Motokrosist Klemen Gerčar znova med elito

Konec tedna bo v Valkenswaardu na Nizozemskem na sporedu druga letošnja dirka svetovnega prvenstva v motokrosu. Na njej bosta nastopila dva Slovenca. Poleg Tima Gajserja, ki v zadnjih letih kroji sam svetovni vrh, bo tam dirkal tudi 27-letni Klemen Gerčar. Motokrosist iz Prevoj pri Šentvidu se v elitni razred MXGP vrača po skoraj enem letu odsotnosti zaradi poškodbe. V letošnji sezoni načrtuje nastop na vseh dirkah na evropskih tleh.

Klemen Gerčar #62

Maja lani je nekdanji svetovni prvak razreda MX3 na dirki v Latviji padel in si poškodoval koleno. Pri tem si je strgal prednjo križno vez, natrgal pa oba meniskusa in stranski vezi. Poškodba ga je za več mesecev oddaljila od dirkanja in zahtevala dolgotrajno rehabilitacijo. »Od operacije naprej sem res trdo garal, da sem lahko v drugi polovici lanske sezone zopet sedel na motor in začel priprave na motorju. Letošnje leto sem začel z januarski pripravami na Sardiniji,« je dejal Gerčar, ki je svojo pripravljenost februarja preizkusil na dirki italijanskega državnega prvenstva v Mantovi.

Ujeti tekmovalni ritem

Za njim je težko obdobje dveh sezon, ko se je bolj kot z dirkami ukvarjal s poškodbami. Po tako dolgi odsotnosti s tekmovališč je njegova želja čim hitreje ujeti tekmovalni ritem: »Vsaka dirka se začne s startom in zato je tudi zame, da ujamem tekmovalni ritem, zelo pomemben start. Verjamem, da lahko v nekaj dirkah ujamem tisti pravi občutek in s tem nadgrajujem svoje vožnje. Cilj je vsekakor priti med prvo dvajseterico in potem čim bližje vrhu.« V pripravah na že svojo četrto sezono med najboljši motokrosisti na svetu je v primerjavi s preteklimi leti uvedel nekaj novosti: »Veliko sem delal na vzdržljivosti, na intervalih na kondicijskih treningih. Razlika na motorju pa je od preteklih priprav morda ta, da sem veliko delal na hitrih krogih, na sami tehniki vožnje in v zadnjem obdobju tudi na daljših vožnjah. Verjamem, da kombinacija naštetega skupaj z dobrim startom lahko prinese dober rezultat.«

Klemen Gerčar na dirki evropskega prvenstva v Brežicah aprila 2016

Natrpan urnik

Najboljši slovenski motošportnik leta 2012 in 2013 načrtuje udeležbo na vseh dirkah svetovnega prvenstva MXGP, ki se bodo odvijale na evropskih tleh, teh bo kar 16. Nastopil bo tudi na vseh preizkušenj slovenskega državnega prvenstva in dirki evropskega prvenstva v Prilipah pri Brežicah, ki jo organizira AMD Brežica, klub za katerega nastopa. V natrpanem urniku bo imel tako v naslednjih petnajstih tednih prost samo en konec tedna.

Klemen Gerčar na dirki evropskega prvenstva v Brežicah aprila 2016

Priznanje za ekipo 62MotoSport

Vse od leta 2015 Gerčar deluje v okviru lastne ekipe. Kot pravi jo je letos doletela še posebna čast: »Ekipa 62MotoSport je od letošnje sezone uradna ekipa MXGP prvenstva, kar je zame zelo veliko priznanje. Sem v vlogi managerja ekipe. Dodatna nagrada je, da lahko tekmujem za svojo ekipo. V ekipi sta še dva mehanika, kondicijski trener in trener na motorju. Poleg tega priskočijo na pomoč še mehaniki na sami dirki, saj vemo, da je potrebno ogromno organizacije. S tem me precej razbremenijo in se posvečam predvsem samim dirkam.« Gleda pa tudi v prihodnost, ko si želi pomagati mladim dirkačem in jih priključiti svoji ekipi.

Avtor: Leon Andrejka; Foto: Leon Andrejka

Komentarji uporabnikov
Tagi