Dekanijska marijanska procesija kraljice Slovencev Marije Pomagaj z Brezij

Ob 100 letnici fatimskih dogodkov, ki smo se jih spomnili 13. maja, ko je papež Frančišek med svojim obiskom v Fatimi za svetnika razglasil vidca Frančiška in Jacinto, dekanije pripravljajo procesije na čast Marije Fatimske. Tako se je procesiji pridružila tudi dekanija Domžale, ki je vernike povabila v župnijo Dob k slovesni Marijanski pobožnosti in procesiji z lučkami ter sliko brezjanske Marije.

Ob 100-letnici Marijinih prikazovanj v Fatimi ter na predvečer praznika Kraljice Slovencev Marije Pomagaj z Brezij, so imeli verniki v torek, 23. maja 2017, skupno dekanijsko praznovanje, ki je potekalo v veličastni procesiji z lučkami v župniji Dob. Marijanski pobožnosti, ki je bila tokrat brez svete maše, je sledila procesija z lučkami po Dobu, vmes so se prepevale litanije Matere božje ter prelepe Marijine pesmi, ki so jih skupaj z župnijskim pevskim zborom iz Doba, prepevali vsi sodelujoči v procesiji. Vsak vernik je imel prižgano svečko za procesijo, kjer so plamenčki pobožnosti, petju in molitvi dajali še poseben čar. 

Tako se je dolga procesija vernikov iz vseh župnij dekanije Domžale vila po obronkih Doba. Dekanijska marijanska procesija je potekala na predvečer praznika Kraljice Slovencev Marije Pomagaj z Brezij. Najprej so duhovniki dekanije Domžale zapeli litanije Matere Božje v cerkvi, ljudstvo pa je odpevalo, Po litanijah in posvetitvi dekanije Domžale Materi Božji Kraljici Slovencev, je sledila procesija s sliko Marije Pomagaj in lučkami. Ker se je zbrala množica faranov, narodnih noš, ministrantov in duhovnikov, je procesija bila veličastna, potekala pa je mimo spominskega parka pod letnim gledališčem ter nadaljevala po polju ter se po poti, ki vodi iz Krtine vrnila v dobsko cerkev Sv. Martina, kjer je sledil zaključni spev in blagoslov.

Ob 100 letnici prikazovanj Fatimske Marije je vsaka dekanija prejela Marijine podobe iz Fatime v kapelici. Te podobe bodo pet mesecev, od 13. maja do 13. oktobra, potovale po naših župnijah in obiskovale posamezne družine, katere bodo izrazile željo po njenem obisku. V dogovoru z domačim župnikom naj njena podoba pride v čim več družin. Družina, ki bo gostila Marijo, naj k molitvi povabi vse svoje družinske člane, sorodnike in sosede. Če bo povpraševanje večje, lahko Marijin kip obišče vsak večer po več družin. Dopoldan pa bo mala Marija romarica lahko obiskala katoliške vrtce, domove za ostarele, redovne skupnosti, oratorije, druge ustanove in ostarele ljudi, ki so v dopoldanskem času doma.

Letos je v osredju praznovanja fatimske obletnice predvsem družina, ki je danes pred velikimi izzivi. Iz družin izginja skupno življenje in pogovor, z njim pa tudi družinska molitev. Z namenom oživitve družinske molitve bi bilo lepo, da ob stoletnici Marijina podoba pride v čim več naših družin.

Več fotoutrinkov s procesije si lahko ogledate TUKAJ.

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov