Kako izbrati pravo barvo fasade?

Ste v zaključni fazi gradnje svoje nove hiše ali pa ste se lotili obnove fasade? Fasada je ogledalo vaše hiše, saj hiši podari nekakšno individualno noto in predstavlja močno estetsko vrednost. Izbira barve fasade naj bo torej zelo dobro premišljena, saj gre za dolgoročni proces. Vsi vemo, da lahko notranje stene v domu prebarvamo kadarkoli želimo, fasade pa zagotovo ne boste menjali prej kot na deset let ali še več.

Ko se odločate o tem, kakšne barve naj bo fasada, se ne zanašajte samo na trenuten navdih ali okus. Barva se mora namreč ujemati tudi z okolico, v kateri stoji vaša hiša. Izbira barve naj tako spoštuje urbanistične lastnosti okolja. Če boste uporabljali več odtenkov, potem najprej kupite manjše količine barve in na fasadi preverite, kako se različni odtenki ujemajo med seboj.

Fasada, ki je privlačno pobarvana, popestri bivanje ter oživi še tako dolgočasno ulico. Seveda je izbira odtenka stvar okusa, a kot smo že rekli, se je pri tem treba držati določenih pravil. Poleg upoštevanja okolice hiše ter barv sosednjih hiš naj bo barva fasade usklajena tudi z barvo balkonske ograje ali barvo ograje okrog hiše. Pomembno vlogo pri tem igra tudi barva oken in senčil, barva strehe in žlebov ter seveda vrat ter opaža.

Nova fasada – najpogostejše napake, ki jih naredijo lastniki hiš

 • Ignoriranje fasade sosednje hiše – izbira tonov, ki se ne ujemajo z barvo sosedove hiše.
 • Ignoriranje okolice in pokrajine – pri izbiri barve je treba upoštevati tudi drevesa in cvetlice, ki rastejo v okolju, toni morajo biti združljivi.
 • Izpostavljanje neprivlačnih elementov hiše, kot so na primer neravna okna, žlebovi, klimatske naprave in tako naprej …

Pri izbiri barve, ki jo bo imela vaša fasada, je treba pomisliti tudi na to, kakšna je intenzivnost sonca. Najbrž veste, da so temnejše barve manj barvno obstojne kot svetlejše, poleg tega pa absorbirajo več toplote, zaradi česar se življenjska doba fasade še skrajša. Svetujemo vam, da izberete dva sorodna odtenka, ki sta med seboj oddaljena le nekaj odtenkov. V tem primeru se zagotovo ne boste zmotili in po končanem delu boste nadvse zadovoljni s podobo nove fasade.

Še nekaj pomembnih pravil pri izbiri barve

 • Barva, ki jo ima vaša fasada, lahko optično zmanjša višino hiše. Do tega pride takrat, ko je zgornji del hiše pobarvan s temnejšimi toni kot spodnji del.
 • Svetlejše barve dajejo vtis, da so stvari večje kot v resnici, medtem ko temnejše barve predmete vizualno pomanjšajo.
 • Bele in svetle barve fasade so najbolj varna izbira. Na trgu se je sicer zamenjalo že veliko barvnih trendov, a naravni odtenki so še vedno zelo priljubljeni. Primerni so tudi peščeni in pepelnato sivi odtenki.

Kakšne barve za fasado poznamo?

 • Akrilna fasadna barva je cenovno zelo ugodna ter je primerna za zaščito fasadnih površin. Odlikuje se po tem, da je močno vodoodbojna, dobro pokrivna, odporna na takšne ali drugačne vremenske vplive ter enostavna za nanos.
 • Silikonska fasadna barva je primerna za barvanje fasadnih površin, ki imajo vidne lasaste razpoke. Učinkovito zavira razvoj alg in plesni, je parapropustna ter ima visoko vodoodbojnost, odporna je tudi na atmosferske vplive.
 • Vaša fasada je lahko pobarvana tudi s silicat fasadno barvo. Takšna barva je zelo primerna za obnovo fasadnih površin objektov, ki so kulturna dediščina. Učinkovito zakrije lasaste razpoke, je paropropustna in vodoodbojna ter odlično pokrivna.
 • Bio apnena fasadna barva je okolju zelo prijazna, saj je izdelana na osnovi gašenega apna. Z njo lahko dekorativno zaščitimo slabo nosilne podlage v stari kmečki arhitekturi.
 • Samočistila mikroarmirana fasadna barva pa se uporablja za dekorativno zaščito reliefno obdelanih površin. Ima samočistilni učinek, dobro vodoodbojnost, ščiti pred okužbami z algami ali plesnijo.

Naročnik oglasa: Merkur trgovina d.o.o.

Komentarji uporabnikov
Tagi