Ana Sršen iz OŠ Preserje pri Radomljah postala zmagovalka svoje starostne kategorije na natečaju Doodle4Google

Oktobra 2013 je Google k oblikovanju doodla, svojega priložnostnega logotipa, prvič povabil tudi slovenske učence. V natečaju Doodle4Google je sodelovalo 220 slovenskih šol, prijavljenih pa je bilo več kot 3000 del, med katerimi so prevladovale podobe Triglava, lipovega lista, idrijske čipke, tradicionalne slovenske hrane, Postojnske jame in slovenske zastave.

Absolutni zmagovalec je postal Maks Lenart Černelč (OŠ Majde Vrhovnik), ki je z risbo "Pravljična dežela Slovenija" najbolj prepričal strokovno žirijo, slovenske uporabnike spletnega iskalnika google.si ter "doodlerja" Briana Kaasa, Googlovega spletnega oblikovalca in ilustratorja. V starostni skupini od 13 do 15 let pa je zmagovalka postala Ana Sršen iz OŠ Preserje pri Radomljah.

Strokovna žirija v sestavi Alenke Godec, priljubljene slovenske pevke, Ana-Marije Krušič, priznane slovenske slikarke, Mete Wraber, priznane slovenske ilustratorke, Blaža Peršina, direktorja Mestnega muzeja Ljubljana in Nine Balent, vodje projektov pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije je izmed 300 polfinalnih risb izbrala 30 risb finalistov, 10 najboljših iz vsake od treh starostnih skupin. Svoj glas so lahko oddali tudi slovenski uporabniki iskalnika Google in s svojimi glasovi izbrali 3 zmagovalce starostnih skupin, enega iz vsake skupine. Končnega zmagovalca je izbral doodler Brian Kaas, Googlov spletni oblikovalec in ilustrator, ki ustvarja priložnostne logotipe, doodle in, ki se je tudi pridružil zaključnemu dogodku – razstavi risb slovenskih učencev v Mestnem muzeju Ljubljana.

Zmagovalec natečaja Doodle4Google Maks Lenart Černelč je, poleg objave risbe na slovenskem spletnem iskalniku Google, prejel tudi tečaj slikanja, njegova osnovna šola, Osnovna šola Majde Vrhovnik, pa je prejela umetniško orodje in darila za socialno ogrožene otroke. Nagrajeni so bili tudi ostali finalisti, ki so prejeli vrečko Googlovih daril, trije zmagovalci posameznih starostnih skupin pa še tablične računalnike. Google je na razglasitvi zmagovalca natečaja predal ček Zvezi prijateljev mladine Slovenije v višini 3.000 EUR.

Zmagovalci po posameznih starostnih skupinah natečaja Doodle4Google so:

  • od 6 do 8 let: Maks Lenart Černelč, Osnovna šola Majde Vrhovnik
  • od 9 do 12 let: Neža Jeklin, Osnovna šola Kanal
  • od 13 do 15 let: Ana Sršen, Osnovna šola Preserje pri Radomljah

Razstava finalnih risb natečaja Doodle4Google bo v Mestnem muzeju Ljubljana odprta do 8. februarja 2014.

Avtor: Miha Ulčar; Foto: Grayling d.o.o.
Komentarji uporabnikov