Citre – klavir malega človeka na razstavi v Galeriji Domžale

Citre - gostujoča razstava iz Muzeja Velenje

Letošnji maj je v Domžalah posvečen citram, saj se bo v tem mesecu zvrstili kar nekaj dogodkov povezanih s citrami, ki so bile priljubljene predvsem med obema vojnama, ko ni bilo slovenske družine brez njih. V zadnjih desetletjih je igranje na citre doživelo nov preporod, tudi po zaslugi aktivnih posameznikov, skupin in društev, ki uspešno popularizirajo ta skorajda pozabljeni ljudski inštrument, imenovan tudi klavir malega človeka.

V Galeriji Domžale je bilo v četrtek, 10. maja 2018, odprtje gostujoče razstave iz Muzeja Velenje, ki so jo poimenovali Citre, na njej pa je predstavljen zgodovinski razvoj citer z izborom citer in citrarskega notnega gradiva, strun in drugih s citrami povezanih predmetov iz obsežne zasebne zbirke Šoštanjčana Borisa Andreja Mlakarja. Posebno mesto med razstavljenimi inštrumenti zasedajo citre Velenjčana Frana Koruna Koželjskega, ki je leta 1895 izdal prvo šolo za citre v slovenskem jeziku ter tako pomembno pripomogel k uveljavljanju slovenskega jezika v pesmi. Predhodnik koncertnih citer so bile t. i. bordunske citre, ki so imele dve ali več melodijskih strun, napetih nad ubiralko, in šest do deset spremljevalnih strun. Te citre so bile dejansko ljudski inštrument, povečini so si jih ljudje tudi izdelali sami doma. Do 19. stoletja so bile priljubljene v godčevskih skupinah, v domači rabi pa kot solistično glasbilo. Sredi 19. stoletja so doma izdelane bordunske citre začele zamenjevati serijsko izdelane koncertne citre. Ker so k nam prihajale predvsem iz Avstrije in Nemčije, so jim včasih rekli tudi nemške citre.

»Citre so bile doma tudi v Domžalah – za domačo uporabo ali pa so na njih igrali ljudski godci. Na pobudo avtorjev je na razstavi predstavljena tudi lokalna citrarska zgodba, ki se pričenja v 70-tih in 80-tih letih prejšnjega stoletja. Sicer je zgodba mlajšega datuma, a nič manj pomembna za razvoj poučevanja citer v domačem kraju. Namreč v tem času je v okviru Glasbene šole Domžale potekal pouk igranja na citre pod vodstvom predavatelja in glasbenika Staneta Modeca. Med njegovimi učenci sta bila tudi Tanja Zajc Zupan in Tomaž Plahutnik, ki ju vse do danes uvrščamo med najpomembnejše citrarje na Slovenskem,« je ob odprtju razstave zapisala Katarina Rus Krušelj.

V Galeriji Domžale je na ogled zanimiva zbirka citer.

V uvodu odprtja razstave, na katerem je v kulturnem programu sodelovala Klara Levec, citrarka solistka GŠ Ljubljana-Moste-Polje, je vse zbrane pozdravila Cveta Zalokar, direktorica Kulturnega doma Franca Bernika Domžale, ki je dejala, da ugotavljajo, da so v Domžalah citre zelo prisotne in žive. Po njenih besedah bi mesec maj, v katerem se bo zvrstilo kar nekaj dogodkov in na katerih bodo imele glavno vlogo citre, poimenovali kar citrarski maj. Mojca Ževart, direktorica Muzeja Velenje, je povedala, da njihov muzej pokriva tri občine, sestavlja ga devet eno, stalno pa delujejo na enajstih lokacijah: »Smo pa izredno ponosni, vsake takšne priložnosti, kot je današnja, da se lahko s svojim delom predstavimo tudi drugje.«

Razstavo sta predstavila avtorja razstave Blaž Verbič, kustos Muzeja Velenje in Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer, ki je dejal, da razstava predstavlja kratko zgodovino citer in ljudi, ki so bili povezani s tem instrumentom. Povedal je tudi, da je eden od razlogov, da so citre tako pomembne za slovensko identiteto, ravno ta, da so slovenske pesmi izjemno melodične in se dajo izjemno emotivno zaigrati na ta inštrument. »Za slovensko dušo so zelo primerne, tako da jaz tega kompleksa, da je to nemški inštrument, že dolgo nimam več, ker je ta instrument tako postal slovenski, da se dejansko lahko identificiramo z njimi in je to sestavni del slovenske kulture,« je povedal Boris Andrej Mlakar, ki v svoji zbiri hrani okrog 150 citer.

Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer.

Citre pod Slamnikom

V naslednjih dneh se bosta odvila še dva dogodka povezana s citrami in sicer v sredo, 16. maja 2018, ob 18. uri bo v Slamnikarskem muzeju Domžale potekal koncert Citre pod slamnikom, na katerem bodo sodelovali: Citrarska skupina Dominae, Citrarke in kitaristke Društva Lipa Domžale in Citrarski trio. Vstop prost.

S citrami po Domžalah

V soboto, 19. maja 2018, med 10. in 13. uro bo na različnih lokacijah v centru Domžal potekal festival S citrami po Domžalah, na katerem bodo sodelovali citrarji solisti in skupine iz celotne Slovenije. Zbor in zaključek bo potekal na domžalski tržnici. Isti dan ob 13.30 uri pa bo v Galeriji Domžale potekal vodeni ogled po razstavi Citre, ki jo bo vodil Boris Andrej Mlakar, lastnik zasebne zbirke citer. Vstop prost.

Več fotoutrinkov z odprtja razstave in razstavljenih citer si lahko ogledate na povezavi tukaj.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Miha Ulčar, Miro Pivar; Video: Miro in Simona Pivar

Komentarji uporabnikov
Tagi