Božični večer s Pevsko skupino RŽ

»RŽevci vam v mesecu obdarovanj želimo podariti tisto, kar nam je najljubše – lepo božično pesem,« se je glasilo vabilo pevske skupine RŽ iz Loke pri Mengšu, ki že enajst let s svojim petjem razveseljuje poslušalce v bližnji in daljni okolici svojega kraja, kakor tudi širše. RŽevci so bili letos prvič na regijskem tekmovanju odraslih pevskih zborov v Škofji Loki, domov pa so prinesli srebrno priznanje. In to jih je še bolj vzpodbudilo k intenzivnemu delu – prepevanju.

In ker je božični čas najlepši čas v letu, ki nas spodbuja, da smo radostni, dobrodelni, radodarni, prijazni, odpustljivi … je Pevska skupina RŽ v ponedeljek, 25. decembra 2017, v park pri kamnitem mostu v Loki pri Mengšu, povabila krajane in širšo javnost na njihov koncert božičnih pesmi.

»Je kaj lepšega kot večerni kratek sprehod do loškega mostu, ob siju vseh lučkah, ki svetijo iz naših domov in nato s prijatelji nazdraviti, jim seči v roko in zapeti kakšno lepo, staro božično pesem?« so  pred začetkom koncerta povprašali Rževci. Nič ni lepšega, kot prepevati ob postavljenih in okrašenih jaslicah pred veliko množico obiskovalcev, ki so prišli pred kamniti most na ta res lep večerni koncert. Pod vodstvom njihovega umetniškega vodje Andreja Ropasa in ob povezovanju programa z božično tematiko, ki jo je prebirala Barbara Justin, tudi pevka v Pevski skupini RŽ, so tako zazvenele prelepe slovenske božične pesmi, ki so jih obiskovalci koncerta nagradili z dolgimi aplavzi. Predzadnja pesem, ki so jo zapeli, je bila njihova božično pesem »Nocoj solze mi ne dajo spati«, katero besedilo je napisal pred kratkim preminuli zagnani kulturnik, gasilec in vsestranski Jože Brojan, glasbeno pa jo je preuredil Primož Kosec. »Le spi, le mirno spi, otroček mili, na betlehemski slamici, le spi, le mirno spi, otroček mili, ogenj še ljubezni v nas prižgi …«, se glasi del pesmi.

Program koncerta je povezovala Barbara Justin.

Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica KD Antona Lobode se je pred koncem koncerta zahvalila pevcem za pripravo in izvedbo božičnega koncerta ter tudi članom kulturnega društva za pomoč pri izvedbi koncerta. Vsem je zaželela vesel božič in vse dobro v prihajajočem letu 2018. Za konec pa so Rževci skupaj z obiskovalci zapeli še tradicionalno Sveto noč, saj ni zaključka božičnega koncerta brez te enkratne pesmi.

Pevska skupina RŽ prihaja iz Loke pri Mengšu in ima rojstni dan 6. avgusta 2006, ko so pevci na žegnanjsko nedeljo prvič zapeli v domači cerkvi svetega Primoža in Felicijana. Ime so pevci povzeli po žitu, ki je vaški simbol. Do vstopa v Kulturno društvo Antona Lobode, leta 2010, so prepevali le pri svetih mašah. Danes pa se lahko pohvalijo s številnimi nastopi. Imajo tudi nekaj lastnih skladb, za katera je besedilo napisal Jože Brojan, uglasbil pa jih je Primož Kosec. Zelo radi poustvarjajo tudi stare ljudske pesmi, ki so jih nekoč prepevali v Loki in njeni okolici.

»Vam, dragi naši prijatelji pa iskrena hvala, da nas spremljate, hvala za vzpodbudne besede, za stiske rok, za objeme …«, so se Rževci zahvalili vsem, ki jih spremljajo. Drugo leto na snidenje!

"Lučka v jaslicah tiho gori,
tople spomine nam v dušah budi.
Srečo, ki nismo je našli nikjer,
spet nam prinaša sveti večer."

Avtor: Miro Pivar; Foto, video: Miro Pivar
Komentarji uporabnikov