Etnu in rocku se bo pridružil še blues

22. etno rock festival

Znan je program letošnjega 22. etno rock festivala. Ritmom značilnih in tradicionalnih glasbenih zvrsti se letos v veliki meri pridružujeta glasba starih mest Balkana in blues. Letošnji festival bo spet dvodnevni, potekal bo v petek, 24. avgusta, od 18. ure do polnoči, in v soboto, 25. avgusta, prav tako od 18. ure do polnoči, seveda na stari lokaciji, znani kot ploščad pred blagovnico Vele.

Program 22. etno rock festivala

Petek, 24. avgusta 2018

  • 18.00 Aritmija
  • 19.15 Emšo Blues Band
  • 20.45 Fajrund
  • 22.30 Kontrabant

Sobota, 25. avgusta 2018

  • 18.00 Y & M
  • 19.15 Žuta Osa
  • 20.45 Lusterdam
  • 22.30 Prismojeni profesorji bluesa
Letošnji festival bo spet dvodnevni. (Foto: Primož Hieng)

Aritmija

Duo Aritmija je nadaljevanje skupine Aritmija. Zasedbo sta leta 2002 kitarista Tilen Stepišnik in Šemsudin Džopa – Dino ustanovila kot duo in sta jo kmalu okrepila najprej s tolkali, potem pa še z bas kitaro in violino. Leta 2010 je kitarski dvojec znova začel opirati svoje aranžmaje zgolj na dve kitari. Po sedmih letih sta ponovno odkrila njima lastno energijo, širino in kompaktnost. Rezultat je plošča z naslovom Ulica, ki sta jo posnela poleti 2011 na ulicah Ljubljane.

Duo Artimija (Foto: arhiv izvajalca)

Emšo Blues Band

Ameriški južnjaški rock je v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja odtisnil neizbrisen pečat v anale glasbene zgodovine in nedvomno pomembno vplival na nadaljnji razvoj rock in pop glasbe. Številne znane skupine so tedanjemu dojemanju rock glasbe dodale novo dimenzijo kreativnosti in inovativnosti. Emšo Blues Band si je za svoje poslanstvo zastavil ohranjanje dediščine southern rocka, glasbe, ki je zaznamovala cele generacije mladih. Postavila je tudi temelje slovenskemu rocku in popu.

Emšo Blues Band (Foto: arhiv izvajalca)

Fajrund

Skupina Fajrund je bila ustanovljena leta 2002 v Mariboru. Prepoznavna je po preigravanju starogradskih pesmi, vojvodinskih in srbskih narodnih pesmi, bosanskih sevdalink, makedonskega ora ter madžarskih in romunskih tem. Člani skupine so ljubezen do te zvrsti nadgradili z znanjem, ki so ga poiskali pri legendah te glasbe v Novem Sadu. Z novim članom, prof. harmonike Zmagom Štihom, se jim je odprla pot, ki jih zanese tudi v kubansko salso, brazilske ritme in jazz standarde. Priložnostno sodelujejo tudi s koncertnim mojstrom (SNG Maribor) Sašo Olenjukom na violini.

Fajrund (Foto: S. Rajh)

Kontrabant

Skupina Kontrabant deluje od leta 1994. Neguje in združuje kakovostno akustično etno, folk, country in druge zvrsti glasbe v slovenskem, madžarskem, srbohrvaškem, romskem, židovskem, angleškem  jeziku in s pridihom teh tako različnih kultur. Skupina je svoj pečat pustila v slovenskem prostoru s številnimi albumi in uspešnicami, nekatere med njimi pa so v Sloveniji ponarodele. Ustanovitelj in večinski avtor Béla Szomi Kralj je leta 2009 izdal tudi izredno dober samostojni album, ki so ga v letu 2014 ponatisnili kot tudi večino ostalih albumov. Pred kratkim so izdali svoj studijski album z naslovom Muravidék, kjer so pesmi v madžarščini in romščini. Skupina trenutno šteje šest glasbenikov.

Kontrabant (Foto: arhiv izvajalca)

Y & M

Yani & Martis igrata glasbo, ki je drugačna. Razvila sta svojevrsten zvok oziroma stil, ki se prepleta s folk glasbo, začutijo se še keltske korenine. Yani Pearl je kantavtorka iz Avstralije s škotskimi predniki ter z vokalom, ki ga globoko začuti vsak, ki ji prisluhne. Martin Martis je multiinstrumentalist iz Slovenije, ki je živel naokrog po svetu, kjer je igral glasbo v mnogih zasedbah in projektih.

Yani & Martis (Foto: arhiv izvajalca)

Žuta Osa

Balkan etno skupina Žuta Osa je nastala konec leta 2013 z namenom negovanja balkanske narodne glasbe in ustvariti prepoznaven način izvajanja. Skupina šteje tri člane, vsi so iz Maribora in bližnje okolice. Izvajajo najlepšo srbsko narodno glasbo, starogradsko, sevdah, makedonsko, cigansko in še kateri slog bi se našel. Za seboj imajo kar nekaj odmevnih nastopov, med drugim tudi v Srbiji (v Nišu in Beogradu), nastopili pa so tudi na MaNo festivalu v Marburgu v Nemčiji.

Žuta Osa (Foto: arhiv izvajalca)

Lusterdam

Zasedba Lusterdam na široko odpira vrata v svoj post-rockovsko zasanjan svet romantike z izrazito izpovednimi besedili. Štiričlanska zasedba na valu vročičnega hajpa je tik pred tem, da se uveljavi kot ena tistih nepozabnih glasbenih izkušenj, ki je ne gre zamuditi.

Lusterdam (Foto: arhiv izvajalca)

Prismojeni profesorji bluesa

Zasedba je slovenska blues rock glasbena skupina. Čas ustanovitve skupine je težko določljiv, bilo pa je okoli leta 2009. Njihova glasba je v glavnem v blues rock slogu, ki ga mešajo s prvinami funka in psihedeličnega rocka 60. in 70. let. Material za svoj prvenec so posneli že dolgo časa pred izidom, a je studio vmes poplavilo in je reševanje posnetega materiala trajalo nekaj časa. Na koncertu v Križankah so septembra 2016 posneli material, ki so ga izdali na novi dvojni plošči Prismojeni Profesorji Bluesa.

Prismojeni profesorji bluesa (Foto: Miha Benedičič)

Avtor: Primož Hieng

 

Komentarji uporabnikov
Tagi