Kuhna na plac je napolnila lonec za vas

Na tržnem prostoru v Domžalah so bile na preizkušnji okuševalne brbončice

V soboto, 2. aprila 2016, je bilo na tržnem prostoru v Domžalah obiskovalcev, kot še nikoli. Dobra reklama za prireditev "Kuhna na plac", ki je obljubljala Domžalčanom dan brez potrebe po kuhanju doma, je marsikoga, če že zaradi drugega ne, pa zaradi firbca, privedla na tržni prostor. Prepričani smo, da so na koncu vsi obiskovalci odšli domov siti in odžejani, saj so se lahko dobro in poceni najedli na enem mestu, kjer je 23 priznanih gostincev pripravilo različico domžalske poulične kuhinje, ki so jo preprosto poimenovali kar »Kuhna na plac«.

Kot smo lahko videli, sodeč po dobri ponudbi, množičnem obisku in nenazadnje po širokih nasmehih domžalskega župana Tonija Dragarja, idejnega očeta prireditev na tržnem prostoru, Vida Repanška in sodelavk Teje Hauptman in Ajde Vodlan, je prireditev uspela več kot odlično. Ob 10 uri je bilo uradno odprtje prireditve, ki ga je simbolično z dvignjenim pokrovom na velikem loncu ter z udarcem z kuhalnico po robu odprl domžalski župan Toni Dragar s sodelavci. 

V Gostišču Juvan so obiskovalcem pripravili jetrca z jurčki, pehtranovo potico, domačo žolco, fižolovo juho. Čokoladnica in pekarna Plešec je pripravila same sladke dobrote. Jagode in hruške, namočene v modri frankinji in oblito s čokolado, čokoladne pice, čokoladne preste … Iz Gostišča Kanja iz Preloga pri Ihanu so ponudili domače ocvrte perutničke, svinjske rebrce z kruhom, vanilija s sladoledom, cviček iz Gadove Peči … Ribič in Izole je ponudil pečen pršut, ocvrte kalamare, sardone, girice …

Cafee car s prikupno Kiti je puščal paro v zrak ter polnil vonj po kavi, ki se je mešal z ostalimi vonjavami dobre hrane in pijače. Seveda je iz njenega avtomobilčka prihajal tudi vonj po raznih čakih in sokovih. V Zlati kaplji iz Radomelj so imeli v ponudbi šparglje, vampe s polento, istrsko Malvazijo, belo vino z štajerske, cviček z Dolenjske …

Restavracija legendarnega mojstra kuhinje Janeza Bratovža, ki je bil tudi prisoten na tržnem prostoru, je imela v ponudbi ponidor s polento, lososa, pire z rdečo peso, vina Jakončič … Iz pivnice Adam Ravbar so imeli v ponudbi veliko vrst piva, od svetlega do temnega … Bistro piknik je imel v ponudbi burgerje brez mesa, sokove, limonade, vina … Gostilna Ribničan iz Miševe na Rodici so ponudili gobovo obaro s kruhom in refošk čokolada … Iz 7 Burger Kamnik so ponudili mesne burgerje. Ivankini flancati so tudi tokrat dišali po celi tržnici … Rok´s Peanut butter je ponudil arašidovo maslo, arašidov sladoled, arašide …

Prisotna je bila tudi Pivovarna Hopsbrew iz Sela pri Ihanu, ki je najmlajša pivovarna v Sloveniji, v ponudbi pa so imeli šest vrst piva. Vojaška kuhinja je v ponudbi delila gobovo obaro s kruhom. Tarangela, hiša slaščic je obiskovalcem posladkala dan z več vrstami tort, pit in slaščicami … Kmetija Pustotnik je ponudila prave domače sire, kuhan krompir z zelenjavo in sirom … B&G Chillies doma pridelujejo različne vrste pekočih čilijev in paprik in del le-teh so v obliki mezge in tudi posušene prinesli v Domžale, kjer so si lahko obiskovalci te pekoče zelenjave tudi kupili.  Kmetija Štirn je ponudila razne sirupe, džeme, namaze in sokove. Vse pridelano doma in pretvorjeno za uporabo.

Rezbar in lesar iz dolenjske je pripeljal dilce iz orehovine za rezanje mesa, zelenjave, lahko pa se tudi je na njej. Pražarna Lovro je ponudila kavo in to želodovo, konopljino, pirino, ajdovo ter več vrst moke … Seghee, zlato kuhano maslo z raznimi namazi iz Bele krajine, so lepo dopolnili sobotno ponudbo raznovrstne hrane …

Revija Dober tek bo marsikomu lahko obogatila marsikatero nedeljsko popoldne, ko ne boste vedeli, kaj bi skuhali, Zato so imeli razstavljenih kar nekaj knjig z recepti. Domžalski malčki pa so se igrali pri mizici Knjižnice Domžale. Včeraj je bil namreč tudi mednarodni dan otroške knjige. Njihov projekt se je imenoval Zajtrk z Andersenom.

Iz Celja, iz tovarne Emo so pripeljali v prodajo emajlirane lonce, krožnike, džezvice. In ker ima ogromno ljudi doma indukcijske pečice, je marsikomu ponudba prišla prav, zato si je marsikdo kupil nekaj loncev. S stojnice kavarne Flerin je dišalo po šmornu, ki so ga prelivali z raznimi sadnimi sirupi, golaž z kruhovimi cmoki. Gostilna Štrk, kuhna na domu, pa je imela v ponudila pravi vojaški pasulj.

Ker se je toliko kuhalo in hladilo ter grelo, električna napeljava pa je bila preslaba za toliko pečic in vseh potrošnikov elektrike, je prišel do izraza velik občinski agregat, ki ga imajo shranjenega v CPV Domžale. Njegova moč je omogočila nemoteno delo priznanih kuharjev, ki so pridno vrteli kuhalnice po svojih loncih. Po besedah Repanška, pa bodo do naslednje kuhinje na placu, ki bo prihodnji mesec, poskrbeli, da se bo uredilo tudi to. Se pravi, da bo na voljo dovolj elektrike.

Polni tržni prostor obiskovalcev je presenetil tudi same organizatorje, ki so seveda ob koncu kuhne na plac bili vidno zadovoljni. Ponudba jedi in pijač je bila več kot zadovoljila za vse, ki so si zaželeli imeti obed na tržnem prostoru ter vse to tudi poplakniti, bodisi z vrsto doma varjenih piv in seveda tudi več vrst vina. Za dobro voljo so med obiskovalce prinesli nekaj primorskega pridiha fantje »klape benda Jadranski maestrali«. Da je vse potekalo, kot mora potekati, se pravi, da je bil na prireditvi red, so poskrbeli gasilci PGD Stob-Depala vas.

Idejni vodja prireditev na tržnem prostoru v Domžalah, Vido Repanšek ob koncu dogodka ni skrival zadovoljstva. Povedal nam je, da je nad takšnim odzivom obiskovalcem presenečen. Se pravi, da je bila prireditev na mestu. Kuhna na plac pa se je zaradi številnih obiskovalcev zavlekla pozno v popoldan.

Več foto utrinkov z dogodka si lahko ogledate TUKAJ in TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Miro Pivar, Filip Špendl; Video: Miro Pivar
Tagi