Koledar dogodkov

 • čet
  21
  Mar
  2019
  10:00Knjižnica Domžale

  Miš Založba že vrsto let izdaja leposlovje za otroke, mladino in odrasle, pa tudi priročnike in stvarno literaturo. Izbirajo kakovostno literaturo, s katero bogatijo slovenski knjižni trg. Predstavili nam bodo nekaj novosti in najodmevnejših naslovov. Zanimive informacije, kava in sladki prigrizek zagotovljeni! Veselimo se druženja z vami! Vstop prost! Vabljeni!

  Organizacija: MIŠ Založba, Tadeja Rode Teran, Knjižnica Domžale.

   

 • čet
  21
  Mar
  2019
  17:00Knjižnica Domžale

  Pravljične urice so oblika knjižne vzgoje, ki otroka postopno in sistematično pripravlja in uvaja v pravljični svet, na vzgojo s knjigo. Pravljične urice potekajo v naši knjižnici ob četrtkih. Pričenjajo se ob 17. uri in trajajo 50 minut. Namenjene so otrokom od dopolnjenega 4. leta starosti dalje.

  21. marec: PALČICA
  28. marec: DEKLICA Z VŽIGALICAMI

  Obvezna predhodna prijava!

  Organizacija: Knjižnica Domžale.

   

 • čet
  21
  Mar
  2019
  17:00Center za mlade Domžale

  Tudi v marcu bo potekala medgeneracijska delavnica vezenja! Tokrat se bomo posvetili pomladnim in velikonočnim motivom. Pod budnim očesom Ajde Zorko boste lahko ustvarili unikatne okraske po vaši želji.

  Cena: 10 € / mladi do 30 let 5 €.

  Delavnico vodi Ajda Zorko, dipl. oblikovalka tekstila in oblačil

  Obvezne predhodne prijave!

 • čet
  21
  Mar
  2019
  19:00Knjižnica Domžale

  Sejšeli so skupina zelenih otokov v Indijskem oceanu z zelo ohranjeno in raznoliko naravo ter nizko poseljenostjo. Obiskovalcu poleg idiličnih peščenih plaž, potapljanja ter odlične kulinarike ponujajo tudi številne aktivnosti na kopnem: spoznavanje velikih kopenskih želv, poredne palme coco de mer, hojo po razglednih pešpoteh v nacionalnem parku, obisk čudovitega botaničnega vrta in kolesarjenje. Vstop prost! Vabljeni!

  Organizacija: Damjan Jevšnik, Knjižnica Domžale.

   

 • čet
  21
  Mar
  2019
  19:00Galerija Domžale

  In so dočakali. Kipi namreč.

  Ni umetnika, ki bi ne imel svojih umetnin na zalogi iz takih in drugačnih razlogov in Damijan Kracina ni izjema. Pogosto se nam pri delu zatakne, ali pa se izvedba odpelje v tri krasne, ravno tako, kot nočemo. V tem je včasih tudi »božji prst«, ki pa ga je težko opaziti, ker žuga in miga tik pred nosom ali pa tam nekje zadaj, kamor naša jeza ne seže.

  Stvaritev odložimo (češ, bo že bolje; nočem ga več videti ali pa: malo počakam in se mogoče kaj spremeni…). Pristop, ki bo stvaritev spremenil je v kiparjevem primeru seveda samo en: akcija! A na tokratni razstavi lahko vidimo tudi stvari, ki so nas in Damijana počakale: odložil jih je nekoliko dlje od svojega vsakdana in res so se spremenile – njegove oči in njegovo srce namreč.

  Stvari so posode v katere dajemo svoje misli in svoja občutenja; dlje časa ko stojijo in se z njimi nič ne zgodi – bolj so drugačne, ko jih spet odkrijemo. V resnici so posode spremenjenja – našega spremenjenja – saj smo mi tisti, ki se nenehno spreminjamo in stvarem vsakič na novo dajemo pomen, celo videz interpretiramo drugače.

  Damijanova umetnost je mnogoplastna, humorna, na momente norčava izkušnja predmetnosti in nastavljanja zrcala preresnim situacijam vsakdana in vrhunskih del preteklosti; upodablja bitja in situacije s katerimi si delimo planet in si zaslužijo podobo, kot vsi heroji in pomembneži v vseh zbirkah tega sveta. Disciplina izdelovanja objektov je vrhunska, zato so kipi dovršeni in se kjerkoli vklopijo v kontekst. Natančnost in skrajno resen pristop v modelacijo, sta izročilo klasike, iz katere je izšel skozi velika vrata.

  Povečave in opredmetenje njegovih idej – predvsem pa vprašanj, ki si jih redko ali celo nikoli ne zastavimo, nam nudijo zanimivo izkušnjo povsem nove uporabe kiparstva in ga zato umeščajo na zemljevid sodobnih umetnosti. Prav moderniziranje arhaične predmetne izkušnje skozi kipe, objekte, risbe, postavitve in multimedijo je Damijanova varianta kiparstva, da na slovenskem skozi figuro dihamo odprto in nezateženo, pa kljub temu kritično in aktualno umetnost oblik, volumnov in finih tekstur.

