Jure kuha – kdo stoji za zgodbo?

Živjo! Moje ime je Jure in v tem članku boš imel priložnost izvedeti nekaj več o meni, moji pretekli, sedanji in prihodnji kuharski zgodbi, ter o temu kdo sploh sem in kaj počnem. Kako se mi je življenje nenadno »obrnilo na glavo«, po odkritju strasti, ki me je prevzela iz vseh smeri. Strasti, ki mi vsakodnevno ponuja neizmerno motivacijo, vzbuja radovednost, inovativnost in veselje. V spodnjem članku se ti na kratko predstavim in povem, kaj vse se dogaja v ozadju moje kuharske zgodbe, zakaj to počnem, kako sem začel in kaj me žene naprej.

Verjetno se za začetek sprašuješ – kdo je ta Jure in zakaj je tu predstavljena njegova zgodba? No, na prvo vprašanje ti odgovorim kar sedaj – sem 20-letni študent in ljubiteljski kuhar iz okolice Kranja, ki je svojo strast našel v kuhanju. Preko spletnih omrežij Facebook in Instagram delim razne recepte, zgodovino posameznih jedi, pripovedujem zgodbo svetovno znanih jedi, objavljam recepte pod raznimi samostojnimi rubrikami in še mnogo več. Skupno mi je zaenkrat uspelo pridobiti več kot 10 000 sledilcev preko obeh platform, kar, priznam, še sam ne morem verjeti da mi je uspelo. Zakaj? Le beri naprej.

Začetki strani Jure kuha so bili zelo spontani. Stran je nastala med decembrsko karanteno leta 2020, ko sem bil še dijak na Gimnaziji Franceta Prešerna in takrat je zaradi epidemije že nekaj časa potekalo delo na daljavo. Tako rekoč »privezan« sem bil na dom, ostajalo mi je veliko časa in moral sem ga nekako zapolniti. Do takrat še nisem veliko kuhal, mogoče 1-krat tedensko. Še do danes ne vem, kaj me je pripeljalo do tega, da sem na Facebooku tistega dne ustvaril stran Jure kuha. Objavil sem prve recepte in skuhal prve samostojne jedi in tako se je začelo. Čutil sem, da me nekaj »vleče« v kuhinjo, dobival sem vedno več idej in motivacije za delo in začel sem uživati v hrani, ki sem jo sam skuhal. Seveda je bil začetek težak, nisem imel predhodnega znanja in začeti sem moral na začetku. A kljub vsemu sem svoje »stvaritve« pogumno objavljal na mojo stran.

Na začetku nisem nikomur želel povedati za profil Jure kuha. Prvi osebi, ki sta ugotovili za ta profil, sta bila seveda moja starša, ki sta videla, kako slikam hrano ki jo skuham in kako pišem recepte. Bila sta mi (in še vedno sta) v izredno podporo in za to jima bom vedno hvaležen. Z njuno pomočjo je stran Jure kuha kmalu dosegla 10 sledilcev – prav si prebral, celih 10 ljudi je sledilo moji strani. Mogoče se ti zdi kot nepomembna številka a meni je takrat pomenila veliko. Kmalu so za to stran izvedeli tudi prijatelji in kaj kmalu je vse skupaj naraslo na – pozor – celih 100 sledilcev. Odkrito rečeno, mislil sem, da se bo tukaj ustavilo – pri prijateljih in znancih. Nikoli mi ni bil in tudi nikoli ne bo moj motiv za objavljanje število sledilcev. Eden izmed razlogov, zakaj imam to stran je, da bi v ljudeh vzbudil zanimanje za kuhanje, saj je to veščina, ki ne ponuja le sredstva za preživetje – krepi radovednost, kreativnost, inovativnost, bolj zdravo življenje in ponuja neskončno različnih možnosti pri vsakodnevnem vprašanju – kaj bi pa danes kuhal? Rad bi v ljudeh vzbudil strast, kakor se je vzbudila pri meni, rad bi, da ljudje vidijo, da je mogoče res vse – tudi sledenje svojim željam in ciljem, za kar ne potrebujemo drugega kot delovno vnemo, motivacijo in verovanje v samega sebe. Če lahko uspe meni iz nič narediti nekaj, zakaj nebi tudi tebi?

Da se vrnem nazaj na zgodbo – po prvih 100-ih sledilcih sem začel vedno več časa preživljati v kuhinji in vedno bolj sem začel spoznavati, da bi to lahko bila tista strast do nečesa, ki jo človek išče v življenju. Kmalu so se moji strani začeli pridruževati tudi drugi – ljudje, ki jih nisem poznal in ki niso poznali mene. Poznali so le moje recepte. V približno pol leta sem uspel pridobiti 1000 sledilcev na moji Facebook strani, kar je bil zame takrat res velik dosežek. V tem času sem ustvaril tudi Instagram profil Jure kuha, ki je bil na začetku mišljen bolj za prijatelje, a to se je kaj kmalu spremenilo. Nato je prišlo obdobje mature in nekaj časa nisem uspel objavljati na mojo stran. Začel sem razmišljati, kako bi lahko prinesel kakšno novo rubriko na mojo stran, da bi nekako povezal različne objave v neko skupno temo. In takrat se je v meni našla ideja, ki je nekako postala tudi ena izmed glavnih stvari moje strani – SLOVENSKA SOBOTA. Ideja za njo je bila, da se vsako soboto objavi 1 star slovenski recept z namenom obujanja in širjenja slovenske kulinarike. (slika prve objave slovenske sobote – bujta repa) Od takrat naprej pa je mojo stran začelo obiskovati in slediti vedno več ljudi s cele Slovenije. 1000 sledilcev se je spremenilo v 2000, nato v 3000 in tukaj se je zopet zgodil dogodek, ki pa mi je bil nekako v pritrditev, da delam nekaj v pravi smeri – jaz in moja stran sva bila predstavljena v časopisu Slovenske novice, pod prilogo Okusi. Bil se izbran za kuharja tedna in nikoli ne bom pozabil trenutka, ko sem odprl časopis in zagledal svojo sliko in svoj recept čez celotno stran v časopisu. Ostal sem brez besed, pridobil pa sem toliko motivacije za delo kot še nikoli. Na mojo stran so začele prihajati tudi druge rubrike, kot npr. KULINARIČNI PETEK, kjer je predstavljena hrana iz celega sveta, ter HITRA KUHNA, kjer so predstavljeni enostavni in hitri recepti za vse dni, ko nimamo dovolj časa za kuhanje. Vsak dan pridobivam vse več znanja in čaka me še ogromno, ogromno dela – na kar pa komaj čakam, saj vem, da delam nekaj, kar me neizmerno veseli in kar bi rad počel tudi v prihodnosti.

Kakšni točni pa so plani za prihodnost? Kaj sledi strani Jure kuha, kakšni so moji končni cilji in kakšne novosti planiram za stran? Kje me boš imel priložnost spoznati v živo in poskusiti mojo hrano, ter z mano poklepetati? Izveš kmalu v prihodnjih člankih na Domžalec.si

****************************************************

 

Tagi