Miklavžev sejem poln presenečenj

Miklavžev sejem, ki so ga priredili v soboto, 5. decembra 2015, na tržnem prostoru v Domžalah, je popestril že tako bogato ponudbo zelenjave in sadja ter mlečnih in mesnih izdelkov. Tokrat se je na tržnem prostoru zbrala tudi pestra vrsta izdelovalcev unikatnih izdelkov za hladne zimske dni, ki baje že prihajajo.

Tako je Majda Arh iz Sela pri Ihanu predstavila pestro ponudbo iz volne pletenih kap, nogavic, rokavic, raznoraznih predpasnikov, prstanov, ogrlic z vkvačkanimi perlicami … Usnjarna Janez Grčar s.p. iz Dragomlja je ponudila ustrojene kože raznih živali, lepe krznene copate za mrzle zimske dni, usnjene rokavice, jelenove kože za čiščenje avtomobilov ter manjše za očala, objektive….. Iz Gostilne Ribič iz Izole Adriana, Vili ter Edi – je ponovno zadišalo po morskih dobrotah. Edi pa je z občutkom rezal pečen pršut in ga ponudil strankam, katerih ni manjkalo. Družina Božeglav iz Sežane je ponudila ekološke mlečne izdelke iz Krasa, od jogurtov, odličnih vrst sira, pršut … Kmetija Munda-Šprah iz Velike Nedelje pri Ormožu je vabila z zapeljivimi tünkami v zaseki, krvavicami, ocvirki, klobasami, salamami, zaseko, več vrst vina ter z zaboji jabolk … Lončarstvo Nosan Anton iz Prigorice pri Dolenji vasi je ponudil lončene izdelke za peko potic, sklede, krožnike, lončke, piščalke pa tudi lončene zvončke, s katerimi sta skupaj z idejnim očetom Dobrodošli v Domžalah, Vidom Repanškom, zvonila ter vabila sv. Miklavža, ki bi baje moral s spremstvom priti med obiskovalce tržnice. Četrti dobri mož župan Toni Dragar (tako ga je kasneje poimenoval sv. Miklavž) se je že pojavil, saj so dobrote, ki so vabile z stojnic, premočno dišale, zato smo vsi nestrpno pogledovali na vse strani, od kod bo prišel sv. Miklavž.

Oljarstvo Andrej Trunkl iz Gažona pri Kopru je ponudilo odlično oljčno olje štirih sort pa tudi domače primorsko vino … Atelje Majnik Marjeta iz Solčave je ponudila unikatne filcane copatke, etuje, torbice, obeske za ključe, volnene nogavice in kot je dejala umetnica "na filcu pa tudi pozimi "cvetijo" rože,pa tudi na torbici, etuiju in seveda na copatih", kar je tudi res, saj na vse izdelke ročno izveze planinsko cvetje, ki krasijo unikatne izdelke.

Osnovna šola Roje je tudi bila na tržnem prostoru z bogato ponudbo izdelkov, ki so jih naredili otroci, ves denar pa bo šel v šolski sklad za pomoč otrokom na šoli, koledarje pa so prodajali za obnovo šolskega igrišča. Ustvarjalne roke Vlaste Lukek iz Volnenke so ustvarile čudovite polstene copate, klobuke, rokavice, svilene šale … Rok´s Nut Butter se je z arašidovim maslom že dodobra prijel, saj so skoraj na vsaki prireditvi, za kar je mladim potrebno čestitati.

Ob pol enajstih pa so fanfare naznanile prihod prvega dobrega moža, sv. Miklavža, ki je vkorakal v spremstvu angelov, sv. Petra ter Luciferja in parkeljnov na tržni prostor v Domžalah, kjer jih je pozdravila množica obiskovalcev. Vido Repanšek jih je lepo pozdravil, zatem pa je nekaj besed obiskovalcem namenil tudi sv. Miklavž in župan občine Domžale Toni Dragar. Po krajšem postanku je sv. Miklavž s spremstvom mogel zapustiti tržni prostor, saj kot je rekel, ne bi mogel razdeliti vsem pridnim otrokom daril, ki so si jih s svojo pridnostjo zaslužili.

Za konec je veseli meh raztegnil še ljudski godec Toni Malenšek ter pričaral z zvoki harmonike lep dan vsem obiskovalcem. Ozvočenje je na vrat na nos postavil Primož Košak.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov