso doživela na premieri v petek, 19. januarja 2018, v Kulturnem domu Radomlje. Po premieri bo v mesecu januarju in februarju sledilo še trinajst ponovitev priljubljenega pravljičnega lika v izvedbi muzikala.

Pepelka je bila premierno uprizorjena na televiziji leta 1957, ko je glavno vlogo odigrala Julie Andrews, njenega uspeha pa se ni dalo zanikati. Leta 2013 je bila prvič predstavljena na Brodwayu, kjer je zopet očarala ljudi vseh generacij. Odrska priredba v Radomljah bo s svojo toplino in več kot obilico humornosti zagotovo očarala tako otroke kot odrasle, sanjače pa znova opomnila, da se te sanje izpolnijo.

Uradna predstavitev novega muzikala Pepelka, ki nastaja v produkciji Kulturnega društva Ihan in Kulturnega društva Mlin Radomlje, je potekala danes v sredo, 20. decembra 2017, na banketu v Kodrovi dvorani Kulturnega doma Radomlje, ki ga je priredil princ Christopher Rupert Windemere Vladimir Karl Aleksander Francois Reginald Lancelot Herman, kjer si je tudi izbral svojo izvoljenko. Po pričakovanjih je bila seveda to Pepelka. Poleg glavnih igralcev Tjaše Hrovat (Pepelka) in Uroša Steklase (princ Christopher) so na uradni predstavitvi novega muzikala sodelovali še režiser Nejc Lisjak, glasbena vodja Uršula Jašovec, ter še nekateri ostali igralci in organizatorji muzikala. Predstavitev, na kateri so igralci predstavili tudi nekaj glasbenih odlomkov iz muzikala, je vodila Tatjana Bonin.

Na uradni predstavitvi novega muzikala Pepelka, ki na oder Kulturnega doma Radomlje prihaja 19. januarja 2018.

Muzikal režira izkušeni režiser, igralec, prevajalec in pevec Nejc Lisjak, ki ga je tudi prevedel v slovenščino. O muzikalu Pepelka je dejal, da je to eden izmed številnih muzikalov, ki sta jih napisala skladatelj Richard Rodgers in tekstopisec Oscar Hammerstein II: »Gre pravzaprav za skrit dragulj klasičnih muzikalov, ki ni najbolj pogosto izvajan na profesionalnih odrih, je pa zelo priljubljen širom Amerike. Je pa glasbeno zelo bogat in zanimiv. V Sloveniji pa v celoti še nikoli do sedaj ni bil slišan.« Muzikal pripoveduje o Pepelki, dobrem mladem dekletu, ki po očetovi smrti postane služkinja zlobni mačehi ter polsestrama. »Priča smo trpljenju, zatiranju, upanju in dejstvu, kako dobro zmeraj premaga zlo. Predstava vključuje vse elemente izvirne Pepelke – bučo, steklene čeveljce, banket, poleg tega pa še številna druga presenečenja, ob katerih težko ostaneš ravnodušen. Ta klasična pravljica se bo s svojo šarmantnostjo in romantičnostjo dotaknila src vseh ljudi,« je o novem muzikalu povedal Nejc Lisjak.

Uršula Jašovec, glasbeni vodja in Nejc Lisjak, režiser.

Po njegovih besedah ima njihov muzikal pravice oziroma licenco za amatersko produkcijo. Vseeno pa je zelo na visoki ravni, saj se nekako poskušajo približati slovenskemu profesionalnemu nivoju muzikala. »Naša posebnost, na katero smo zelo ponosni in to tudi vedno radi izpostavimo, je to, da v vseh projektih sodelujemo z lokalnimi mladimi ustvarjalci, ki jih želimo razviti in jim ponuditi možnost, da se udejstvujejo na tem področju. Predvsem pa nas žene velika želja, da bi slovenskemu občinstvu približali čim več muzikalov. In tudi muzikal Pepelka je eden izmed teh,« je izpostavil Nejc Lisjak, ki je mnenja, da so izbrali dobro lokalno ekipo, ki je pripravljana storiti vse, da na odru da vse od sebe.

Uršula Jašovec, glasbeni vodja muzikala Pepelka, je povedala, da v tem muzikalu nastopa zelo številčna zasedba. Poleg solistov nastopa tudi številčni zbor, ki poje tudi sedem glasno, kar ni malo. »Tako kot je običaj pri tovrstnih pripravah, se začne s pripravo vsakega glasu posebej, potem pa se vse skupaj nadgradi v eno veliko celoto. Kar se tiče same glasbe v omenjenem muzikalu, je v njej veliko malih detajlov, kar ni enostavno za pevca,« je o glasbenih povedala Uršula Jauševec. Muzikal spremlja simfonični orkester pod vodstvom akademskega glasbenika Iztoka Kocena.

Tjaša Hrovat, ki ji je v muzikalu zaupana glavna vloga, je dejala, da je do sodelovanja prišlo na zelo zelo zanimiv način. Nekega dne jo je poklical režiser muzikala Nejc Lisjak, ki si je želel, da se v tem muzikalu ne bi bilo potrebno ukvarjati z ustvarjanjem kemije med glavnima igralcema, saj Tjaša in njen izbranec Uroš Steklasa to kemijo že posedujeta. Prav tako se zelo dobro ujameta tudi v petju. »To je bil kar en fajn recept za sodelovanje«, je v smehu dejala Tjaša Hrovat, ki do sedaj že sodelovala v nekaj muzikalih kot solistka, ni pa še nastopila v glavni vlogi: »Zato je ta vloga zame poseben izziv, velika odgovornost, ki sem jo sprejela. Zdi se mi, da iz tedna v teden v vsakem segmentu napredujem.«

Glavna igralca: Uroš Steklasa (princ Christopher) in Tjaša Hrovat (Pepelka)

Za glavnega igralca Uroša Steklaso je to prva igralska izkušnja. Po povabilu si je vzel krajši premislek in se nato odločil, da sprejme ta izziv: »Dokler nisi udeležen v takšnem projektu, se sploh ne zavedaš koliko odrekanja, truda in volje je potrebno, da se na koncu na odru izpelje dobro. Se pravi v tem primeru na odru.«

Del zasedbe, ki šteje preko 25 igralcev, pevcev in plesalcev, so tudi Natja Levec, Gaja Sorč, Edita Stegnar Dodič, Tadej Pustotnik, Uršula Jašovec in Nejc Lisjak. Koreografijo izdeluje plesalka in mojstrica hip hopa Petra Vegelj, scenografija je delo magistrice inžinirke arhitekture Urške Gregorič, bogate pričeske bodo nastajale pod budnim očesom fenomenalne frizerke Mateje Gradišek, odgovornost pa je prevzela izkušena Marija Zajc Jašovec.

Skratka, v petek, 29. januarja 2018, se na odru Kulturnega doma Radomlje obeta prava poslastica v obliki čarobnega muzikala Pepelka. Bogati kostumi, pravljične kulise, številna igralska, pevska in plesna zasedba bo poskrbela, da se bo zgodba v obliki muzikala dotaknila src vseh ljudi. Zelo pomembno je tudi to, da bo na koncu princ po znanem scenariju zasnubil Pepelko. In živela bosta srečno do konca svojih dni. Tudi po tem, ko po padel zastor …

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar; Video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov