Koledar dogodkov

Dogodek:

 • pon
  15
  Jan
  2018

  Koncert: Letni časi

  20:00 KD Franca Bernika

  Program:Vivaldi, Piazzolla, Cajkovski, standardi v obdelavi Jaka Puciharja
  Izvajalci: Abonmajski orkester, Mate Bekavac, Nina Strnad, Nuška Drašček / violine: Irina Kevorkova, Bozena Angelova, Žiga Faganel, Miki Iwaki, Nina Pirc, Uroš Bičanin, Jerica Kozole, Mojca Fortin, Ajda Porenta, Dora Rakar, Mojca Jerman, Ana Novak / viole: Maja Rome, Gea Pantner, Mateja Ratajc, Valentina Mosca / violončela in bas: Urban Marinko, Ema Kobal, Vita Peterlin, Todor Markovic

  So zelo priljubljen navdih v svetu umetnosti. Vsak izmed njih s seboj prinaša svojo prepoznavno kuliso, katera v današnjih časih mogoče ne sovpada s tistimi zgodovinskimi stereotipi pa vendar... Če že temperature niso več merodajne, pa so prepoznavne in tipične vsaj barve, vonjave, občutenja, običaji, ki krasijo in navdihujejo pokrajino posameznih letnih časov.

  Vsak izmed nas ima kakšne spomine na kak letni čas še iz otroštva... Le ti so lahko bolj ali manj konkretni, lahko je to le subtilna sled v izgubljajočem se spominu, ki se je mogoče niti ne zavedamo, pa jo prikličejo na dan čisto nehote prebliski posameznih čutov, denimo vonja... Pa naj bo to dim, ki se veje iz dimnikov ob prvih jesenskih hladnih dnevih… Ali vonj jesenskih ali spomladanskih kurjenj na poljih... Vonj pečenega kostanja, adventnih piškotov, kuhanega vina s pridihom »evergreen always in« komercialne-ulične roštilj ponudbe..
  Cikličnost in minljivost...

  Rojstvo -življenje – smrt: trojček, ki je sestavni del ne le naših življenj, marveč tudi glasbe... Pa naj bo to estetska komponenta posameznega tona, glasbene fraze ali celotne skladbe.
  Ne mine le trpljenje, marveč tudi vse lepo in nevemo kaj nam prinaša naslednji dan, naslednji letni čas, naslednje leto....

  Verjetno najbolj znan spev letnim časom datira se iz baročnega časa... Vivaldijevi letni časi so prav gotovo najbolj prepoznavna oda naši tematiki, tako da tudi mi ne moremo mimo... Tokrat nekoliko drugače v nenavadni družbi, še malo s pridihom današnjega časa oz. ne le klasične govorice (pssst...presenečenje!:)

  Zima torej v Benetkah, pomlad v Buennos Airesu Astorja Piazzole, jesenski spev oktobru Cajkovskega... Pa še kaj se bo našlo... Vsemu temu pa bodo družbo delali letni časi v jazzovskih standardih, kar nekaj jih je... Da se še nismo mogli odločiti (autumn leaves, september song, april in Paris, estate, pa kak božični se bo tudi še našel... da ne bo le na tv-ju ali veselih decembrskih ulicah).