»Gasilci na nogah v Radomljah, kjer je zaradi starih akumulatorjev prišlo do požara, nato pa še do prometne nesreče«

Gasilska taktična vaja 2018 ''Induplati''

Včeraj nekaj po 17. uri popoldan je Regijski center za obveščanje (112) prejel obvestilo, da je na območju nekdanjega tovarniškega obrata Induplati v Radomljah prišlo do požara, ki naj bi nastal zaradi napačno shranjenih starih akumulatorjev. Na kraju požara je posredovalo večje število gasilskih enot, ki so se spopadle ognjem ter tudi prometno nesrečo, ki se je posledično pripetila zaradi požara.

Do požara v centru obrtne cone v Radomljah, ki se nahaja na območju nekdanjega tovarniškega obrata Induplati, naj bi prišlo zaradi napačno shranjenih starih akumulatorjev. Požar se je hitro širil na objektu, ki se uporablja za skladiščenje materialov različnih podjetij, kar so opazili bližnji sosedje, ki so obvestili Regijski center za obveščanje, le-ta pa je takoj aktiviral domače gasilsko društvo PGD Radomlje in poklicno gasilsko enoto CZR Domžale. Ker so v okolici objekta naloženi različni materiali (kovinski odpadki), v neposredni bližini pa se nahajata dva sosednja objekta ter zaradi bližine gozda, so bile aktivirane še gasilske enote PGD Homec, PGD Rova in PGD Duplica.

Gasilci so takoj po prihodu ugotovili, da je v neposredni bližini objekta, ki ga je zajel požar, prišlo še do prometne nesreče, v kateri je bila udeležena lastnica podjetja, ki je po obvestilu o požaru prihitela na kraj požara, pri tem pa je z neprilagojeno hitrostjo trčila v parkirano tovorno vozilo ter ostala ukleščena v vozilu. Gasilci so pričeli z zunanjimi in notranjimi napadi ter s tehničnim reševanjem ukleščene voznice. S hitro intervencijo so požar hitro lokalizirali in pogasili ter ukleščeno voznico rešili iz vozila. Le-to so nato predali v nadaljnjo oskrbo reševalcem.

Na srečo je šlo za Gasilsko taktično vajo 2018 »Induplati«, ki so jo z namenom preverjanja strokovne usposobljenosti in fizične kondicije operativnih sil Požarno obrambnega sektorja Radomlje in drugih enot pripravili gasilci PGD Radomlje. Po besedah poveljnika PGD Radomlje Boruta Kaplje, so se zaradi specifičnosti objekta in hranjenih surovin, odločili, da letos vajo izvedejo na obrtni coni Induplati. Obenem so z vajo preverili tiho obveščanje preko sistema ZARE ter preko SMS sporočil. Na vaji je sodelovalo 85 gasilcev z desetimi gasilskimi vozili. Da so gasilci imeli na vaji kar se da realne razmere, je z zadimljenjem prostorov poskrbel Klemen Baloh.

Ker takšne vaje niso same sebi namen, temveč so namenjene preverjanju usposobljenosti gasilcev in gasilske opreme ter so hkrati tudi usposabljanje za posredovanje v primeru resničnih intervencij, je vaja potekala pod budnim očesom poveljnika Gasilske zveze Domžale Matjaža Merkužiča in Matjaža Hribarja, vodje II. izmene poklicnih gasilcev CZR Domžale, ki sta na koncu vaje sodelujočim gasilcem podala tudi prvo oceno. Da pri sodelujočih gasilcih med vajo in po njej ne bi prišlo do dehidracije, so jih s plastenkami vode oskrbeli v Javnem komunalnem podjetju Prodnik, za kar se jim gasilci PGD Radomlje zahvaljujejo.

Več fotoutrinkov z gasilsko taktične vaje si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto, video: Miro Piva

Komentarji uporabnikov
Tagi