Med večjimi podporniki varne hiše, ki je v teh dneh obeležila 15. obletnico delovanja, tudi Občina Domžale

V teh dneh je Društvo SOS telefon za ženske in otroke – žrtve nasilja, obeležilo 15. obletnico delovanja prve nevladne varne hiše v Sloveniji. Na temelju solidarnosti in moči ženske vzajemnosti so nastale ženske nevladne organizacije in te temelje moramo ohraniti tudi v bodoče, pravijo v Društvu SOS telefon.

Zatočišče je bilo ustanovljeno leta 1997, konec leta 2012 pa je Društvo SOS telefon z donacijama podjetij McDonald's in Šampionka obnovilo in na novo opremilo nekaj sob v objektu, ki je sicer last Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve (MDDSZ). MDDSZ, Mestna občina Ljubljana, FIHO in Občina Domžale v največji meri sofinancirajo Zatočišče za ženske in otroke – žrtve nasilja Društva SOS telefon.

Zatočišče je varen prostor, kamor se lahko za določeno obdobje umaknejo ženske in njihovi otroci, ki doživljajo nasilje. Umik v varno hišo je zanje pogosto edina rešitev, ki jim pomaga pri ponovni vzpostavitvi osebnostne integritete in predstavlja možnost za nov začetek. V 15 letih je v Zatočišču Društva SOS telefon bivalo 387 žensk in 351 otrok, skupno 738 uporabnic in uporabnikov. Povprečna starost žensk je bila 36 let, dobre tri četrtine žensk pa se po odhodu iz zatočišča ni vrnilo v nasilje.

Po podatkih mednarodne mreže WAVE vsak trenutek približno 20 milijonov od 230 milijonov žensk, ki živijo v Evropski uniji, doživlja nasilje. Po ocenah nevladnih organizacij nasilje nad ženskami prizadene najmanj 200.000 žensk in deklic v Sloveniji. Po podatkih Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve pa imamo v Sloveniji v tem trenutku 14 varnih hiš za ženske in njihove otroke, ki delujejo na 17 različnih lokacijah in tri krizne centre. Programi se izvajajo v vseh slovenskih regijah, razen v Zasavju.

Ustanovitev prvega nevladnega zatočišča v Sloveniji je zgodba organizirane, nevladne pomoči žensk ženskam. "Pomembna obletnica kaže na dejstvo, da so ženske navkljub diskriminaciji, utišanosti, nevidnosti, nepismenosti, revščini, nasilju, celo ubojem njihovih tovarišic – bork za človekove pravice žensk, po vsem svetu pripravljene kljubovati ženskam sovražnim kulturnim in družbenim normam in vztrajno pomagati drugim ženskam in njihovim otrokom. In to dejstvo je osupljivo in veličastno. Je pokazatelj izjemnega osebnega poguma in družbene moči žensk. Zato bodimo odločne, enotne in solidarne, ko gre za naše temeljne človekove pravice, ustavne pravice, socialno državo, boj proti diskriminaciji ter nasilju nad ženskami in nasilju nad otroki. Ne dopustimo, da nam kdor koli v imenu takšne ali drugačne ideologije ali krize jemlje naše pravice. Ne dopustimo, da bi pravice postale miloščina dobrodelnih aktivnosti," je  povedala Maja Plaz, predsednica Društva SOS telefon.


 

Avtor: Miha Ulčar, Foto: Društvo SOS telefon
Komentarji uporabnikov