KulturaPrireditve

Mavrica iz Radomelj odkorakala v Slovensko kinoteko

V dvorani Slovenske kinoteke se je 17. oktobra 2016, odvrtelo 9 filmov Foto, kino in video kluba Mavrica iz Radomelj. Prijatelji Mavrice in ljubitelji dokumentarnih filmov so se množično odzvali vabilu, ki ga je pripravil Janez Meglič iz Studia MEG. V njem je opisal kratko zgodovino radomeljskega kluba in razložil, kako je prišlo do odločitve, da se 55 filmov presname v digitalno obliko, celuloidne filme, že precej poškodovane, pa shrani v Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije, kjer bodo strokovno in varno hranjeni kot kulturna dediščina slovenske države.

Pred projekcijo so obiskovalcem spregovorili Lojz Tršan, vodja Slovenskega filmskega arhiva, Janez Kosmač, predsednik Mavrice in Janez Meglič, pobudnik arhiviranja in telekiniranja amaterskih filmov. Tršan je opisal prizadevanja arhiva, da čim bolj široko zajame narodovo filmsko dediščino. Kosmač je predstavil polstoletni razvoj društva, Meglič pa naključnost prvega stika s klubom, ki je vodil do spoznanja o vrednosti posnetih filmov in pomembnosti, da se pokažejo tudi vseslovenski javnosti.

Meglič je tudi pojasnil, zakaj se je med arhiviranimi filmi odločil za Naš festival, Ugaslo ognjišče, Valj, Bratova kri, Minevanje, Dobiva se na trgu, Žegen, Skrivnosti stare žage in Revija mojstra Debevca. Nekatere je izbral zaradi nagrad, nekatere zaradi dokumentarnosti, nekatere zaradi večnosti filmskega izraza in nekatere zaradi primerjave tedanjih dogodkov, ki danes potekajo povsem drugače.

Na fotografiji: Lojz Tršan, Janez Kosmač in Janez Meglič med pogovorom o Mavrici, arhiviranju filmov in njihovi prestavitvi na sodobni medij.

Avtor: Igor Lipovšek; Foto: Igor Lipovšek
Komentarji uporabnikov
Pokaži več