Hotel Malograjski dvor v Kamniku bodo kmalu obiskali nenavadni gostje

V okviru Festivala Kamfest 2015 bo v hotelu Malograjski dvor v petek, 7. avgusta 2015, ob 18.00 uri odprtje razstave edinstvenih starodobnih motorjev znamke Indian ter razstave fotografij starodobnih vozil in motorjev slovenskega fotografa Janeza Kukca Mezka. Razstavo, ki bo na ogled vse dni Festivala Kamfest 2015, bodo pripravili v sodelovanju z Društvom starodobnih vozil Kamnik.

Zgodovina Indian motorjev sega v leto 1901 in veljajo za prve motorje v Ameriki. Izdelovalo jih je podjetje Springfield, ki je postalo vodilno v svetu motociklov. 1911 so pobrali vse tri medalje na dirki Isla of Man. Najpopularnejša modela sta bila Scout in Chief. Leta 1940 so prodali prav toliko motorjev kot močan Harley Davidson …

Društvo starodobnih vozil Kamnik je bilo ustanovljeno leta 2001 in danes združuje 52 članov iz vse Slovenije, v zadnjem času pa se povečuje tudi število članov iz tujine. Glavna naloga društva je ohranjanje in razvijanje tehnične kulture na področju avtomobilov in motorjev. To nalogo izvajajo z različnimi aktivnostmi, med katere sodijo tudi različne predstavitve starodobnih vozil in njihov razvoj, s čemer seznanjajo javnost in mladino o pomenu varovanja in vzdrževanja rezultatov tehnične kulture. Društvo starodobnih vozil Kamnik ima trenutno eno večjih zbirk starodobnih motorjev Indian v Evropi.

Janez Kukec Mezek je ljubiteljski fotograf, stanujoč v Kamniku, ki mu fotografiranje pomeni način izražanja in pa sprostitev po vsakodnevnih službenih izzivih. Še vedno je trdno prepričan, da ljubiteljsko fotografiranje omogoča večje izrazne možnosti kot kakršnokoli delo po naročilu, saj je fotograf tako prepuščen lastnim idejam in videnju sveta okoli sebe, na pa naročnikovim željam. Fotografsko ga zanimajo predvsem izrazite oblike in igre svetlobe na njih. Zato je glavno področje fotografskega ustvarjanja akt, ki ga goji predvsem v črno-beli tehniki. Starodobni avtomobili in motorji imajo zaradi bolj osebnega načina izdelave podobno kot mehke oblike kot človeško telo, z obilico detaljev, ki so paša za oko in fotografski objektiv, ter izredno hvaležen motiv za študij igre svetlobe na njih. Zato ne čudi, da je drugo področje, ki se mu posveča predvsem kot član Društva starodobnih vozil Kamnik, fotografiranje starodobnih avtomobilov in motorjev. Razlika z aktom je le ta, da tu večina fotografij nastaja v barvi, saj so proizvajalci teh vozil pogosto posvetili enako pozornost oblinam (obliki) vozil kot tudi ustrezni izbiri barv in barvnih detajlev. Je član Fotokluba Ljubljana in podpredsednik Fotografske zveze Slovenije.

Poleg razstave se bo v hotelu Malograjski dvor v okviru Festivala Kamfest 2015 dogajalo na polno. Pripravljajo Swing plesne večere in sicer v četrtek, 13. in v petek, 14. avgusta 2015, s startom ob 18.00 uri. V soboto, 8., v sredo, 12. in v soboto, 15. avgusta 2015, med 20.00 in 23.00 uro pa organizirajo Lounge DJ glasbene večere. Vabljeni!

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov