»Gasilci na nogah v Zgornjih Jaršah, kjer je zaradi eksplozij prišlo do požara in prometne nesreče«

Gasilsko taktična vaja Jarše 2018

Včeraj okrog 20. ure zvečer je v prostorih delavnice avto centra v Zgornjih Jaršah pri Domžalah prišlo do eksplozije in posledično do požara, ki se je nato močno razvil, nastala pa je večje količina dima, ki se je valila iz stavbe. Le-to je opazil mimoidoči, ki je takoj poklical na telefonsko številko 112. V tistem trenutku pa je prišlo še do močnejše eksplozije na severozahodni strani objekta, zaradi česar je prišlo tudi do prometne nesreče mimo vozečih vozil.

Na Regijski center za obveščanje (112) je bilo včeraj okrog 20. ure zvečer s strani prisotnih v okolici objekta javljeno o požaru in njegovih razsežnostih na Preserski cesti 11, v IOC Jarše. Regijski center za obveščanje je takoj aktiviral poklicno gasilsko enoto CZR Domžale in domače gasilsko društvo PGD Jarše – Rodica. Po prvih informacijah, ki jih je prejel vodja enote CZR Domžale, se je ta odloči za aktiviranje dodatnih enot Požarnega sektorja Domžale; PGD Domžale – mesto, PGD Ihan, PGD Pšata-Dragomelj, PGD Študa, PGD Stob – Depala vas in PGD Trzin.

Ob prihodu na kraj se vodji enot CZR Domžale in PGD Jarše – Rodica po hitrem ogledu objekta in zaradi danih okoliščin, ki so zahtevale takojšno evakuacijo oseb iz objekta in posredovanje ob prometni nesreči, odločita še za aktiviranje enot iz Požarnega sektorja Radomlje; PGD Radomlje in PGD Homec. Ker je bilo v požaru in v nesreči udeleženih večje število oseb, ki so utrpele poškodbe, je bila aktivirana tudi enota Prve pomoči PGD Vir, PGD Dob in PGD Studenec.

Gasilci so takoj po prihodu pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi ter preiskovanjem prostor in iskanjem ujetih oseb v stavbi. Prav tako so s tehničnim posegom reševali ponesrečence v vozilih, ki so bila udeležena v prometni nesreči. Ker je bil požar na delavnici ob prihodu gasilcev že močno razvit, so z vodo ohlajevali tudi bližnje objekte. Gasilcem je požar kmalu uspelo lokalizirati in pogasiti, iz stavbe pa jim je uspelo rešiti tudi vse ujete osebe, ki so jih nato predali v oskrbo enotam prve pomoči.

Na srečo je šlo le za večjo gasilsko taktično vajo, ki so jo v mesecu oktobru – mesecu požarne varnosti pripravili gasilci PGD Jarše – Rodica in sicer na Avto center Šubelj. Po besedah poveljnika Luka Krašovica je bil namen vaje, da se preveri strokovno in fizično usposobljenost operativnih gasilcev. Obenem pa so preverili in proučili možne načine gašenja in reševanja iz navedenega objekta v primeru realne intervencije. Prav tako so želeli preizkusiti delovanje hidrantnega omrežja, UKW zvez, sistem tihega obveščanja s pozivniki ZARE in sistema Florjan. Na vaji je sodelovalo 11 gasilskih društev in 115 gasilcev.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme in so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom poveljnika Gasilske zveze Domžale Matjaža Merkužiča in Martina Juterška iz CZR Domžale, ki sta na koncu vaje sodelujočim gasilcem podala tudi prvo oceno. Sam zaključek vaje je bil tudi čustveno obarvan, saj je to zadnja vaja Roka Klopčiča v operativni gasilski enoti PGD Jarše-Rodica, ki je “pobegnil” v daljne kraje. Predsednik Robert Koščak se mu je ob tej priložnosti zahvalil za njegov doprinos k društvu ter mu izročil darilo, ki ga bo spominjalo na to, kaj zapušča za sabo.

Več fotoutrinkov z vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi