Na domžalski tržnici so že spremenili mošt v vino

V soboto, 24. oktobra 2015, je na večnamenski ploščadi domžalske tržnice potekala prireditev, ki je zelo popestrila sobotni dopoldanski utrip v Domžalah. Tokrat se je pod naslovom »Dobrodošli v Domžalah« že tretjič predstavilo Vinogradniško turistično društvo Gadova peč.

Da je tovrstna prireditev več kot dobrodošla v Domžalah, kaže že sam obisk te prireditve, saj se je v soboto dopoldne na domžalski tržnici trlo obiskovalcev, ki so imeli poleg stalne dnevne ponudbe na tržnem delu, na voljo tudi dodatno ponudbo na stojnicah, katere so s svojo ponudbo napolnili gostje Vinogradniškega turističnega društva Gadova peč iz občine Brežice.

"Hrib Gadova peč leži v Gorjancih ob robu Krške kotline nad ravnico reke Krke na severu in tik ob hrvaški meji na jugu. Sodi v kataster Občine Brežice. S svojo nadmorsko višino 353 m se dviguje nad sosednjima Vinjim Vrhom in Stojanskim Vrhom. Posuta je z zidanicami, hrami in trto. Tukaj se na kraški peščeni ilovici in lapornatih tleh bohotijo naši vinogradi – vir odličnega Cvička iz Gadove peči". je dejal Ivan Urbanč med mešanjem kostanja, ki ga je pekel na žaru.

Izletniška kmetija Zdenka Mirtek in Ivan Urbanč je obiskovalce presenetili s klobasami kuhanimi v cvičku, pečenim kostanjem, doma pečenim kruhom, pa kruhom v obliki sonca v katerem je razen moke, vode, soli in kvasa več sestavin, kot so sir, slanina … In seveda odličnim cvičkom. Gadova peč slovi kot zibelka cvička. Ta je bil v slovenski prestolnici med obema svetovnima vojnama in tudi pozneje zelo cenjen. Zato si prizadevni člani tamkajšnjega Vinogradniško-turističnega društva prizadevajo, da bi cvičku in temu območju ponovno vrnili nekdanji sloves. Kmetija Kaja je imela v ponudbi potratno potico, orehove potice, piškote, pecivo, rezance iz več vrst moke … Dežurna zidanica Vera pa je ponudila mesne izdelke, cviček, kruh …

Ker so bili domžalski godbeniki lani na izletu v Gadovi peči in so jih tam lepo sprejeli in pogostili, so se lani gostom godbeniki oddolžili s pravim koncertom skladb iz njihovega repertoarja. Letos pa je prišel trobilni kvartet Godbe Domžale ter zaigral kar nekaj pesmi.

Sledil je krst mošta v vino, ki so ga pripravili zagnani člani turističnega društva. Ob krstu so zmešali štiri sorte vina po točno določenih odstotkih in tako je nastal cviček. Polna tržnica je pokala po šivih, kar je pripomoglo tudi vreme, saj je jutranji hlad zamenjala prijetna toplina.

Prireditev je vodila Tanja Vidic Goršak. Ribič iz Izole je napolnil tržnico z vonjem po morskih dobrotah, ki se je mešal z vonjem po pečenem kostanju in klobasah kuhanih v cvičku. Za ozvočenje je poskrbel Primož Košak s sinom Jakom. Avtorju prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vidu Repanšku se je smejalo kar samo od sebe, saj se je prav videlo, da je s temi prireditvami zadel žebljiček na glaviček. Za dobro voljo sta poskrbela godca iz Gadove Peči, Matija Strle in Matic Zakšek, ki sta iz diatoničnih harmonik izvabljala čudovite zvoke, ob koncu pa so zaigrali še Bojsi.

Res je bilo veselo in bogato sobotno dopoldne na večnamenski ploščadi pri domžalski tržnici.

Priporočam ogled videa, saj se boste nasmejali do solz ob predstavitvi krsta mošta v vino.

Več foto utrinkov s prireditve si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi