Koledar dogodkov

 • sre
  23
  Jan
  2019
  10:00Knjižnica Domžale

  Živa Ribičič: Uspešna pot v svet besed

  V poplavi nasvetov novopečenim staršem nasveti o učenju jezika niso na prvem mestu. Materni jezik našega otroka je v prvem letu nemi spremljevalec, ki si vsekakor zasluži več pozornosti. Od tega, kako dobro bo otrok obvladal svoj materni jezik, je v veliki meri odvisno, kako uspešen bo otrok v šoli in življenju ter kako uspešno se bo učil tujih jezikov. Živa Ribičič se z raziskovanjem zgodnjega razvoja jezika poglobljeno ukvarja že več kot desetletje, vodi tudi tečaje Modra pikica, na katerih starši, skupaj z dojenčki in malčki, spoznavajo strategije za uspešen jezikovni razvoj svojih otrok. Predavanje sestavljajo praktični nasveti za uspešno pot v svet besed.

  Organizacija: Živa Ribičič, Simona Glavan, Knjižnica Domžale

   

 • sre
  23
  Jan
  2019
  17:00Mladinski center Mengeš

  Predavanje "Razumevanje sveta ljudi z avtizmom", v sredo, 23.1., ob 17:00,  v prostorih Društva AIA, Mladinskega centra Mengeš, Slovenska c. 28 (Maja Škrubej Novak).

 • sre
  23
  Jan
  2019
  17:00Knjižnica Domžale

  v okviru festivala Bobri

  Pikina čajanka je preplet pripovedovanja zgodb iz Pike Nogavičke, ustvarjanja in igranja. Pijemo čaj in grizljamo piškote, včasih pa nas obišče tudi Pika Nogavička.  Sledijo še ustvarjalne delavnice.
  priporočena starost: 5+

  Obvezna je predhodna prijava! /14 dni pred dogodkom/. delavnico vodi: Lidija Smerkolj Turšič.

  Organizacija: Lidija Smerkolj Turšič, KD Franca Bernika Domžale, Knjižnica Domžale

   

 • sre
  23
  Jan
  2019
  18:00Mestni kino Domžale

  Domžalska premiera

  drama / režija: Miroslav Mandić / scenarij: Miroslav Mandić / igrajo: Luna Zimić Mijović, Gregor Zorc, Goran Bogdan, Lana Barić, Mojca Funkl, Amar Čustović, Sabrina Noack, Dario Varga, Primož Bezjak, Olga Pakalović, Senad Bašić, Nina Vodopivec, Ivana Roščić, Mediha Musliović / 2018, Slovenija, Bosna in Hercegovina / distribucija: Filmostovje / 105’ / IMDb

  Triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom.

  Medtem ko se pripravlja na vlogo tatice, začne mlada igralka krasti tudi v resničnem življenju, vse bolj »filmski« pa postaja tudi njen odnos do mladega natakarja, ki je vanjo zaljubljen … Med raziskovanjem za vlogo klošarja se igralec potika po zavetiščih in navezuje stike z resničnimi brezdomci. Svoboda življenjskega sloga ga povsem prevzame … Igralec v televizijski žajfnici obsesivno zasleduje soigralko, ona pa mu dopoveduje, da dogajanje pred kamero nima nič z njunim zasebnim življenjem … Triptih o tem, kaj pomeni biti igralec, ter o mejah med igralcem in likom.

   

 • sre
  23
  Jan
  2019
  20:00Mestni kino Domžale

  biografska drama / Maria by Callas / režija: Tom Volf / nastopajo: Fanny Ardant, Joyce DiDonato, Maria Callas, Aristotle Onassis, Vittorio De Sica, Pier Paolo Pasolini, Luchino Visconti, Omar Sharif / 2017, Francija / distribucija: Fivia / 113’ / IMDb

  Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

  »V meni sta dve osebi. Rada bi bila Maria, a zadostiti moram Callasovi.«

  Skozi preplet redko ali nikoli videnega arhivskega gradiva – izgubljenih intervjujev, prizorov iz opernega zakulisja, domačih videov, neobjavljenih fotografij, intimnih pisem in redkih posnetkov nastopov – spoznamo Mario Callas v najbolj intimni luči doslej: kot pogosto napačno razumljeno umetnico, ki je osvojila svet, a si je skrivoma želela postati le eno – povsem navadna ženska. V filmu srečamo Aristotela Onassisa, Marilyn Monroe, Alaina Delona, Yvesa Saint-Laurenta, J. F. Kennedyja, Luchina Viscontija, Winstona Churchilla, Grace Kelly in Liz Taylor. Zgodba o izjemni življenjski poti ene največjih opernih div dvajsetega stoletja, povedana izključno z njenimi besedami.

