Dr. Katarina Habe na Srečanju z ustvarjalci o čarobnih učinkih glasbe

V sklopu dogodkov »Srečanja z ustvarjalci«, ki vsak mesec potekajo v Knjižnici Domžale, je v ponedeljek, 4. decembra 2017, voditeljica srečanj Cveta Zalokar gostila Domžalčanko Katarino Habe, doktorico psihologije in docentko psihologije na Akademiji za glasbo, Univerze v Ljubljani. Gostja srečanja je povedala, da je njen privilegij, da zna na svet gledati skozi rožnata očala. Njeno srce odzvanja z glasbo, njen um pa se iskri v psihologiji. Raziskuje psihologijo glasbe. Njeno temeljno psihološko izhodišče je pozitivna psihologija.

Katarina Habe je doktorica psihologije, ki svoje znanstvenoraziskovalno in strokovno delo usmerja na področje razvoja strategij uspešnega nastopanja. Motivacija, samospoštovanje, obvladovanje stresa, pozornost in spomin so samo del njenega uspešnega dela, s poudarkom na obvladovanju treme in razvoja kreativnega mišljenja. V svojem doktorskem delu se je posvetila raziskovanju vpliva glasbe na kognitivno funkcioniranje, kar je trenutno še vedno njena poglavitna znanstveno-raziskovalna okupacija. Pri svojem delu združuje analitični um psihologinje in intuitivni um glasbenice, saj že vrsto let uspešno deluje na obeh področjih.

"Moram iskreno povedati, da sem zelo nihala med različnimi izbori študija: Med študijem glasbe, muzikologije, angleščine in nemščine ter psihologije. Do zadnjega nisem bila sigurna, kaj bi, vendar mi je študij psihologije predstavljal največji izziv in nanj se je bilo najtežje vpisati, zato sem se odločila zanj," je dejala gostja večera Katarina Habe.

Njena doktorska disertacija ima naslov “Vpliv glasbe na kognitivno funkcioniranje”. Preučevala je Mozartov efekt, kot neke vrste zlati rez. Na kratko je obiskovalcem pojasnila kaj to je in kaj so pokazali rezultati njene raziskave: "Mozartov učinek je nevrofiziološki fenomen, ki se kaže v izboljšanju prostorsko-časovnega sklepanja po poslušanju Mozartove sonate za dva klavirja v D-duru K.448. Rada se pošalim, da je dotična Mozartova sonata za naše možgane najboljši fitnes, ki jih pripravi na optimalno kognitivno delovanje.

Predava na dveh univerzah, treh fakultetah, udeležuje pa se tudi konferenc doma in v tujini. Najraje posreduje teme študentom in kolegom. "Moje najljubše teme so seveda povezane s psihologijo glasbe, tako da zelo rada predavam o psiholoških učinkih glasbe, o obvladovanju treme, o zanosu pri glasbenikih, o Mozartovem učinku, itd. Najraje govorim o stvareh, ki so uporabne in ki nam omogočajo narediti naše življenje bolj kakovostno, optimalno. "

Svoje strokovno delo predstavlja na številnih psiholoških in glasbenih kongresih ter v znanstvenih in strokovnih revijah, kot so Psihološka obzorja, Glasba v šoli, Brain Topography, International journal of psychophysiology in drugi. Sodeluje z Zavodom za šolstvo republike Slovenije. Zaposlena je kot docentka za področje psihologije na Pedagoški in Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru, pogodbeno pa poučuje tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je mentorica številnim študentom, ki želijo svoje diplomsko delo obarvati s spoznanji psihologije glasbe.

Na glasbenem področju že čez 20 let prepeva v vokalni skupini Katrinas, katere ustanoviteljica je. Poleg izvajalske vloge, pa se v glasbenih vodah predstavlja tudi kot avtorica glasbe in besedila.

Na srečanju smo izvedeli še veliko o dr. Katarini Habe in o njenem strokovnem delu. Pogovor z gostjo si lahko ogledate v zgornjem videu.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov