Homški gasilci imajo novega lepotca

Včerajšnjega petkovega večera so se zagotovo najbolj veselili homški gasilci ter tudi številni krajani, ki so se zbrali pred gasilskim domom na Homcu. Vsi so približno vedeli, kdaj bo prišel tisti slavnostni trenutek, vendar so se minutni kazalci na njihovih urah premikali zelo počasi. Takrat, ko kaj čakaš, se običajno čas ne premakne nikamor. No, po nestrpnem čakanju so le doživeli tisti trenutek, ko je proti gasilskemu domu zapeljalo njihovo novo gasilsko vozilo Man GVC 16/25.

Vsi pogledi zbranih so bili seveda uprti v novega lepotca, ki bo zamenjal »Ivota«, ki je dobri dve desetletji služil homškim gasilcem, sedaj pa bo svoje mesto predal nasledniku. Tudi v gasilstvu je treba iti v korak s časom in strmeti k temu, da so gasilska vozila brezhibna ter opremljena z najnovejšo opremo. Le tako se usposobljeni gasilci lahko učinkovito spopadajo z vsemi vrstami intervencij.

Po besedah Andreja Ulčarja, predsednika PGD Homec, so homški gasilci z aktivnimi pripravami za nakup novega vozila ter gasilsko nadgradnjo začeli pred več kot letom dni. Temu letu je potrebno dodati še mnogo let zbiranja finančnih sredstev, saj nakup novega gasilskega vozila ni poceni. Skupaj s podvozjem in gasilsko nadgradnjo ter davki, je novo vozilo stalo 264.000 evrov. Po kategorizaciji so homški gasilci za nakup podvozja vozila preko Gasilske zvez Domžale od Občine Domžale prejeli 80.000 evrov ter 100.000 evrov za nadgradnjo vozila. Razliko nekaj več ko 84.000 evrov pa so dodali homški gasilci.

Nadgradnja gasilskega vozila znamke Man so naredili v podjetju Rosenbauer v Gornji Radgoni. Po tipizaciji Gasilske zveze Slovenije gre za gasilsko napadalno vozilo GVC 16/25, z vgrajeno visokotlačno gasilsko črpalko, ki jo poganja motor vozila. Vozilo ima vgrajen rezervoar za 2500 l vode in dve hitro napadalni napravi ter seveda gasilsko tehnično opremo. Po besedah Andreja Ulčarja bodo v vozilo poleg obvezne opreme, dodali še nekaj dodatne opreme, ki jo potrebujejo pri svojem delu. Posadka v vozilu šteje sedem članov + voznik. Vozilo tehta 15 ton, ima 290 konjskih moči in pogon 4×4.

Uradno bodo homški gasilci  novega lepotca v svoje vrste sprejeli na gasilski veselici, ki bo potekala v soboto, 30. junija 2018.

Miha Ulčar; Foto: Janez Ravnikar

Komentarji uporabnikov
Tagi