Koncert v čast Kraljici Mariji

»Spet kliče nas venčani maj k Mariji v nadzemeljski raj«. Tako nas nagovarja Marijina šmarnična pesem. Ta pesem je bila tudi povabilo vsem, da smo se v nedeljo, 8. maja 2016, podali na koncert, ki je obetal veliko dobrega kljub črnim grozečim oblakom, ki so se začeli zbirati nad domžalsko kotlino.

Tako smo se tik pred nevihto z nalivom in točo pridružili šmarnični pobožnosti s kulturnim programom, ki je izzvenel v cerkvi Sv. Miklavža na Goropečah pri Brdu. To je bila tudi lepa spodbuda za lepo prihajajoče poletje in prošnja za Marijino varstvo skozi vse leto, še posebej pa za mesec maj, ko potekajo šmarnični večeri v cerkvah po Sloveniji. In seveda za prihod Fatimske Marije, ki jo bomo v Domžalski cerkvi gostili v torek, 17. maja.

Citrarska skupina Kulturnega društva Ihan, kjer so nam Janja, Irena, Zala, Klavdija, Domen in Gašper pod vodstvom učitelja Petra Napreta pričarali pravi maj s svojimi milozvočnimi pesmimi, ob njihovim spremstvu pa je zapel tenorist Klemen Torkar ter zaigral violinist Luka Štiftar. Seveda je Luka zapel tudi skupaj s svojim mentorjem Klemnom Torkarjem ob spremljavi citrarske skupine KD Ihan prelepo pesem »Jaz sem otrok Marijin«.

Na nedeljskem koncertu so se nam predstavile članice Ženskega pevskega zbora Jutro župnije Ihan, ki letos jeseni praznuje že 16 skupnih let. Zbor od začetka vodi zborovodkinja Majda Hribar, organistka pa je Natalija Šnajder. Pesem pevke napolni z veseljem, jih združuje in jim da novih moči. Najraje pojejo pri sveti maši. Takrat njihova pesem zazveni kot molitev, prošnja ali zahvala, saj jo darujejo Bogu. Prisluhnili smo tudi violini. Na njene strune sta zaigrala Luka Štiftar in Peter Napret. Luka Štiftar, ki obiskuje 9. razred osnovne šole, glasbeno znanje pa nabira v Glasbeni šoli Domžale. Igra v godalnem orkestru in v skupini Incredible TRIO. Prepeva v pevskem zboru Domžalčki, MePZ Drouz, OPZ Ihanski zvončki in v mladinskem zboru OŠ Domžale. Zadnje leto obiskuje ure petja pri Klemenu Torkarju.

Peter Napret je na Akademiji za glasbo v Ljubljani diplomiral iz violine in študiral citre na Tirolskem deželnem konservatoriju v Innsbrucku. Uspešno poučuje tako violino kot citre. Od ustanovitve je predsednik Citrarskega društva Slovenije, ustanovitelj in član Slovenskega citrarskega kvarteta, član ocenjevalnih komisij doma in v tujini in organizator državnih citrarskih tekmovanj. Letos je prejel Gerbičevo priznanje za izjemne uspehe na področju glasbene vzgoje in izobraževanja ter glasbenega poustvarjanja. Na koncertu pa se nam je predstavil tudi v vlogi mentorja citrarske skupine KD Ihan.

Lepe Marijine pesmi so sedle globoko v srce polni cerkvi obiskovalcev, ki so vsako pesem pospremili z bučnim aplavzom. Ob koncu koncerta je domači župnik dr. Andrej Marko Poznič podal blagoslov vsem navzočim, zatem pa smo skupaj zapeli še Marijino pesem »Veš, o Marija«. Lepšega zaključka druge majske nedelje si človek ni mogel poželeti.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov