Domžalčan Jurček Nowakk prejel prostovoljsko plamenico OKS in priznanje za družbeno odgovornost Horus 2017

V soboto, 16. decembra 2017, so v Zrečah najzaslužnejši prejeli visoka priznanja Olimpijskega komiteja Slovenije, med njimi je bilo podeljeno tudi priznanje za prostovoljno delo v športu. Prostovoljsko plaketo OKS je prejela delovna skupina – Planinstvo za invalide/OPP, ki jo vodi Domžalčan Jurček Nowakk, kateremu so podelili tudi prostovoljsko plamenico OKS za življenjsko delo. Jurček Nowakk je aktiven prostovoljec že več kot 36 let.

Priznanja za prostovoljno delo v športu Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez podeljuje tistim posameznikom, organizacijam in projektom, ki so se v minulem letu najbolj izkazali na področju prostovoljnega dela, organiziranja prostovoljnega dela in izvajanja prostovoljnega dela v športnem okolju. Omenjeno priznanje podeljuje Olimpijski komite Slovenije zaradi še večje promocije organiziranega prostovoljnega dela in predvsem promocije tistega prostovoljnega dela, ki praviloma zaradi svoje specifičnosti ali anonimnosti ne more prodreti v javnosti. S priznanjem želimo pohvaliti in vzpodbuditi prostovoljno delo v vsaki organizaciji in izraziti pohvalo in priznanje ter spoštovanje vrednosti dela prostovoljcev v športnih okoljih. Predlagatelj za priznanje je lahko posameznik, neformalna skupina, športno društvo, športni klub, športna zveza ali druga javna ali zasebna institucija.

Nagrada za družbeno odgovornost Horus 2017
V sredo, 20. decembra 2017, so v Hotelu City v Mariboru podelili letošnja priznanja in nagrade v okviru projekta Slovenska nagrada za družbeno odgovornost HORUS 2017. Nagrade in priznanja podeljujeta IRDO – Inštitut za razvoj družbene odgovornosti in PRSS – Slovensko društvo za odnose z javnostmi, v sodelovanju s številnimi podpornimi partnerji projekta. S tem projektom želijo partnerji poiskati in nagraditi celovite pristope podjetij in posameznikov k družbeni odgovornosti in trajnostnem razvoju. Na prireditvi so Jurčku Nowakku podelili splošno posebno priznanje Horus – nagrado za družbeno odgovornost, ki jo je prejel že tretje leto zapored.

Jurček Nowakk, za katerega je prostovoljstvo način življenja se že od leta 1980 intenzivno in srčno posveča dobrodelnosti, humanitarnosti ter prostovoljstvu v najširšem smislu besede. Posveča se vsem generacijam: od malčkov v vrtcu, otrok v osnovni šoli, mladostnikov, pa do populacije v srednjih letih, upokojencev in drugačnih, ranljivih skupin ljudi.

Od leta 1981 je mladinski planinski vodnik Planinske zveze Slovenije z mednarodno licenco. Po Sloveniji in tujini vodi osebe s handikepi in brez, vedno varno, z veseljem ter z razumevanjem. Že pred leti je začel delati z osebami s posebnimi potrebami – predvsem z osebami z motnjo v duševnem razvoju, v zadnjih letih tudi z osebami s cerebralno paralizo. Kot predsednik gradbenega odbora je imel ključno vlogo pri postavitvi planinskega doma na Uštah, aktiven je tudi kot tajnik Planinskega društva Moravče, predsednik meddruštvenega odbora planinskih društev Kamniško-bistriškega območja, član Upravnega odbora Planinske zveze Slovenije ter kot vodja programov vseživljenskega učenja oseb z motnjo v duševnem razvoju in doživljajskih taborov.

Izjemno se je angažiral pri čiščenju razbitin in posmrtnih ostankov letalske nesreče 1. decembra 1981 na Korziki in se zavzel za pravice žrtev, svojcev in prijateljev. Aktivno je sodeloval pri ustvarjanju zakona, pravilnika in uredbe o prostovoljstvu, prav tako pa sodeluje pri pravnih vprašanjih nevladnega sektorja.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: OKS in ELP
Komentarji uporabnikov