   

 • čet
  24
  Jan
  2019
  10:00Knjižnica Domžale

  Založba Beletrina že več kot dve desetletji ponuja vrhunski literarni in humanistični knjižni program ter se ponaša tako z izdajo klasikov kakor s prepoznavanjem najprodornejših sodobnih literarnih glasov. Pod okriljem založbe nastajata literarna zbirka Beletrina in humanistična zbirka Koda, skrbijo za kulturni portal AirBeletrina, ki je danes najbolj bran kulturni medij v Sloveniji, s projektom Biblos pa povečujejo dostopnost e-knjig.

  V Knjižnici Domžale bodo predstavili nekaj knjižnih novosti in nas seznanili s prihajajočimi izdajami.

  Organizacija: Založba Beletrina, Knjižnica Domžale

   

 • čet
  24
  Jan
  2019
  17:00Knjižnica Domžale

  Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično pripravlja in uvaja v pravljični svet, na vzgojo s knjigo. Pravljične urice potekajo v naši knjižnici ob četrtkih. Pričenjajo se ob 17. uri in trajajo 50 minut. Namenjene so otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje. Obvezna predhodna prijava!

  • 24.1. 2019: Od glave do peta (v okviru festivala BOBRI)

  Organizacija: Knjižnica Domžale

   

 • čet
  24
  Jan
  2019
  17:00Atrij klet Domžale

   

 • čet
  24
  Jan
  2019
  18:00Mestni kino Domžale

  komična kriminalna drama / The Old Man & the Gun / režija: David Lowery / scenarij: David Lowery, po časopisnem članku Davida Granna / igrajo: Robert Redford, Casey Affleck, Danny Glover, Sissy Spacek, Keith Carradine, Tika Sumpter / 2018, ZDA / distribucija: Cinemania / 93’ / IMDb

  Robert Redford si za svojo zadnjo vlogo nadene suknjič šarmantnega bančnega roparja Forresta Tuckerja. Film pripoveduje »bolj ali manj resnično zgodbo« o človeku, odločenem živeti po lastnih pravilih – in se pri tem še zabavati. Igrajo tudi Sissy Spacek, Tom Waits, Danny Glover in Casey Affleck.

  Film sledi resnični zgodbi Forresta Tuckerja (Robert Redford) od njegovega neverjetnega pobega iz zapora San Quentin pri 70. letih do vrste izjemnih bančnih ropov, ki so zmedli oblasti in očarali javnost. Forrest je nadarjen ropar in to počne z neizmernim veseljem. V začetku 80. let prejšnjega stoletja se skupaj s še dvema seniorskima kriminalcema odpravi na legendarni roparski pohod po ameriških bankah, od koder s pomočjo svojega šarma odnesejo na milijone dolarjev. Detektiv John Hunt (Casey Affleck) si prizadeva, da bi ga ujel, a bolj ko mu je za petami, bolj očaran postaja s Forrestovo predanostjo umetnosti ropanja. Med enim od pobegov Forrest spozna vdovo Jewel (Sissy Spacek), ki ga zares vidi takega, kot je, in ga ljubi kljub poklicu, ki si ga je izbral. Domnevno zadnja filmska vloga Roberta Redforda.

   

 • čet
  24
  Jan
  2019
  19:00Knjižnica Domžale

  Prvi domoznanski večer v letu 2019 bomo začeli z ljubezensko zgodbo, katere glavna akterja sta bila hči lastnika slamnikarske tovarne in delavec v tej tovarni. Starša tokratne gostje sta ustanovila svojo slamnikarsko delavnico in tako je Ela Košir že kot otrok sodelovala tudi pri tej dejavnosti. Svojo odraslo dobo pa je preživela kot učiteljica telovadbe, zato bosta z Andrejo Čokl spregovorili tudi o razvoju domžalskega šolstva in telesni aktivnosti prebivalcev naših krajev skozi čas.

  Organizacija: TIC Domžale, Knjižnica Domžale.