Na domžalski tržnici je zadišalo po slovenskih dobrotah

V soboto, 14. novembra 2015, je bilo ponovno veselo. Ta konec tedna smo namreč lahko na večnamenski ploščadi pri tržnici v Domžalah okušali in seveda tudi kupili značilne jedi večine slovenskih pokrajin. Na stojnicah se je našlo vse; od mesnih, mlečnih in zdravilnih do lončenih in lesenih izdelkov, pa domačega kruha in prave prekmurske gibanice, kavi in morskih dobrotah.

Na lepem, deviškem koncu Slovenije se nahaja Eko kmetija Karničarjevih, kjer se cike pasejo na prostem, tako da z jutranjo in večerno ročno molžo dobijo kakovostno mleko, ki ga predelajo v jogurte, sire, skute, seveda na kmetiji predelujejo tudi goveje salame in klobase. In vse to so nam ponudili tudi na domžalski tržnici.

Iz Gostišča ob Planšarskem jezeru na Jezerskem, so nam v ponudbo pripeljali odlične velike kremšnite, ki so že dolgo tradicija tega gostišča, da pa ne bi šle stare kulinarične dobrote v pozabo, so nam pripravili staro pastirsko jed Masovnek, ki ga skuhajo iz smetane, soli in ajdove moke, vse pa ponudijo na kosu kruha. Nasitna jed za pastirje, ki potem lahko po gorskem terenu čuvajo živino. S stojnice Kmetije Strnišnik je zadišalo po ocvirkih, klobasah, pašteti, savinjskem želodcu pa tudi po žganih zeliščnih pijačah. Doma imajo živino. zeliščni vrt, kmetijo in rezultat pridnih rok so v ponudbo postavili na stojnici. 

V neposredni bližini Kozine, na vrhu ene najlepših brkinskih vasi Slope, je Turistična družinska kmetija Pri Filetu. Že dobrih 16 let jo vodila Sonja in Franc Jelušič, zadnja leta pa že pridno pomagata hčerka Tjaša in sin Tomaž. Gospodar Franc Jelušič kuha odlična domača žganja. Med najboljšimi in najbolj prepoznavnimi sta brkinski slivovec in kraški brinjevec. Brinjevec je edinstveno žganje, pridobljeno iz brinovih jagod, nabranih na Krasu in v Brkinih. Kraški brinjevec ponosno nosi označbo zaščiteno geografsko poreklo. Kraški slivovec ter kraški brinjevec smo lahko kupili tudi mi na domžalski tržnici. Kupili pa smo lahko tudi brinovo olje ter češpov kis, izdelan iz kraških sliv. Na stojnici pa se je našlo v ponudbi tudi rožičevo žganje in rožičev liker.

Na stojnici Zore Klemen iz Košane pod lepo Vremščico, so se bohotili okusni jabolčni in hruškovi krhlji, celi orehi in jedrca, krompir, jabolka, marmelade ter zeliščno žganje v lepih ročno graviranih steklenicah, ki jih ga. Zora sama gravira in so lahko lepo darilo. Ker se približuje Adventni čas, so se na stojnici bohotili tudi Adventni okraski. Ivan Zadel iz Livade pri Izoli je v ponudbo dal odlično ekstra deviško oljčno olje iz slovenske Istre ter vložene olive. Ekološko čebelarstvo Nada in Viktor Svetlin so nam ponudili več vrst medu, propolis, cvetni prah …

Lovrenc David-Pražarna Lovro iz Velenja nam je v ponudbo dal ajdino, pirino, konopljino in želodovo praženo kavo, kakije, te lepe multivitaminske sadeže, sklepnik-zdravilo za sklepe … Terme Banovci so nam ponudili odličen bograč, prekmurske gibanice, seznanili in povabili pa so nas tudi na svoja pestra dogajanja, ki se bodo dogajala v prihajajočih mesecih. Rok´s nut Butter nam je ponudil arašidovo maslo, Kmetija Krabonija pa je imela v ponudbi odličen sadni kruh, ajdov kruh z orehi in lanom, potresen z sezamom …

Predstavila sta se tudi Lončarstvo Bojc iz Dolenje vasi ter suhorobar iz Ptuja, ki sta v ponudbo dala lepe lončene izdelke ter izdelke iz lesa. Coffe Car je celo dopoldne spuščal odlične vonjave po kavi v ozračje, v gostilni Ribič iz Izole pa so delno spremenili svojo ponudbo, saj so k tradicionalnim ribjim jedem tokrat pridodali še pečen pršut, ki ga je Edi z velikim občutkom ter veseljem rezal in ga delil med obiskovalce.

Za dobro voljo so poskrbeli ansambel Ideja, Robert Ficker ter Peter Žibert. Za to, da se je vse slišalo po širši okolic tržnega prostora, sta poskrbela Primož in Jaka Košak s svojim ozvočenjem. Tanja Vidic Goršak pa je kot vedno, profesionalno oddelala dopoldne na domžalskem tržnem prostoru, ki so ga ves čas prireditve osvetljevali topli sončni žarki ter še dodatno pripomogli k odličnemu obisku prireditve. Idejni oče prireditve Dobrodošli v Domžalah, Vido Repanšek se je spet počutil srečnega. Kako pa ne bi, saj je ponovno pospravil pod streho prireditev polno presenečanj ter z bogato ponudbo. 

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Tagi