Most Želja v Nožicah je postal most zaljubljencev!

Jutri v soboto, 14. februarja praznujemo praznik svetega Valentina ali Valentinovo, ki ga najbolj težko pričakujejo zaljubljenci, ko si na ta dan posebej izkažejo ljubezen. Včasih so si zaljubljenci na ta dan pošiljali voščilnice, danes je to obliko zamenjal telefonski sms. Nekateri pa si ob tem dnevu izkazujejo ljubezen z razvajanjem v dvoje na takšen ali drugačen način. Vsi tisti, ki se boste letos ob Valentinovem privoščili kulinarično razvajanje v dvoje, boste ob tem lahko ugriznili tudi v pustni krof, saj bosta letos Valentin in Pust prišla med nas z roko v roki.

Možnosti kako si izkazati ljubezen na ta dan, je toliko kolikor je zaljubljencev. Domišljija namreč ne pozna meja. Večina vas pa zagotovo ne ve, na kakšen način pa si lahko obljubite večno ljubezen. V Nožicah, na skrajnem severu občine Domžale stoji čez reko Kamniško Bistrico most, ki ga je Občina Domžale zgradila v letu 2012 in povezuje levi in desni breg reke, hkrati pa je okoliškim prebivalcem omogoča krajši dostop do Arboretum Volčji Potok. Župan Toni Dragar ga je ob otvoritvi poimenoval most želja. Ta most pa so hitro za svojega vzeli zaljubljenci, saj je na njem obešenih že izredno veliko ključavnic.

Zakaj ključavnica?
Vsi zaljubljeni pari si namreč želijo, da bi njihova ljubezen živela večno. Zato pa jo je treba prikleniti. In most Želja v Nožicah je očitno pravi most za to, da tam priklenjena ljubezen med dvema živi večno.

Kakšen je postopek?
Postopek je čisto preprost. Kupiti je potrebno samo ključavnico z dvema ključkoma, obiskati most in nanj obesiti ključavnico ter jo zakleniti. Seveda morata nato zaljubljenca vsak svoj ključek vržti v vodo. Če namreč ni ključka, ni možnosti, da se ključavnico odpre. In če se jo ponovno odpre, to pomeni, da bo ljubezen usahnila. Smo pa uspeli izvedeti, da si najbolj izkušeni »mački«, priskrbijo še tretji izvod ključka. Za vsak slučaj namreč.

Ko smo si ogledovali priklenjene ključavnice na mostu Želja v Nožicah smo videli, da so na nekaterih ključavnicah tudi gravirani napisi, kot so imena zaljubljencev in podobno. Ko smo o graviranju ključavnic povprašali v Ključavničarstvu Nardin v Domžalah, so nam tam povedali, da na mesec vgravirajo od pet do šest ključavnic zaljubljencev.

Skratka zaljubljenci, most Želja v Nožicah čaka na vas, da na njem obesite ključavnico in s tem potrdite svojo večno ljubezen.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar
Komentarji uporabnikov