  Natančne opredelitve njegove umetnosti v resnici ne moremo narediti, a ekološke teme, genetika, okoljski problemi in bivanjska izkušnja so kombinacija, ki počasi rezultira v njegovem Poslednjem muzeju sodobne umetnosti. Ta obliko šele dobiva in del njega je tudi Čakalnica, ki nas hote potiska v pričakovanje prihodnjih podob in izmišljij, čeprav morajo še dozoreti ali dobiti patino.

  Vrhunska razstava kipov, risb in postavitev je dočakala svoj trenutek ali kot pravi znani rek:

  Duh je voljan in meso je pravo! Čakalnica je zrela za slasten ogled!

  Jurij Smole, akademski kipar

   

 • čet
  21
  Mar
  2019
  20:00Mestni kino Domžale

  drama / Teret / režija: Ognjen Glavonić / scenarij: Ognjen Glavonić / igrajo: Leon Lučev, Pavle Čemerikić, Tamara Krcunović, Ivan Lučev, Igor Benčina, Radoje Čupić, Jovo Maksić, Stefan Trifunović, Tanja Pjevac, Ljubiša Miličić, Branko Perišić, Novak Bilbija, Kosta Bekrić / 2018, Srbija, Francija, Hrvaška, Katar / distribucija: Demiurg / 98’ / IMDb

  Srbski režiser Ognjen Glavonić v igranem prvencu prepričljivo oriše ozračje vojnega opustošenja ter obenem povleče marsikatero vzporednico s Clouzotovim in Friedkinovim klasičnim trilerjem Plačilo za strah.

  Vlada je voznik tovornjaka, ki mu med Natovim bombardiranjem Srbije leta 1999 zaupajo prevoz skrivnostnega, neznanega tovora iz Kosova v Beograd. Pravila od njega terjajo strogo sledenje predvidenemu urniku in mu prepovedujejo postavljanje kakršnih koli vprašanj o tovoru. Voznik kljub temu prekrši pravila, ko med potjo po telefonu pokliče svojo ženo na zdravniškem pregledu, poleg tega pa v vozilo sprejme mladega glasbenika, namenjenega za boljšim življenjem v Nemčijo. Vlada se kljub kršitvam zaveda, da se bo po opravljenem delu moral vrniti domov in se soočiti s posledicami svojih dejanj.

   

 • pet
  22
  Mar
  2019
  8:00Ploščad pri tržnem prostoru v Domžalah

  Na sejmu starin, ki bo potekal na ploščadi pri tržnem prostoru v Domžalah, si boste lahko ogledali in kupili: stare kovance, medaljone, znamke, značke, vojaška odlikovanja, stare razglednice, znamke, staro orodje, porcelan, izdelke iz stekla, slike, okvirje, fotografije, fotoaparate, gramofonske plošče, glasbene kasete, gospodinjsko opremo, stara orodja ...

  Sejem bo potekal med 8.00 in 13.00 uro. Lepo vabljeni, da se za trenutek z nostalgijo vrnete v stare čase, vas in vaših prednikov.

   

   

 • pet
  22
  Mar
  2019
  18:00Mestni kino Domžale

  biografska drama / Colette / režija: Wash Westmoreland / scenarij: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz / igrajo: Keira Knightley, Dominic West, Denise Gough, Eleanor Tomlinson, Fiona Shaw / 2018, Velika Britanija, ZDA / distribucija: Cinemania /  111’ / IMDb

  Biografska drama o radoživi francoski pisateljici, ki na pragu moderne dobe s svojim življenjem in delom ruši tabuje, izziva vladavino patriarhata in nazadnje pokoplje figuro pokorne žene. Colette je zrežiral Wash Westmoreland, sorežiser filma Še vedno Alice.

  Sidonie-Gabrielle Colette je bistro in radoživo podeželsko dekle, ki jo poroka s karizmatičnim egocentrikom Willyjem pripelje naravnost v središče živahnega umetniškega vrenja v Parizu. Podjetni Willy prepozna ženin talent in jo spodbudi k pisanju, a vztraja, da knjigo objavi pod njegovim imenom. Prva zgodba iz škandalozne serije Claudine v trenutku postane senzacija, Colette in Willy pa glavni pariški zvezdniški par. Toda Colette kmalu ugotovi, da Willyja poleg uspeha zanimajo tudi druge ženske, nedolgo zatem pa podobne vzgibe odkrije še pri sebi. Bolj ko se osvobaja in raziskuje lastne želje in hrepenenja, bolj v njej raste potreba, da se kot ženska in umetnica reši jarma svojega moža.

   

 • pet
  22
  Mar
  2019
  18:00Atrij klet Domžale

   

 • pet
  22
  Mar
  2019
  19:00Kulturni dom Moravče

  Občina Moravče vabi na svečano akademijo v počastitev praznika občine Moravče. Prireditev bo potekala v petek, 22. 3. 2019, ob 19. uri v Kulturnem domu Moravče.

  V Kulturnem programu sodelujejo:

  • Moški pevski zbor KD Tine Kos Moravče
  • Šolski pevski zbor OŠ Jurija Vege Moravče
  • Recitatorji OŠ Jurija Vege Moravče
  • Vokalna skupina ODA

  Na prireditvi bodo podeljena letošnja občinska priznanja.